De 26-jarige schaatsster van Team Turner blijft nuchter onder het nieuws, dat ze met de signalen van de afgelopen dagen al enigszins zag aankomen. "Voor de persconferentie waren er al dingen uitgelekt en toen dacht ik al dat het lastig zou worden. De belangrijkste gedachte achter de maatregelen is om de reisbewegingen te beperken. Dan ligt met zijn allen naar de ijsbaan gaan om een marathon te schaatsen niet echt in die lijn. Het komt dus niet echt als een klap, maar op het moment dat het definitief is, is het wel even slikken."

Trainingsproblemen
Ook voor Kevin Hoekstra is het nieuws een bittere pil. De Drent had zich al verheugd op de eerste wedstrijd in Amsterdam die volgende week op de planning stond. "Sinds de lockdown in het voorjaar mocht er mondjesmaat meer, er kwam een wedstrijdkalender en dan word je nu weer teleurgesteld. Ook al zagen we het al een beetje aankomen, dit komt dubbel zo hard aan", vertelt hij. Zijn ploeg Bouwselect verplaatste de afgelopen week het trainingskamp van Erfurt naar Aduard (net boven Groningen). Ook dat aangepaste kamp is inmiddels afgelast. "Vanmorgen zouden we de eerste training hebben."

Foto: Soenar Chamid

Daarbij komt voor de Drent nog een extra probleem: de ijsbanen. In zijn omgeving hebben de ijsbanen hun deuren grotendeels gesloten. "In Thialf mogen alleen topsporters, in Leeuwarden alleen jeugd en in Groningen moet je online reserveren en mag er 30 man op het ijs. Ik mag morgenochtend om kwart over zeven het ijs op." Zijn ploeggenoot Jouke Hoogeveen heeft in het westen van het land minder moeite om nog te kunnen schaatsen. Op de open banen van Haarlem en Alkmaar is nog plek genoeg.

Voor Van der Geest, afkomstig uit Warmond bij Leiden, lijken de trainingsproblemen ook wel mee te vallen, al ziet ze ook het gevaar van scheefgroei. "Je krijgt nu een hele rare situatie, want op Thialf mogen rijders met een A-status zoals Irene Schouten gewoon schaatsen. De rest van het peloton heeft straks allemaal een achterstand. Het is wel krom, maar we zitten nu niet echt in een positie om er iets aan te doen. We moeten met zijn allen accepteren dat het zo is."

Nieuwe kalender
Zowel Hoekstra als Van der Geest durven zich niet te wagen aan voorspellingen voor de rest van het seizoen. "Als ik het zo inschat, denk ik niet dat over een paar weken de wedstrijden weer doorgaan", aldus Hoekstra. "Dit pakket aan maatregelen draaien ze ook niet zomaar terug. We moeten duimen voor het beste en realistisch zijn dat de besmettingen ook nu nog altijd oplopen."

Van der Geest sluit zich daarbij aan. "Ik hoop dat deze maatregelen voldoende zijn en dat we over vier weken kunnen zeggen dat het wat gedaan heeft. Dan is het eerder een kwestie van volhouden dan dat er dingen vrijgegeven gaan worden. Dan hoop ik dat de horeca en de sport als eerste weer mogen."

Competitieleider Willem Hut van de KNSB hoopt ook dat de rest van de wedstrijdkalender kan blijven staan, al is hij zich ervan bewust dat het marathonschaatsen niet bepaald een coronaproof sport is. "Een groot aantal mensen uit alle delen van het land komt bij elkaar om voor langere tijd op hoge intensiteit dicht bij elkaar te schaatsen", geeft hij aan. "Dat zijn al vijf kenmerken van het marathonschaatsen die risico's met zich meebrengen en dat moeten we ons wel realiseren."

Mocht het in november beter gaan met de besmettingscijfers in Nederland bestaat de mogelijkheid dat het seizoen met de wedstrijd in Haarlem weer wordt opgestart. Daarbij houdt hij alle opties open, zoals (drie)dubbele raceweekenden en het scheiden van beloften- en topdivisie. "We gaan kijken wat er mogelijk is en moeten in gesprek met alle partijen om te kijken waar draagvlak voor is. Eerst maar eens zorgen dat we zo snel mogelijk weer kunnen schaatsen. Het marathonschaatsen is voor ons heel belangrijk, maar de algehele gezondheid staat voorop."