Tickets
Shop
Kort door de bocht 28 jun 2024

Sporters en coaches uiten zorgen over plannen nieuw kabinet, zomerijs in Thialf

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Sporters en coaches uiten ‘grote zorgen’ in open brief aan nieuw kabinet
67 (oud-)topsporters en topcoaches spreken zich in een paginagrote open brief in het AD hun zorgen uit over de plannen van het toekomstige kabinet. Als de maatregelen uit het hoofdlijnenakkoord worden uitgevoerd, verliest de sport jaarlijks zo’n 45 miljoen euro. Ondertekenaars van de brief zijn afkomstig uit het gehele palet van de sport. Ook veel bekende namen uit de schaats- en shorttrack-wereld hebben zich aan de actie verbonden: Annette Gerritsen, Barbara de Loor, Carl Verheijen, Erben Wennemars, Gerard Kemkers, Ireen Wüst, Jeroen Otter, Martin Hersman, Sjinkie Knegt, Sven Kramer, Suzanne Schulting en Yvonne van Gennip behoren tot de ondertekenaars.

De briefschrijvers benoemen de unieke verenigings- en clubstructuur die we in Nederland kennen; de kraamkamer voor toptalenten. Zij willen dat sport toegankelijk blijft voor álle kinderen. Ook de impact van de bezuinigingen op de topsport is groot, aldus de (oud) topsporters en -coaches: “Onze medailles kosten bloed, zweet en tranen, maar zijn relatief ‘goedkoop’.” Dat komt, aldus de brief, door een combinatie van verenigingsstructuur en topsportprogramma’s op verschillende plaatsen in ons land: “Een systeem waar de hele wereld jaloers op is. Dat moeten we behouden. Daarmee zetten we Nederland echt op één.”

Het bedrag van 45 miljoen dat de sport zeker zal moeten inleveren als de plannen uit het hoofdlijnenakkoord doorgaan, komt voort uit een berekening van NOC*NSF en KNVB. De belangrijkste onderdelen van de som zijn een daling met 20 procent van de Nederlandse loterij-afdracht voor de sport (vorig jaar ruim 50 miljoen euro) door verhoging van de kansspelbelasting, 10 procent korting op sportsubsidies die via gemeenten worden uitgekeerd en een jaarlijks verlies van 3,5 miljoen euro voor het (jeugd)voetbal op basis van bestaande btw-afspraken met het ministerie van VWS. Deze afspraak vervalt als het btw-tarief stijgt van 9 naar 21 procent.

De algemene btw-verhoging raakt de sport daarnaast al hard: zo zullen de tarieven voor ijsbanen, sportscholen, zwembaden flink stijgen. Ook alle clubs en verenigingen die accommodaties huren van ondernemers zullen te maken krijgen met de btw-stijging. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld het inhuren van tennisleraren door tennisclubs.

Vanaf 12 augustus zomerijs in Thialf
De zamboni's zullen in augustus weer hun rondjes maken op het Heerenveense ijs, want vanaf 12 augustus is de schaatstempel geopend. De commerciële ploegen kunnen dan hun rondjes afwerken, maar de ijsbaan is ook voor de leden van de KNSB beschikbaar. 

KNSB-leden die voldoen aan de limiettjden kunnen terecht op de combinatie-uren van 8.00 tot 9.30 uur, van 14.00 tot 15.30 uur en van 16.00 tot 17.3 uur. Zij kunnen zich aanmelden via Aart van der Wulp. Overige KNSB-leden kunnen terecht op het verenigingsuur van 12.00 tot 13.30 uur en kunnen tickets kopen via Thialf. Meer informatie over de limiettijden en de kosten zijn te vinden op knsb.nl. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan