Tickets
Shop
Inlineskaten 10 mei 2024

Rémon Kwant twee keer de beste: 'De belangrijkste hobbel is genomen'

Halverwege het Daikin NK Baan en Weg heeft Rémon Kwant een uitstekende tussenstand: drie afstanden, twee Nederlandse titels. Een plekje in de EK-selectie lijkt hem niet meer te kunnen ontgaan. Een mooie bevestiging voor de man die door pech in het voorjaar weinig kans had gehad zichzelf te testen en zich te laten zien aan de bondscoach.

Foto : Glenn Wassenbergh

Snel starten, doorversnellen, de gebroeders Schipper blokken en net eerder over de streep komen door een goed getimede spagaatfinish: Kwants vierde NK-titel op de 500 meter was er eentje uit het boekje. Waar hij eerdere edities tijdens de start vaak zijn meerdere moest erkennen in Glenn Nijenhuis of op het einde voorbijgestoken werd door Kay of Rick Schipper, was hij nu de beste van begin tot eind.

“Ik wilde gelijk de controle pakken. Want ik weet dat dat beste tactiek is, maar met twee Schippers achter je… Zij zitten elkaar niet in de weg, dus kunnen hun inhaalactie goed opzetten. Wanneer Glenn en ik vervolgens aan de binnenkant met elkaar zitten te klooien, wordt het een spannende race. Ik ging 500 meter vol. Door alle zware trainingen in Italië weet ik dat ik het kan. Vergeleken met twee, drie jaar geleden ben ik sterker en kan ik die laatste meters ook op kop blijven.” Hoewel hij de kramp in zijn hamstrings voelde en de tank leeg was, bleef hij nipt Rick Schipper voor op de finish.

De Schippers (links Rick, rechts Kay) bleef Kwant nipt voor. | Foto : Neeke Smit

Het was de tweede zege voor Kwant van het NK-weekend na de titel op de 1000 meter. "Dat blijft een lastige afstand. Ieder heeft zijn eigen tactiek en het is altijd een chaos. Ook al ben je de beste, winst is nooit vanzelfsprekend. Natuurlijk is de winnaar altijd blij na afloop, maar je ziet vooral opluchting. Voor mij extra, want vorig jaar stond ik tot dag drie nog op nul titels.” Ternauwernood wist hij toen op de 500 meter zijn toernooi glans te geven. Deze editie reed hij zich gelijk in de kijker van de bondscoach en met tweemaal goud lijkt het EK hem niet meer te kunnen ontgaan.

Voorafgaand aan het toernooi wist Kwant dat zijn basis in orde was. Hij zit voor het tweede seizoen in Italië en zijn lichaam raakt gewend aan de zware trainingsarbeid. Daarnaast heeft hij volop plezier in het inlineskaten. Want los van de resultaten wil hij kunnen genieten van de sport waar hij alles voor doet en laat.

Toch had Kwant enkele vraagtekens voorafgaand aan het NK, hij had drie weken last van zijn lies gehad. “Tijdens een training achter de motor overstrekte ik mijn lies. Het voelde als kramp.” Al snel kwam Kwant erachter dat het einde training was. Uit voorzorg nam zijn fysio in Italië een echo, waaruit bleek dat er een scheurtje in de lies zat. Tien dagen kreeg Kwant voor het herstel. “De mensen om mij heen maakten zich een beetje druk, maar ik bleef rustig. Ik besteedde extra zorg aan mijn warming-up en nam de tijd voor mijn herstel.” Kwant sloeg de Europcaups over om zich optimaal te kunnen voorbereiden op het treffen in Rotterdam. “Afgelopen dinsdag kon ik pas voor het eerst weer voluit starten. Na een dag racen gisteren had ik er gelukkig geen last meer van.”

“De belangrijkste hobbel is nu genomen. Richting de Europacup in Heerde geeft het rust. Ik kan het komende blok net even iets harder trainen en voor de beste weg richting het EK kiezen.”

Meer informatie over het Daikin NK Inlineskaten is te vinden op de kalenderpagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan