Tickets
Shop
Inline 22 mrt 2024

De Daltons van Cadomotus Nextgen: gretig en nieuwsgierig

Als avontuurlijke Daltons, maar dan met sportieve bedoelingen, storten vier eerstejaars senioren zich als team op het (inter)nationale inlinecircuit. Onder aanvoering van initiatiefnemer Tom Mulder proberen Bret Groot (Ned), Diogo Silveira (Por) en Finn Milling (Dui) hun plek te vinden op het hoogste niveau. Te beginnen in Noord-Spanje, waar de eerste Europacup van het seizoen wordt verreden. Al is niet iedereen daar aanwezig.

Foto : Eigen foto

Tom Mulder (19, foto boven uit Gijon), een atleet met twee paspoorten en daarom in staat voor Nederland te skaten en als Belg de wereld over te trekken om op de langebaan beter te worden, is een pientere kerel. Vorige zomer piekerend over de vraag hoe hij de verschillende disciplines zo goed mogelijk zou kunnen combineren, rees het plan een inlineteam uit de grond te stampen. Gelijkgezinde maten had-ie zo gevonden, en de centen waarmee een en ander kon worden bekostigd, waren ook vrij snel binnen. Een handomdraai is misschien wat veel eer, maar het duurde niet lang voordat Team Cadomotus Nextgen een feit was.

Het idee erachter is even simpel als doeltreffend. “We zijn alle vier nieuw bij de senioren. Dat betekent dat we moeten ervaren hoe het is op dit niveau zo goed mogelijk de eerste jaren door te komen. Hoe zit het? Hoe werkt het? Hoe kunnen we het ons door samenwerking iets eenvoudiger maken?”, zo legt de Leuvenaar uit. Hij heeft het internationale gezelschap bij elkaar gesprokkeld en is vervolgens letterlijk op de deur gaan kloppen bij mogelijke sponsors. “We worden nu ondersteund door Cadomotus, Piper en Reartu. Op dat vlak zit het goed, al blijven we op zoek naar meer partijen die ons kunnen ondersteunen.”

Mulder doet zijn verhaal, terwijl hij net in Barcelona is geland. Van daaruit vliegt hij later richting Gijon, waar de openingswedstrijd van de Europacup plaatsheeft. De tussenliggende uren vult hij met studeren (voor ingenieur). Een blik op de startlijst van de 19e Trofeo Internacional Villa de Gijon leert dat hij met Berber Vonk de enige Nederlandse deelnemer is. “Ik denk dat dit toernooi voor veel Nederlanders aan de vroege kant is. Het schaatsseizoen is net voorbij, degenen die dat combineren met skaten, nemen nu hun rust. Bovendien hebben Nederlandse rijders niet zo de gewoonte heel ver te reizen om aan Europacups mee te doen", meent Mulder, die ruim een maand geleden namens Belgie meedeed aan het WK langebaan voor junioren. Kennelijk breekt de vermoeidheid van een schaatswinter hem minder op.

Berber Vonk ook aan de start in Gijon
Behalve Tom Mulder doet ook Noraly Berber Vonk (27) mee aan de eerste Europacup van het seizoen. De Friezin die intussen twee jaar woonachtig is in Italië en vanwege de liefde naar de laars is afgezakt, kijkt uit naar de competitiehervatting na een winter zonder ongemakken. "Ik heb er zin in, ook al komt deze wedstrijd vroeg. Ik rijd alle afstanden om er meteen goed in te komen. De reden dat ik naar Gijon ben gegaan heeft ook te maken met de data van de NK's op de baan en de weg (9 t/m 11 mei in Rotterdam). Die zijn supervroeg, dus ik kan wel wedstrijdritme en snelheid gebruiken", aldus Vonk, die deel uitmaakt van een nieuwe, internationale vrouwenploeg SPSPSK, wat staat voor Special Speed Skating. Het team heeft zes rijdsters: drie Italiaansen, een in Spanje wonende Colombiaanse, een atlete uit Hongkong en Vonk. De nadruk in het jaarprogramma ligt op de marathons. 

Team SPSPSK, met Berber Vonk (tweede van links). | Foto : Eigen foto

“Ik ben naar Spanje gereisd omdat er een vrij sterk deelnemersveld aan de start verschijnt van Spanjaarden, Fransen en enkele Italianen. Het is mijn eerste wedstrijd als senior. De bedoeling is zoveel mogelijk races mee te pakken, zodat ik gauw gewend ben. Daarnaast ben ik benieuwd waar ik sta. Door het slechte, natte weer in Belgie heb ik niet veel op wieltjes kunnen trainen.”

Tom Mulder, afgelopen skeelerseizoen. | Foto : Neeke Smit

Overigens ontbreekt de helft van de viermansploeg in Gijon. Alleen Mulder en de Portugees Diogo Silveira hebben zich ingeschreven. “Na Gijion gaan we direct door naar Lagos (Por) voor de tweede Europacup (5-7 april) en daar komt iedereen. Aansluitend hebben we dan met ons vieren een trainingskamp van anderhalve week. Dat zijn de momenten waarop we samen optrekken. Het is ondoenlijk om vaker met elkaar te trainen, wanneer je rijders die verspreid over Europa wonen.”

Team Cadomotus Nextgen is er vooral om in wedstrijden als eenheid te opereren. “In de eerste races wordt het belangrijk dat we bij elkaar in de buurt kunnen blijven om zo een helpende hand toe te steken. We willen zichtbaar zijn in het peloton. Wat mezelf betreft probeer ik veel te leren, en als het even kan me te kwalificeren voor het EK in Oostende”, aldus Mulder, die vrijdag, zaterdag en zondag op alle onderdelen denkt te starten.

Via deze link is er wat meer info te vinden over de Europacups.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan