Tickets
Shop
Marathon 17 jun 2024

Elsemieke van Maaren en Lianne van Loon in nieuw marathonteam van Okay-Interfarms

De marathonploeg van Okay-Interfarms verschijnt komende winter ook met een vrouwentak op het ijs. En niet met de minste namen, want tot de formatie onder leiding van Valentina Berga-Belloni (bondscoach inline) en Bianca Bakker behoren Elsemieke van Maaren, Lianne van Loon en Nikki Noordergraaf. Eerstgenoemde won afgelopen seizoen de Daikin Marathon Cup, terwijl Van Loon op de wieltjes een wereldtopper is.

Foto : Neeke Smit

Edward van Dijk, een zakenman die met een keten van winkels in vrijetijdskleding zijn geld verdient, is de animator van dit initiatief. Hij sponsort al decennialang teams en beschouwt een vrouwenteam als een prima uithangbord voor zijn business en die van Interfarms. Een jaar of zestien geleden had hij een duo (Anniek en Sigrid ter Haar) dat hij ondersteunde. “Nu deed zich toevallig weer de kans voor om iets op te starten. Elsemieke zat bij een topteam (BDM-BTZ) en stopte daar na vijf seizoenen. Naderhand is het toch weer beginnen te kriebelen. Via-via hoorden we dat en daaruit kwam het tot een gesprek met haar. De uitkomst is dat ze volle bak verder wil gaan schaatsen, wat fantastisch is.

Elsemieke van Maaren (m) leidt de dans in een skeelerrace, Lianne van Loon (l) zet aan om de achtervolging op gang te brengen. | Foto : Neeke Smit

“Lianne kun je tot de top rekenen in het inlineskaten, maar op het ijs heeft ze ook bewezen dat ze sprints kan winnen”, gaat Van Dijk verder. “Hoewel het skeeleren haar belangrijkste activiteit is, heeft ze aangegeven veel marathons te willen schaatsen. Aangevuld door Nikki Noordergraaf, eveneens een goede inlinester, beschikken we nu over een prachtige basis voor het nieuwe seizoen”, aldus Van Dijk, die zijn ogen zegt open te houden voor een vierde vrouw in het team. “De meiden zullen hun eigen programma volgen, maar door geregeld mee te trainen met de mannen van Okay-Interfarms, worden ze vanzelf beter. Wat mij betreft bouwen we dit geheel in de nabije toekomst uit tot een van de beste ploegen van het vrouwenpeloton.”

Van Maaren is enthousiast over het nieuwe avontuur. Dat ze in maart verrassend genoeg de deur achter zich dichttrok bij BDM-BTZ, had niets te maken met gebrek aan plezier of motivatie. “Ik heb wel gemerkt dat mensen hun eigen gedachten erover hebben gekregen. Ik houd van schaatsen, beleef er elke dag lol aan, maar had na vijf winters het gevoel dat het in de ploeg van Eelco (Kooistra, de ploegleider, red.) op was. M’n bedje was gespreid, Eelco had altijd alles perfect voor elkaar. We zijn uit elkaar gegaan zonder dat er een negatief woord is gevallen. Het werd alleen tijd voor iets anders en het is fijn dat dit op mijn pad is gekomen. Ik denk dat ik de juiste beslissing heb genomen door te stoppen, zonder te weten of er iets anders zou volgen. Dat is trouwens ook bijzonder om eens mee te maken, hoor.”

Juni 2023: Lianne van Loon demarreert, Elsemieke is attent. | Foto : Neeke Smit

Dat ze straks de baan opstapt in het gezelschap van twee atletes die vooral de focus op skeeleren leggen, is geen probleem. “We hebben allemaal hetzelfde doel: we willen winnen. Lianne won al wedstrijden in de Topdivisie hè, dus dat zit goed. Beide meiden kunnen echt prima schaatsen, en met de temperamentvolle Valentina aan het roer, met Bianca naast haar,  staan er vrouwen die ons wel even zullen vertellen hoe we moeten rijden. Zij hebben altijd een plan en zijn tactisch uitstekend. Of er nog een vierde rijdster aan wordt toegevoegd, zien we wel. We zetten nu toch al een leuk ploegje neer. Vind je niet?”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan