Tickets
Shop
Inlineskaten 26 jun 2024

Stefan Westenbroek met TeamNL naar EK Inlineskaten in Oostende

Het is passen en meten, maar Stefan Westenbroek staat op 23 juli aan de start van de 100 meter tijdens het EK Inlineskaten in Oostende. Het is voor de sprinter zijn debuut op een groot internationaal skeelertoernooi: “Voor mij is dit een mooie wedstrijdprikkel in de zomer.”

Foto : Neeke Smit

Westenbroek won in Rotterdam NK-goud op de 100 meter en kort daarna kwam een berichtje van bondscoach Valentina Berga-Belloni binnen. Of hij misschien interesse had in deelname aan het EK in Oostende. “Als niemand onder mijn NK-tijd zou duiken, wilde ze me meenemen naar het EK”, vertelt de nummer zes op de 500 meter van het meest recente WK Afstanden in Calgary. “Ik vond het superleuk dat te horen, als sporter wil je graag naar dit soort evenementen toe en meedoen om de prijzen.” Hij voegt er meteen aan toe: “Natuurlijk is dit niet mijn hoofddoel, de focus ligt op de ijsbaan. Maar het is hartstikke leuk om mee te doen en als ik er sta, dan wil ik gewoon 100 procent zijn.”

Daar zit de crux. Waar het inlineseizoen in volle gang is, zijn de schaatsers in opbouw richting de start van het seizoen. Team Reggeborgh trekt in juli voor een trainingskamp naar Inzell, waar weer geschaatst kan worden. Het is passen en meten, maar coach Gerard van Velde gaf Westenbroek zijn ja-woord. Een week voor de start van het EK komt de ploeg terug en heeft de Ommenaar tijd om zich voor te bereiden op de 100 meter. “Ik wil een paar dagen eerder naar Oostende om nog wat meters op skeelers te maken, de beweging is toch anders dan op schaatsen.”

In Rotterdam bouwde Westenbroek zijn toernooi netjes op. Hij ging van 10,709 in de eerste race, die hij later nog eens moest overdoen, naar 10,306 en ten slotte 10,089 in de finale. Solide, maar geen tijden waar de internationale toppers van schrikken. “Och, vorig jaar was er op het EK één iemand die onder de 10 seconden reed”, kaatst Westenbroek de bal terug. “Geen idee hoe de verhoudingen liggen, in Nederland ben ik momenteel de beste op de 100 meter. Ik ga er volle bak voor, wie weet pakt het goed uit. Misschien ook wel niet. Dat is voor mij ook de vraag, maar ik denk dat het de moeite is om ervoor te gaan.”

Niet in de laatste plaats omdat het voor Westenbroek een goede prikkel is richting de winter. “Ik merk dat ik zo’n prikkel niet krijg in normale trainingen. In een wedstrijd ga je toch op 101 procent terwijl je in training misschien toch aan de veilige kant blijft. Het is goed om in de zomer zo’n prikkel op te zoeken, het lichaam een beetje een opdonder te geven.”

EK-selectie bekend: Team NL met elf senioren naar Oostende
Naast de reeds benoemde Stefan Westenbroek heeft de selectiecommissie op voordracht van bondscoach Valentina Berga-Belloni tien senioren geselecteerd voor de Europese kampioenschappen in Oostende. Bij de mannen gaan Glenn Nijenhuis, Rémon Kwant, Jordy van Workum, Ronald Haasjes en Christian Haasjes ook mee naar de Belgische kustplaats. De gebroeders Haasjes rijden net als Westenbroek alleen het wegprogramma. Berga-Belloni heeft vijf vrouwen geselecteerd. Kopvrouw Lianne van Loon, Berber Vonk, Lataesha Narain, Jet Fransen en Nikki Noordergraaf. Die laatste rijdt alleen het baanprogramma.

De volledige Nederlandse selectie voor het EK Inlineskaten bestaat uit 28 atleten, bij de junioren A gaan Asia Renda, Sofia Schilder en Amber van der Meijden mee naar België. Bij de mannen hebben Chris Berkhout, Chris de Velde, Kai-Arne Ottenhoff en Junior de Blois selectie afgedwongen. Nederland heeft momenteel heel wat sterke vrouwen in de junioren B-categorie, van hen zijn maar liefst zeven geselecteerd: Anouk Aalders, Daphne van Kooten, Janna Wietske van der Ende, Kailey van der Veen, Lise Dijkstra, Noah Bak en Nienke Meesters. Bij de mannen junioren B staan er drie rijders op de lijst: Johannes Hoomans, Sem Spruit en Stan de Graaf.

De bondscoach bepaalt kort voor het EK op welke afstanden de sporters aan de start komen. De deelnemers voor het EK Marathon worden bekendgemaakt na het Daikin NK Inlineskaten Marathon op zaterdag 6 juli in Poederoijen.

Het EK Inlineskaten in Oostende begint op vrijdag 19 juli en duurt tot en met donderdag 25 juli. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan