Tickets
Shop
Nieuws 03 mrt 2024

Sylvia de Vries van underdog naar Nederlands kampioen

Geen Sofia Schilder, geen Patricia Koot, geen Sanne Oosterwijk, geen Rosalie van Vliet. Het was Sylvia de Vries die zaterdagavond de nieuwe Nederlands kampioen werd op de 3000 meter. De juniore uit het KNSB Talent Team Noord van Peter Kolder verraste vriend en vijand met de gouden plak.

Foto : Hidde Muije

De Vries heeft de afgelopen maanden helemaal naar het NK in Hoorn toegeleefd. “Het NK Allround in januari was het allemaal net niet voor mij. Toen heb ik met Peter afgesproken dat we hier wilden pieken en dat hebben we gedaan. We hebben een schema gemaakt om Deze week heb ik alleen maar set-upjes gedaan om lekker in die slag te komen. Ik voelde me fit en wist gewoon dat ik goed zou zijn.”

Ondanks dat vooropgezette plan was het ook voor de jonge Friezin een complete verrassing dat ze aan het eind van de avond op de hoogste trede van het podium mocht plaatsnemen. “Ik wist zelf ook wel dat ik de underdog was en dat ik niet in het favorietenlijstje stond. Daarom ben ik gewoon superblij dat het nu allemaal goed gevallen is.”

Een verklaring voor haar succes heeft ze niet direct. Het is meer een samenloop van allerlei factoren. Haar ziekte vlak voor het eerste NK van dit seizoen, de marathons die ze naderhand reed en de hardheid die ze daarin opdeed. “Aan het begin van het seizoen had ik heel erg de neiging om op de drie kilometer in de laatste ronden keihard omhoog te schieten in de rondetijden.”

Juist in die slotfase sloeg De Vries zaterdag haar slag. Het verschil van twee seconden met Sanne Oosterwijk en drie seconden met Sofia Schilder maakte ze in de slotkilometer. Waar ze normaal gesproken het snelle ijs van Thialf gewend is, was het voor haar nodig om even aan te passen aan het iets zwaardere ijs van De Westfries in Hoorn.

V.l.n.r. Sanne Oosterwijk, Sylvia de Vries en Sofia Schilder | Foto : Hidde Muije

“Ik ben wel een beetje een flyer, zoals je ziet heb ik niet heel dikke benen. Van die kracht moet ik het niet hebben. Maar door de marathons heb ik ook op andere banen dan Thialf de hardheid gekregen om ook op ander ijs goed te kunnen schaatsen en dat zie je vandaag terug.”

De combinatie van marathons en wedstrijden op de langebaan bevalt haar zodanig dat ze ook voor komend jaar de twee wil blijven combineren. “Dit is het tweede jaar dat ik de marathons erbij doe en dat bevalt zeker. Ik ben begonnen als pure langebaner, heb nooit geskeelerd. Ik heb er nog niet veel over nagedacht wat ik verder wil, maar misschien kan ik wel naar de Topdivisie. Er is een plekje vrij en misschien kan ik van daaruit ook sterker worden op de middenafstanden richten op de langebaan.”

Ambitie genoeg dus voor de jongeling, die slechts een jaar jonger is dan Tim Prins. Haar clubgenootje bij STD Sint Nicolaasga is een voorbeeld en inspiratiebron. “Als je ziet hoe hij het doet, wil ik dat ook. De sprongen die hij maakt motiveren mij ook. Dat wil je natuurlijk zelf achterna en natuurlijk heb ik ook die olympische droom.”

In Hoorn is de eerste stap van die droom in ieder geval vast uitgekomen. “Ik zal je eerlijk zeggen, dit is mijn eerste podium ooit. Ik ga zeker genieten op het podium. Gelukkig ken ik het Wilhelmus wel uit mijn hoofd!” De oplettende toeschouwer zag de drie vrouwen in de coulissen bij de huldiging nog wel even oefenen…

Van der Ham pakt weer goud
Bij de mannen ging de overwinning zaterdagavond naar Freek van der Ham. De schaatser van TalentNED was in januari ook al de beste op het NK Allround. Achter Van der Ham eindigden marathontalent Wisse Slendebroek en Michiel de Groot op de plekken twee en drie.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan