Tickets
Shop
Nieuws 06 jul 2024

Marijke Groenewoud superieur in Poederoijen

Het NK was slechts enkele ronden oud toen Marijke Groenewoud de beslissende aanval plaatste. De Friezin heerste op de winderige wegen van Poederoijen en pakte daarmee haar tweede Nederlandse titel op de marathon.

Foto : Neeke Smit

Van de 42 kilometer had ze er vier gebruikt om op te warmen, voordat ze aan een lange solo begon. “Bij mijn tweede aanvalspoging bleef ik al weg, dat was niet de bedoeling. Zo wordt het een lange dag,” dacht Marijke Groenewoud. “Ik pakte eerst een gaatje en vervolgens vond ik een goed tempo dat ik 42 kilometer vol kon houden.” Het was haar grote concurrente van dit seizoen, Lianne van Loon, die een poging deed haar bij te halen.

Al snel moest de Europees kampioene van 2022 haar meerdere erkennen in Groenewoud. “Mijn benen ontploften even en daarom liet ik me terugzakken. Omdat ik snel herstelde, dacht ik dat ik misschien beter door had kunnen rijden. Marijke zou het ook zwaar krijgen als ik de druk erop kon houden. Maar met die wind was het toch niks voor mij, ik ben niet zo groot.” Want het waren pittige omstandigheden in Poederoijen, vertelt Van Loon. “Het was een zware marathon met de wind en een regenbuitje. Vorig jaar ben ik heel hard gevallen in de bocht na de finish, waardoor ik lichte paniek had voor dat stuk. Ik moest voorzichtig doen, heel blijven voor het EK was belangrijker.”

Terwijl Van Loon was teruggezakt en ook een dappere poging van Sofia Schilder strandde, rolde Groenewoud eenzaam over de Gelderse wegen. Waar haar concurrentes in het peloton af en toe in de luwte konden zitten, moest zij alleen de strijd aangaan met de omstandigheden. “Die wind maakte het vandaag extra zwaar.” Gelukkig kreeg de 25-jarige inlineskatester de andere vrouwen in het vizier en halverwege de koers had ze een rondje voorsprong op de rest. “Het was fijn om weer tussen de anderen te rijden. Omdat ik wist dat niemand anders meer een ronde zou pakken, kon ik echt genieten.” En zo won Groenewoud voor de tweede maal een NK Marathon op wieltjes. Daarmee lijkt een ticket naar het EK voor haar een zekerheid.

Groenewoud alleen over de Gelderse dijk, het rood-wit-blauw was alvast opgehangen. | Foto : Neeke Smit

Ook de reeds gekwalificeerde Van Loon vindt Groenewoud een grote aanwinst voor het team. “Met Marijke als aanvalster en ik als sprintster hebben we een supermooi duo, aangevuld met nog een andere rijdster. We kunnen een mooie formatie vormen.” De vrouwen hadden zelfs tijdens de koers al tijd daarover te praten. “Ik zei tegen Marijke: ik zie je bij het EK. Gelukkig kunnen we het goed met elkaar vinden en hopelijk maken we er iets moois van in Oostende.”

Onderweg hadden Van Loon en Groenewoud nog adem over voor een gesprekje. | Foto : Neeke Smit

Wie ook oren had naar die marathon was Bente Kerkhoff, de nummer twee van de zaterdag. Nadat haar ploeggenote Groenewoud was teruggekeerd in het peloton, ontsnapte zij uit de groep. Uiteindelijk kwam ze als tweede over de streep, voor Van Loon. “Als juniore heb ik al meegedaan aan het toernooi, maar het zou leuk zijn als marathonspecialiste te starten. Marijke is op het ijs wereldtop, dus ik ga ervan uit dat we daar voor de titel gaan.”

De volledige uitslag is te vinden op de uitslagenpagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan