Tickets
Shop
Nieuws 09 nov 2014

Knegt grijpt brons op 1000 meter bij wereldbeker

Sjinkie Knegt heeft bij de eerste wereldbeker van het seizoen brons gepakt op de 1000 meter. Ook Lara van Ruijven kwam op dezelfde afstand sterk voor de dag in Salt Lake City. Ze eindigde voor het eerst in de top acht.

Voor Knegt had er wellicht meer ingezeten. De winnaar van het olympisch brons op deze afstand zat lange tijd voorin de groep, maar de Canadees Patrick Duffy nam bij zijn val Knegt bijna mee. Die kon blijven staan, maar verloor veel snelheid.

Daardoor kon hij zich niet meer mengen in de strijd om het goud en schaatste meervoudig wereld- en olympisch kampioen Victor An onbedreigd naar de zege. Het zilver ging naar de Zuid-Koreaan Se Yeong Park.

Ook de Nederlandse vrouwen kenden in Salt Lake City een mooie opening van het seizoen. Lara van Ruijven wist zich vrij eenvoudig te kwalificeren voor de halve finales van de kilometer, maar een plaats bij de beste vier was nog te hoog gegrepen voor de 21-jarige Zuid-Hollandse.

In de B-finale bedreigde ze de Chinese Xue Wang op de finishlijn, maar ze kwam net te kort. Ze eindigde als zesde. Voor Van Ruijven is het de eerste keer dat ze bij een wereldbeker in de top acht eindigt.

De Vries en Van der Wart

Ook Rianne de Vries reikte tot de B-finale, daarin eindigde ze als zesde. De Vries legt daarmee beslag op de twaalfde plaats op de 1500 meter.

Freek van der Wart kwam op de 1000 meter niet verder dan de veertiende plaats. De voormalig Europees kampioen mengde zich in de strijd, maar zag de latere winnaar An onbedreigd naar de zege glijden. In dezelfde rit vloog ook voormalig wereldkampioen Yoon-Gy Kwak eruit.

Op de aflossing wist de Nederlandse mannenploeg niet door te dringen tot de eindstrijd. Debutant Mark Prinsen, Knegt, Van der Wart en Breeuwsma moesten aan het eind van de race afhaken en eindigden als derde, achter Zuid-Korea en olympisch kampioen Rusland. Nederland komt zondag in actie in de B-finale.

Zeges voor Shim en Sin

Het goud bij de vrouwen ging op de schaatsmijl naar wereldkampioene Suk-Hee Shim, voor haar landgenote Alang Kim. Het brons was voor vijfvoudig Europees kampioene Arianna Fontana. Elise Christie bereikte wel de finale op de 1500 meter, maar kon geen rol spelen in de strijd om de medailles.

De Britse vertelde eerder deze week op schaatsen.nl openhartig over de paniekaanvallen waar ze na de Olympische Spelen in Sotsji mee kampte. Op de 1000 meter zegevierde de Canadese Marianne St-Gelais verrassend.

Bij de mannen draaide de schaatsmijl uit op een ouderwetse clash tussen Zuid-Korea en Canada, met drie tegen drie schaatsers. Olympisch kampioen Charles Hamelin moest door een slippertje in de laatste ronde passen voor een laatste aanval. Hij pakte het zilver, achter voormalig wereldkampioen Da Woon Sin.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan