Tickets
Shop
Breedtesport 15 jan 2024

‘Ik heb even staan huilen van geluk’

Nederlandse shorttrackers hebben bij de Winter World Master Games (WWMG) in Italië zestien individuele medailles behaald, waarvan twee gouden. Bij de masters (atleten van dertig jaar en ouder) staat plezier voorop, maar wie aan de start verschijnt gaat voor de winst. Marleen Hendriks (43) slaagde daar twee keer in.

Foto : Eigen foto

“Het was werkelijk waar een fantastische ervaring, ook omdat je echt met oud-profs op het ijs stond. Die reed ik er soms nog af ook, waar zij dan weer heel sportief mee omgingen”, zegt Hendriks, winnares van de 1000 en 1500 meter in de categorie 40 t/m 44 jaar. “Dit is het meest leuke schaatstoernooi dat ik ooit heb meegemaakt. Op het ijs werd fanatiek gestreden, maar het was vooral waanzinnig gezellig met elkaar. Deze games zijn een feest van een leven lang sporten.”

De vierde Winterspelen voor Masters zijn op 11 januari officieel geopend en ze duren tot en met 21 januari. Aan het shorttracken deden negen Nederlanders mee, onder wie één man: Ronald de Graaf. Hij is doorgereisd naar Baselga di Pinè, waar hij net als mede-shorttrackers Jip Spel en Claudia Henckel vanaf morgen ook deelneemt aan de langebaanwedstrijden. Dit onderdeel, waaraan liefst 67 Nederlanders meedoen, zou eigenlijk op een idyllisch bergmeer worden verreden. Omdat de ijsmeester slaagde er niet in om op Lago Palú een fatsoenlijke piste neer te leggen, is uitgeweken naar de kunstijsbaan van Baselga.

Van links naar rechts: Jip Spel, Roos-Marie van Gerven, Marleen Hendriks, Dieuwertje Detz, Saskia Kolkman en Claudia Henckel. | Foto : Eigen foto

Zondag werden de laatste shorttrackraces afgewerkt, waar Marleen Hendriks dus de beloning vond voor vele uren noeste trainingsarbeid naast haar fulltime baan als medisch specialist. “De laatste drie maanden heb ik vijf keer per week getraind, inclusief pittige sessies die je niet zo snel doet zonder zo’n doel als dit”, aldus de atlete van Shorttrack AYC uit Amsterdam.

“Het is een geweldig evenement, superleuk”, vertelt ook Annemarie Juffermans-Van Haestregt (41). “Bij aankomst krijg je een warm welkom, met voor iedere deelnemer een rugzak en een atletenpas. Er waren fietsen voor de warming-up, camera’s, een heuse atletenlounge en vrijwilligers die allemaal even vriendelijk waren.”

De Stompwijkse, die een eigen huisartspraktijk heeft, begon drie jaar terug met shorttracken bij IHCL in Leiden. “In Nederland rijd je vooral tussen de junioren, nu stond ik met oud-olympiërs en -wereldkampioenen aan de start, onder wie de Italiaanse Katja Colturi. Geweldig, net alsof je mag rijden tegen Rintje Ritsma of Ids Postma. Dus hierbij een oproep aan al onze oud-toppers: schrijf je volgende keer ook in, doe het gewoon!”

Vlagvertoon bij de openingsceremonie in Sondrio, met Michiel Wienese die de Nederlandse vlag draagt. | Foto : Eigen foto

Hoewel ze zelf individueel niet in de prijzen reed, ze behaalde wel brons op de relay, heeft Juffermans genoten in Bormio. “Vanwege een aandoening aan mijn longen heb ik een paar jaar helemaal niet kunnen schaatsen. Nu kon ik drie dagen lang volle bak rijden, dat was zo fijn! Ik heb echt even huilend van geluk op de baan gestaan. Lekker sporten in een positieve ambiance, en ik heb ook nog onwijze pr’s gereden! Tot slot hebben we met bijna alle deelnemers nog een mooi feest gehad in Bormio, omdat een Engelsman zijn verjaardag vierde. Prachtig.”

De 16 medailles die de Nederlandse shorttrackers wonnen, waren als volgt verdeeld:
Jip Spel (Go Enschede, categorie Vrouwen 30+): 3 brons (500, 1000, 1500m).
Claudia Henckel (Go Enschede, V35+): zilver (1500) en 2 brons (500, 1000).
Dieuwertje Detz (Amsterdam, V35+): 2 zilver (500, 1000) en brons (1500)
Marleen Hendriks (Amsterdam, V40+): 2 goud (1000 en 1500) en zilver (500) 
Roos-Marie van Gerven (IHCL Leiden, V45+): zilver (1500) en 2 brons (500, 1000).
Saskia Kolkman (Amsterdam, V50+): brons (1500).

Bij de aflossingswedstrijden behaalden Nederlanders nog drie medailles, van elke kleur één. Dit gebeurde in teams (mixed en vrouwen) met daarin ook Belgische deelnemers.

De Winter World Master Games in Italië duren nog tot en met zondag. Meer informatie vind je op deze pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan