Tickets
Shop
Kort door de bocht 07 jun 2024

Biografie Evert van Benthem in de maak, Arjen van Damme voorlopig uit roulatie

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Wim Duursma

Biografie over Evert van Benthem in de maak
In november verschijnt ‘Evert!’, de biografie over tweevoudig Elfstedentochtwinnaar Evert van Benthem. De marathonschaatser uit de Noordoostpolder won de tocht der tochten twee jaar op een rij in 1985 en 1986. In het dagelijks leven runde Van Benthem een boerderij, maar in 1999 emigreerde het gezin naar Canada. In het boek vertelt Van Benthem over het leven voor en na de Elfstedentocht, zijn passie voor het boerenleven en de problemen die hem deed besluiten te emigreren naar Canada.

Het boek wordt geschreven door journalist en historicus Ron Couwenhoven en Jannette van Benthem, de vrouw van Evert. Zij beschreef de gesprekken met haar man die Couwenhoven op papier zou verwerken, maar zo schrijft hij: "Al snel bleek dat Jannette een prima co-auteur was." Couwenhoven was jarenlang verslaggever marathonschaatsen voor De Telegraaf. Hij kent de familie Van Benthem uit die tijd. De auteur sprak voor het boek met allerlei personen die op enig moment een rol speelden in de carrière van Van Benthem.

De cover van Evert!, de biografie over Evert van Benthem die in november verschijnt. | Foto : Ron Couwenhoven

Beknelde liesslagader zit Arjen van Damme dwars
Arjen van Damme moet voor het eerste deel van het nieuwe marathonseizoen passen vanwege een geknikte en vernauwde liesslagader. De 21-jarige Zeeuw, die afgelopen winter deel uitmaakte van de KNSB-Talentenploeg in de Topdivisie, verwacht tegen het einde van de zomer te worden geopereerd aan de blessure waar met name veel wielrenners last van krijgen in hun carrière. Aansluitend volgt een lang hersteltraject van de ingreep die niet geheel ongevaarlijk is. De rijder uit Yerseke hoopt in het nieuwe jaar nog een paar wedstrijden mee te pakken.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan