Tickets
Shop
Inlineskaten 13 jun 2024

Peter Michael voelt zich de koning te rijk op skates

Trainen is leuk, maar wedstrijdjes rijden op skeelers is nog leuker. Peter Michael had het skeeleren een tijd lang niet op zijn schema staan, maar na overleg met zijn coach bleek het een nuttige en aangename toevoeging aan het programma van de 35-jarige stayer. En zo reist de Nieuw-Zeelander, die inmiddels al heel wat jaren in Nederland woont, alweer stad en land af om te koersen. “Voor de fun, maar het maakt me beter”, zegt hij.

Foto : Neeke Smit

Eigenlijk was het feit dat hij de laatste jaren minder op skeelers stond, een misverstand tussen Michael en zijn coach Shane Dobbin. Toen de twee in gesprek gingen over het programma voor de komende winter bracht Michael het heikele punt aan het licht: "Ik wil meer skeeleren", was de boodschap aan zijn coach. “Shane moedigde dat meteen aan, maar had het niet op mijn programma gezet omdat hij dacht dat ik het niet wilde.” Met het inlineskaten op het programma kan Michael zich beter voorbereiden op het komende schaatsseizoen, vertelde hij donderdag bij de eerste etappe van de KNSB Inline 3-Daagse in Heerde. “Ik vind het een fijne trainingsvorm, het zorgt voor meer variatie. Als het – zoals deze weken – veel regent, ben ik eerder geneigd om een training over te slaan. Nu staan er wedstrijden op het programma en dan voel je toch de noodzaak om meters te maken. De bal moet blijven rollen en de voorwaarden hier in Nederland zijn perfect om goed te trainen.”

Zo kon het dat Michael in februari na het WK Afstanden in Calgary een tussenstop maakte in Zweden, waar hij nog enkele natuurijswedstrijden reed. Na een korte familietrip in Nieuw-Zeeland stond hij enkele weken later alweer op wieltjes in Geisingen. Zijn rondjes op de ‘snelste piste ter wereld’ draaide hij met niemand minder dan Patrick Roest. “We kwamen elkaar tegen en zijn bevriend geraakt”, vertelt Michael de korte versie. Ook op het ijs trokken de twee al regelmatig op om ter voorbereiding op internationale wedstrijden samen trainingen te doen. “Voor hem was de trip naar Geisingen een mooie manier om zijn training voor het nieuwe seizoen op te starten. Mij gaf het extra druk om te presteren, puur omdat Patrick erbij was als toeschouwer. Daardoor moest ik het wel laten zien.”

De wereldkampioen op de 5 kilometer zover krijgen om mee te doen aan de skeelerwedstrijden, zover is het nog niet volgens Michael. “Patrick is goed, hij zou dit soort wedstrijden prima aankunnen. Maar dat doet hij niet, het vechten om positie is hij niet gewend. Dat is lastig. Zijn skeelervermogen is goed genoeg, hij kan zeker meekomen als hij nog iets meer snelheid opbouwt. Wie de betere is? Ik, op dit moment”, lacht Michael. “Dat durf ik met vertrouwen te zeggen.”

Peter Michael (rechts) met zijn strijdmakker Josh Whyte | Foto : Neeke Smit

Voor Michael is het deelnemen aan de inlinewedstrijden een mooie opbouw richting het seizoen. Maar die races aanvliegen als training, zonder enige spanning koersen om hardheid op te bouwen? Nee, Michael voelde wel degelijk kriebels voor hij in Heerde aan de start kwam. "Nerveus...", denkt hij even na. "Dat is niet helemaal het goede woord. Maar ik voel me wel een kind dat straks z’n kerstcadeaus mag openmaken”, zegt Michael. “Toen we hierheen reden was ik al zo excited dat mijn maat Josh tegen me zei: ‘Joh, doe rustig, het is maar een marathon’. Het is altijd lastig, maar ik lieg als ik zou zeggen dat ik niet kom om te winnen. Het is anders dan koersen op de piste, maar ik sta altijd aan de start met het idee om het anderen moeilijk te maken.”

En zo staan er tijdens de KNSB Inline 3-Daagse naast een paar Spanjaarden ook drie man uit Oceanië aan de start, naast Michael starten ook Josh Whyte uit Nieuw-Zeeland en Rob Cook uit Australië. “Na Wörgl heb ik Josh gevraagd om hier te trainen richting de Europacup in Heerde. En zo spraken we over de wedstrijden die er nog gereden werden en kwam hij op het idee om de driedaagse te rijden. Best grappig, eigenlijk heeft hij me overgehaald dit te doen. Al was er weinig voor nodig om mij te overtuigen hier te starten. Toen vroeg Rob ook nog of er iets te doen was en was het voor mij helemaal noodzaak om te rijden, als zij hier zijn kan ik geen verstek laten gaan.”

Jason Suttels de snelste, Marijke Groenewoud de sterkste in Heerde
Michael stak flink wat energie in de wedstrijd, maar een korte uitslag reed hij niet. Hij werd negende en bekeek de sprint van een afstandje. Die was een prooi voor Jason Suttels. De regerend Europees kampioen op de marathon zat in de finale in de kopgroep, maar die werd na een late inspanning van Kevin van der Horst ingerekend. Daardoor werd het een sprint richting de meet waar Suttels overduidelijk de snelste was. Bart Hoolwerf pakte de tweede stek voor Harm Visser, al bestond daarover nog wat discussie. Ronald Haasjes was overtuigd dat hij derde was geworden. Door het ontbreken van camerabeelden werd Visser als derde geklasseerd.

Marijke Groenewoud heft de handen: het is eenzaam aan de top. | Foto : Neeke Smit

Bij de vrouwen was Marijke Groenewoud oppermachtig. De sterke vrouw van Albert Heijn Zaanlander bleef aanvallen en kon op een gegeven moment ontsnappen en het peloton op een ronde rijden. Bente Kerkhoff deed in de slotfase nog een poging om ook een ronde te pakken, maar haar aanval werd in de kiem gesmoord door het achtervolgingswerk van Lianne van Loon. Die inspanning was voor Van Loon iets te veel op de meet, daar ze in de sprint om de tweede plek haar concurrente Sofia Schilder nog onderdoor zag komen.

Uitslagen van de KNSB Inline 3-Daagse staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan