Tickets
Shop
Inlineskaten 11 mei 2024

Musketiers van Bouwselect/ De Haan Westerhoff domineren NK Inline

Eerst heersen, dan verdelen. Met dat voornemen arriveerden de drie musketiers op het Daikin NK Inline, en zie tot welke oogst ze na drie dagen van knap samenspel kwamen: voor allemaal een skeelertitel, het logisch gevolg van wat knechten, beschermen en gunnen.

Foto : Neeke Smit

‘"Zo, die jongens van Bouwselect/ De Haan Westerhoff zullen er komende winter ook wel staan." Het was zomaar een kreet uit het publiek langs het parcours op de skeelerbaan SV Rotterdam, toen na Christian Haasjes (afvalkoers) en Luc ter Haar (puntenkoers baan) ook nummer drie van de ploeg die als enige uit het schaatsmarathonpeloton serieus werk had gemaakt van de tombolo om de nationale inline-titels, goud kreeg omgehangen. Ronald Haasjes mocht op de slotdag als de afmaker fungeren in het strijdplan dat de drie samen hadden bedacht. Het liep uiterst soepel, die jacht op de punten, maar zo merkte Ronald terecht op: “Je moet het wel elke keer weer klaarspelen. Gelukkig liep het precies zoals we wilden.”

De ene Haasjes op 1, broer direct in zijn spoor en het slot op de deur in de persoon van Ter Haar die als nummer drie in de uitslag stond vermeld. De gedroomde apotheose voor het trio dat in korte tijd dikke sportvrienden is geworden. Nou is dat niet zo heel moeilijk met twee broers die elkaar door en door kennen, maar Ter Haar lijkt nu al een gezworen bloedbroeder van het duo. Jezelf wegcijferen is voor niemand een punt; vroeg of laat komt de beloning daarvoor terug, zo groot is het onderlinge vertrouwen inmiddels. Oftewel, zo raar was de eerder aangehaalde opmerking van een oplettende volger op het complex direct naast vliegveld Zestienhoven niet. Er groeit wat moois in de formatie van bouwers.

Eendracht maakt macht en kampioenen. Ronald Haasjes gaat op de schouder na de derde titel in drie dagen. Christian (l) en Luc ter Haar waren al kampioen geworden. | Foto : Neeke Smit

En dat vooral dankzij het inlineskaten, meende Ronald Haasjes. Dolgelukkig is-ie dat hij de zomerse maanden kan benutten om te ‘rolleren’, en dan bovendien met gelijk gestemden. Twee seizoenen behoorde hij tot de Reggeborgh-familie van atleten die lang niet allemaal verzot waren (en zijn) aan de energieverslindende trainingsvorm. Voeg daarbij de uiterst geringe belangstelling voor de discipline die coach Roy Boeve alle jaren aan de dag legt. Haasjes kon in die periode op skeelers weliswaar zijn uurtjes maken, het aantal wedstrijden waaraan hij in teamverband kon meedoen vond-ie eerlijk gezegd bedroevend.

“Wanneer je niet genoeg skeelert, kom je uiteindelijk tekort in de races. Nu trainen we minimaal een keer per week met z’n allen op de piste. Soms vaker. Voor dit NK hebben we meer gedaan. Het was te merken: we werden steeds beter, naarmate we meer kilometers wegtrapten”, vertelde de puntenkampioen die negen keer als eerste de lijn passeerde en zo een riante basis legde voor de zege. Hij roemde broer Christian nog eens. “Met hem in een ploeg rijden is supermooi. Maar ook met Luc loopt het perfect, we hebben er zo’n lol in. De afgelopen week skeelerden we veel, volgende week maken we weer meer uurtjes op de fiets om even wat in te halen. Zo houden we de zaak in balans.”

Lianne van Loon benadert de perfectie
Op dag drie stopte Lianne van Loon de verzamelde concurrentie (en die was niet bijster omvangrijk) nog maar wat dieper in het moeras van ellende, door ook de nationale titels op de one lap en de puntenkoers op de weg te veroveren. Op het eerste onderdeel van de slotdag verweerde met name Nikki Noordergraaf zich heel aardig (Van Loon: "Ze mocht door na een valse start"), maar in de lange rush naar de streep kon ze het toch niet bolwerken tegen de enorme snelheid die `Van Loon zo kenmerkt. 
De puntenkoers werd een heel eenvoudige prooi voor de vrouw die momenteel op eenzame hoogte bivakkeert in het Nederlandse skeelerlandschap. Van Loon kwam op een score van 23 punten en had bijna de dubbele oogst van het aantal dat Berber Vonk binnenhaalde: 12 punten.

De totaalscore van de 'koningin' van dit NK: zes keer individueel goud, een keer zillver en ook de hoofdprijs op de relay. Waarvan akte!

Berber Vonk, Lianne van Loon en Patricia Koot (vlnr): het supertrio van de puntenkoers waarin amper vier vrouwen het einde haalden. | Foto : Neeke Smit

De uitslag van het NK puntenkoers en de one lap staan hier en hier.

Dat deden de drie ook bij het verdelen van de buit. “Die andere twee hadden al hun truitje. Donderdag was de titel voor Chris of Luc, want zij hebben meer snelheid in de benen dan ik op de piste.” Ter Haar vulde aan: “In principe zou het de eerste dag voor mij zijn, maar Christian trok op een gegeven moment zo mooi door dat hij een gat kreeg en het kon afmaken. Toen was het niet zo belangrijk meer wie er zou winnen. Op basis van de uitslag besloten we wel dat ik voor de puntenkoers op de baan mocht gaan. Daar was onze tactiek op gericht…”

Een stijlvolle spread van Ronald om de volle puntenbuit alsnog te bemachtigen. | Foto : Neeke Smit

“We hebben er veel over gesproken”, nam Christian over. “Dat was ook gemakkelijk, want we hadden speciaal voor het NK drie nachten in een hotel vlakbij de piste geboekt. Tijdens het ontbijt konden we alles doornemen. Ideaal.” Ter Haar opnieuw, en gekscherend: “Ook het feit dat Ronald vandaag ook zo graag zo’n rood-wit-blauw truitje als ons wilde, omdat hij er zo dikwijls had naast gegrepen. Nee, serieus: wat we in deze dagen hebben gedaan, neem je mee naar de winter. Ook zelfvertrouwen, want dat is zeker opgedaan.”

De uitslag van het NK puntenkoers op de weg staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan