Tickets
Shop
Nieuws 06 jul 2024

Onverwachte winnaar Ruben Ligtenberg: ‘Hier droom ik ’s nachts van’

Veel wind, krappe bochtjes en een grote hoeveelheid favorieten maakten het Daikin NK Inlineskaten Marathon bij de mannen een onvoorspelbare koers. Na vele tempoversnellingen werd pas in de laatste meters duidelijk wie de Nederlandse titel van 2024 zou opeisen: Ruben Ligtenberg.

Foto : Neeke Smit

Ruben Ligtenberg was dolgelukkig en een tikkeltje verdwaasd nadat hij in de sprint mannen als Luc ter Haar, Robert Post en Jordy Harink had verslagen. “Een droom die uitkomt, ik mag een jaar in het rood-wit-blauw rijden. Op twintig meter voor de finish dacht ik ineens: Ik kan hem gewoon winnen. Het is nog steeds niet te geloven.” En dat ongeloof kwam mede doordat de man uit Rijssen in de tweede ronde tegen het asfalt ging in het beruchte verraderlijke bochtje van Poederoijen. “Van achter kreeg ik een duwtje en daardoor viel ik. Ik had een ronde of tien nodig om het gat van tien seconden te dichten. Gelukkig was het peloton stilgevallen en kon ik weer aansluiten.”

Voorafgaand stond Ligtenberg niet in het rijtje van favorieten. Ondanks een dappere aanval tijdens de 3-daagse vorige maand had hij nog geen podiumplaats deze zomer achter zijn naam staan. Tijdens de belangrijkste wedstrijd van het jaar verraste hij als eenling de gehele concurrentie. Hij dankte zijn titel en goede vorm aan de overstap van OKAY / Interfarms naar Sprog. “De afgelopen twee jaren had ik stilgestaan, maar het nieuwe schema met meer trainingsuren past goed bij me. Ik heb elke week stappen gemaakt en door de Inline 3-daagse kreeg ik meer vertrouwen in mijn kunnen. Ik werd steeds sneller en dat heb ik vandaag kunnen laten zien.”

In Poederoijen werd er de gehele koers gekeken naar de teams van Bouwselect/ De Haan Westerhoff, Reggeborgh, Albert Heijn Zaanlander en Jumbo. Keer op keer werd het tempo opgeschroefd of sprong een aantal rijders weg. Op een uitbraak van Luc ter Haar en Jordy van Workum na waren er geen kopgroepen die lang uit de greep van het peloton konden blijven. Met de straffe tegenwind in het Gelderse Poederoijen was de grote groep altijd in het voordeel. In de eindsprint maakte Kevin van der Horst tempo voor zijn ploegmaat Jordy Harink, maar vooral Ruben Ligtenberg profiteerde daarvan en finishte daarmee als eerste.

Nummer twee Luc ter Haar baalde van zijn zilveren plak én de betrokkenheid bij de valpartij van Bart Hoolwerf elf rondes voor het einde. “Ik stuurde langs Bart en raakte hem daarbij aan. Zijn val was heel ongelukkig en nooit mijn bedoeling; liever wil je een man-tegen-mangevecht. Maar door het afvallen van deze heel goede sprinter had ik ineens kans op de overwinning. Ik was zelfverzekerd en had goede benen. Alleen kwam ik in de sprint een stukje tekort door een tactische fout. Ik ben heel teleurgesteld. Als team hadden we de wedstrijd onder controle. We zaten overal bij. Ik had het mooi gevonden om op het ijs, de piste en de marathon een nationale titel te pakken”, aldus de Nederlands kampioen marathon op kunstijs en de winnaar van het NK puntenkoers in mei.

Het laatste woord in Poederoijen is voor de man van de dag. Want nadat Ligtenberg de felicitaties van de bondscoach in ontvangst had genomen, had hij nog een boodschap voor Valentina Berga-Belloni: “Ik houd me aanbevolen voor het EK.”

De volledige uitslag is te vinden op de uitslagenpagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan