Tickets
Shop
Kort door de bocht 24 mrt 2024

Malinin en Sakamoto wereldkampioenen in Montréal, Mulder pakt brons in Gijon

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : International Skating Union (@ISU)

Spetterende en verpletterende wereldkampioenen kunstschaatsen in Montréal
Zijn bijnaam verraadt al dat deze man tot buitenaardse kunsten in staat is op het ijs. Ilia Malinin, oftewel Quad God, werd in Montréal met overmacht de nieuwe wereldkampioen kunstschaatsen bij de mannen. De Amerikaan (boven op de foto) opende zijn show, het vrije programma, met zijn handelsmerk – de viervoudige Axel – gevolgd door vijf andere, viervoudige sprongen (Lutz, loop, Salchow, nog een Lutz en een toe). Zijn optreden leidde tot groot enthousiasme bij het publiek in het stijf uitverkochte Bell Center, en tot een nieuw wereldrecord op de vrije kür: 227.79 punten. Malinin wervelde door zijn perfecte nummer van de derde plaats in het tussenklassement naar het nooit verwachte goud, met een eindscore van 333.76 punten.

De drie maestro's bij de mannen kunstrijders. | Foto : International Skating Union (@ISU)

“Dit betekent zoveel voor me. De voorbije weken waren een mentale en fysieke uitdaging voor me. Ik heb me zelfs even afgevraagd of ik er goed aan deed wel naar Montréal af te reizen. Het is een last minute-beslissing geweest het toch te doen, omdat ik wel nieuwsgierig was waartoe ik in staat zou zijn. Het zou de beste prestatie van mijn leven kunnen worden, of het zou faliekant mis kunnen gaan.” Het werd dat eerste. De Japanner Yuma Kagiyama won voor de derde keer zilver (309.65 punten). De voor Frankrijk uitkomende Adam Siao Him Fa deed ook iets ‘onmogelijks’: hij stond na het korte programma als negentiende gerangschikt, maar zijn knappe tweede rit van het toernooi leverde zo’n hoge score op dat hij bij het opmaken van de balans de winnaar van het brons bleek te zijn (284.39 punten).

De bijzondere kunsten van de Fransman Fa werden op prijs gesteld: hij steeg van plaats 19 naar podiumstek drie. | Foto : International Skating Union (@ISU)

Kaori Sakamoto zette op Canadees ijs haar suprematie bij de vrouwen gewoon voort. De Aziatische koningin was totaal niet uit het veld geslagen na het verplichte, korte programma waarop ze niet verder kwam dan de vierde plaats. Wetend dat ze niets had te verliezen liet ze zien waarom haar vrije kür van dit seizoen ‘Feeling Good’ heet. De ene sprong was nog mooier dan de ander, en tegen haar perfectie zou niemand in het deelnemersveld op kunnen. Sakamoto greep de hoofdprijs met 222.96 punten, zo de eerste vrouw sinds de Amerikaanse Peggy Fleming (1966-1968) die drie keer op een rij de wereldtitel veroverde.

Isabeau Levito (VS) bleef waar ze was na onderdeel 1, op de tweede plaats. Ze verdiende zilver met haar totaalscore van 212.16 punten. Chaeyeon Kim uit Zuid-Korea was verguld met haar bronzen plak (203.59 punten), net genoeg om de Vlaamse Loena Hendrickx af te troeven voor een podiumplek. De Belgische voerde de ranglijst nog aan na de eerste ronde, maar in het vrije programma verloor ze haar hoofd volledig. Hendrickx’ score deed haar duikelen van de toppositie naar de vierde stek, een bittere pil nadat ze voorgaande winters zilver en brons wist te winnen.

Nog even en de tranen breken door bij Loena. | Foto : International Skating Union (@ISU)

Madison Chock en Evan Bates dansten het best van alle paren die zich hadden ingeschreven voor de wereldtitelstrijd ijsdansen. Het Amerikaanse duo (222.20 punten) klopte de ‘thuisrijders’ Piper Gilles en Paul Poirier met miniem verschil (219.68 punten). Charlene Guignard en Marco Fabbri uit Italië namen brons mee, dankzij een totaal van 216.52 punten. Voor de Nederlandse inzending Hanna Jakucs en Alessio Galli was de wedstrijd voorbij  na de ritmische dans: ze hielden alleen een Azerbeidjaans koppel achter zich.

Tom Mulder: direct prijs in Europacup Gijon
Inlineskater Tom Mulder ging naar de eerste Europacup van het seizoen om als debuterende senior vooral wijze lessen te leren en kennis te maken met het niveau. Hij is een ervaring rijker geworden, maar ook meteen al een medaille. Op de 10.000 meter lange puntenkoers reed hij heel bekeken naar de bronzen plak achter een Spanjaard en een Italiaan. De Nederlandse Berber Vonk eindigde bij de vrouwen op hetzelfde onderdeel als negende.

Team Wokke Vastgoed heeft ploegen bijna rond
Marathonteam Wokke Vastgoed heeft de verschillende selecties voor komende winter nagenoeg rond. Alleen in de Topdivisieploeg van de vrouwen is er nog plaats voor een rijdster. De belofteteams voor de mannen en vrouwen zitten vol. "Hopelijk kunnen we het volgend seizoen nog beter doen dan dit jaar, al zal dat niet meevallen na de uitslagen die er zijn neergezet", aldus Gerrit Bakker.
De teams: belofte vrouwen: Iris Tiben, Brit van Wees, Demi Huiden en Melissa Moorman.
Belofte mannen: Arn Botman, Bram Kras, Berend Bervoets, Twan Berlijn en Ruud van Egmond.
Topdivisie vrouwen: Pien van den Bos, Jet Fransen en Sofia Schilder.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan