Tickets
Shop
Kort door de bocht 20 jun 2024

Pascal Dion kiest voor studie, skeelermarathon in Nibbixwoud

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : International Skating Union (@ISU)

Pascal Dion ruilt shorttrack in voor studie
Pascal Dion, hoewel pas 29 jaar toch al een ‘veteraan’ van het Canadees nationaal shorttrackteam, zet een punt achter zijn topsportcarrière. Na bijna tien jaar vindt de rijder uit Montréal het genoeg en kiest ervoor zijn schoolopleiding weer op te pakken. Dion won 36 medailles in de World Cup, maakte deel uit van de relayploeg die in Beijing (2022) goud veroverde op de Winterspelen. “Het is geen moeilijke beslissing geweest te stoppen, want ik sta volledig achter mijn keuze”, zo verklaart Dion. “Sinds anderhalf jaar merkte ik dat het me zwaar viel lange-termijndoelen te vinden. Schaatsen blijft geweldig, het steeds kunnen opbrengen van de trainingsarbeid is wat anders”, aldus de Noord-Amerikaan die in 2015 debuteerde voor Canada in een internationaal toernooi. Dat was  destijds de Winter Universiade in Granada (Spa).

Pascal Dion tijdens de wereldbeker van afgelopen seizoen op zijn thuisbaan in Montréal. | Foto : International Skating Union (@ISU)

Dion stond ook vijf keer op het podium bij een wereldkampioenschap, maar bemachtigde nooit een gouden plak. Vorig jaar werd hij uitgeroepen tot Canadees shorttracker van het jaar. Dankzij een beurs voor topsporters - die hem in 2017 werd toegekend - kan hij zijn studie voortzetten.

Nibbixwoud maakt plek voor skeelermarathon en -clinic in wielerronde op 21 juli
De jaarlijkse wielerronde van Nibbixwoud heeft ook deze zomer weer ruimte gemaakt in het koersprogramma voor de l andelijke skeeleraars. Op zondagmiddag 21 juli rijden de inliners een marathon op het geasfalteerde parcours in de dorpskern van Nibbixwoud, dat deel uitmaakt van de gemeente Medemblik. Daarnaast is er een clinic voor de jeugd. "Vorig jaar deden er 55 rijders mee aan de marathon en werd het een leuke strijd, ondanks het feit dat het evenement in de zomervakantie viel", zegt Rick Schipper, een van de initiatiefnemers namens de inlineclub Radboud. Hij geeft zelf de clinic, voorafgaand aan de marathon die toegankelijk is voor kadetten, junioren A, senioren en masters.

Alle info voor 21 juli op een poster

Schipper zou er geen bezwaar tegen hebben als de marathon in de toekomst zou worden opgenomen in het klassement om de Marathon Cup. "Daar is dit jaar over gebrainstormd met de KNSB, maar de datum van de wedstrijd was een ongelukkige. Bovendien wisten we op dat moment nog niet of we opnieuw in het programma van de wielerkoersen zouden passen, oftewel of er überhaupt sprake zou zijn van een skeelermarathon. Het enige obstakel is nu de datum. Tijdens een overleg met de organisatie van de wielerwedstrijden heb ik aangegeven dat mei, eind juni of zoiets ons veel beter zal uitkomen. Toen begreep ik dat men in Nibbixwoud ook uitkijkt naar een ander tijdstip op de kalender, al is die in het wielrennen eveneens overvol."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan