Tickets
Shop
Nieuws 21 jun 2024

Mislukt seizoen voor Jelmar Hempenius? ‘Ik laat mijn kop niet hangen’

Zijn missie om allround sprinter te worden heeft tot dusver weinig resultaat gehad voor Jelmar Hempenius. De realistische Fries twijfelt er niet over om de koers na een half jaar weer helemaal om te gooien, daarvoor is het nog te vroeg. Maar om nog wat van zijn seizoen te maken heeft Hempenius tijdens de Europacup Inline in Heerde meer dan een paar goede resultaten nodig.

Foto : Neeke Smit

Vorig jaar rond deze tijd vloog Hempenius over de piste van Heerde. Een zeer respectabele 17,8 op de 200 meter, een nieuw Nederlands record. Vrijdag kwam de Fries weer in actie en noteerde hij 18,4 in de voorronde van de Europacup (waar regen de grote spelbreker was). Op de 100 meter stelde Hempenius dit seizoen ook teleur. Het loopt stroef voor de man die de afgelopen jaren heerste op de korte nummers. Hij haalde brons op het EK in L’Aquila en greep vorig jaar in Frankrijk net naast de medailles. Hoe goed Hempenius ook is op de 100 en 200 meter, hij wilde zijn horizon verbreden en ook schitteren op de 500 meter en one lap. Het trainingsprogramma werd veranderd, Hempenius trainde meer op inhoud zonder de sterke punten op ‘zijn’ nummers uit het oog te verliezen. “Ik wil meer wapens in mijn arsenaal”, zei hij daar eerder over.

Jelmar Hempenius wilde zijn horizon verbreden, maar dat leverde hem vooralsnog weinig op. | Foto : Neeke Smit

De wapens waar Hempenius over sprak functioneren vooralsnog niet. Het Daikin NK in Rotterdam leverde niks op, de nationale titels gingen aan zijn neus voorbij. De 100 meter in het voorprogramma van de KNSB Inline 3-daagse bood evenmin soelaas. Het loopt niet, zeker niet op de momenten dat het moet. Een plek in de EK-selectie in Oostende is daardoor hoogst onzeker voor de man die zich de laatste jaren ontpopte tot een vaste waarde voor de bondscoach. Maar Hempenius weigert te geloven dat de tegenvallende resultaten dit seizoen het gevolg zijn van de nieuw ingeslagen koers. “Ik ben veel beter dan ik laat zien. Ten opzichte van vorig jaar, maar ook in de trainingen die we nu draaien. Als het niet belangrijk is, ben ik tot bijzondere dingen in staat. Daar put ik vertrouwen uit, maar vervolgens komt het er op bepalende momenten niet uit. Dat is ingewikkeld.”

Het tij keren is vooralsnog een missie zonder succes gebleken. De accenten in de trainingen kwamen iets anders te liggen. Een keelontsteking, een aantal gemiste trainingen en medicatie hielpen Hempenius overigens niet, maar dat is geen excuus.  Hempenius liet nieuwe schoenen maken die hij in december kreeg. De oude exemplaren gaven hem fysieke klachten, de nieuwe exemplaren zorgen ervoor dat de Burgumer ‘iets anders’ rijdt. “Het nieuwe materiaal gaf me meer vertrouwen in de bochten, ik reed stabieler. Dat idee heb ik nog steeds.” Hij trok zijn oude schoenen na het NK weer uit de kast, maar koos al snel voor zijn nieuwe ‘customs’. Daarover verschilde hij van mening met coach Bianca Roosenboom. “De klachten die ik het hele jaar nog niet gevoeld had, kwamen terug. Dan moet ik als atleet een beslissing nemen. Ik ben niet de beroerdste, ik luister naar Bianca en wilde het wel proberen. Maar toch moet je soms hard zijn en een knoop doorhakken.”

De spectaculaire 200 meter van Hempenius leverde vrijdag geen schokkende tijd op: 18,41. | Foto : Neeke Smit

Feit is dat de doorgaans rappe Fries dit seizoen regelmatig verslagen werd op zijn terrein waardoor selectie voor het EK in Oostende bijna onbegonnen werk is. Dat zorgt voor druk, maar daar maakt Hempenius zich niet druk om. “Daar voel ik me comfortabel bij, want ik sluit me er voor af. Maar als dit soort periodes lang genoeg duurt, wordt het vanzelf een ding. Ik investeer veel tijd en energie in mijn sport, dan wil je daar zo nu en dan ook iets voor terug.”

De Europacup in Heerde is voor Hempenius een laatste strohalm en daarna volgt de evaluatie, los van zijn wel- of niet-selectie voor het EK. “Het is geen gegeven dat je elk jaar je doelen haalt, dat weet ik. Twee jaar heb ik de stijgende lijn vastgehouden, nu zit ik op een plateau. Dit is niet het eind van de wereld, maar na de prestaties van de laatste jaren werd dat het nieuwe normaal. Dan is dit niet normaal en we moeten kijken hoe we dat gaan herstellen.” Want er moet wat gebeuren, ondanks dat Hempenius nog altijd overtuigd is van het feit dat hij de juiste weg is ingeslagen om allround sprinter te worden. De aanpak aanpassen heeft ook tijd nodig. “Ik voel me fysiek en mentaal niet slecht, behalve dat er nu frustratie in sluipt omdat het niet loopt. Ik voel me fit, ben sterk, mijn waardes en tijden in de trainingen zijn goed. Er moet blijkbaar toch wel iets anders, maar wat precies? Daar praten we over.”

In zak en as zit Hempenius niet bepaald. “Het prikkelt mij, dat het niet loopt houdt mij gretig. Ik heb daar de controle over. Het is een dunne lijn tussen heel graag willen en de rust bewaren. Het ligt zo nu en dan op de loer, maar ik laat mijn kop niet hangen.”

Wedstrijden in Heerde vroegtijdig gestaakt door regenval
Hempenius kwam vrijdag op de namiddag eenmaal in actie nadat het programma al een paar keer had stilgelegen vanwege regenval. Na de kwalificaties van de 200 meter werden de wedstrijden definitief gestaakt. Het klassement van die afstand wordt opgemaakt op basis van de kwalificatietijden. Zaterdag begint het programma om 9 uur in de ochtend. De puntenkoers wordt op zaterdag gereden, de afvalkoers op zondag. Het laatste onderdeel, de inline race, komt daarmee te vervallen.

Uitslagen van de Europacup in Heerde zijn hier te vinden. 

Foto : Neeke Smit

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan