Tickets
Shop
Marathon 19 jan 2024

Homme Jan de Groot maakt transfer naar marathonteam Jumbo-Visma

Homme Jan de Groot rijdt vanaf volgend seizoen in het geel-zwart van Jumbo-Visma. Dat heeft de ploeg vrijdag bekendgemaakt. De 24-jarige Fries maakt dit seizoen furore bij Bouwselect/De Haan Westerhoff en heeft zijn droomtransfer nog voor de gang naar de Weissensee op zak.

Foto : Neeke Smit

De rijder uit Hilaard geldt als een van de marathonsensaties van dit seizoen. Hij stond al enkele keren in de top-tien en was in Hoorn en Groningen dicht bij de overwinningen. De Groot had nog een jaar kunnen bijtekenen bij zijn huidige ploeg, maar vindt de kans om voor de succesvolle ploeg van Peter de Vries te rijden eentje die hij niet kan laten glippen. 

“Dit is fantastisch. Van jongs af aan is het mijn doel geweest om bij een grote ploeg te komen, dus als de kans zich dan voordoet, is dat heel mooi”, zegt De Groot, die in slechts zijn derde seizoen op de marathon een klapper maakt. “Het is een groot compliment als zo’n team interesse in je toont. Natuurlijk heb ik getwijfeld of ik niet nog een jaar bij Bouwselect moest blijven, maar ik vond dat ik deze kans niet kon laten liggen. Ik had niet verwacht dat het zo rap zou gaan. Dit is pas mijn derde seizoen als marathonschaatser en ik heb het gevoel dat er nog veel meer in zit.” 

Bij Jumbo-Visma staat de kern van het team als een huis. Veelwinnaar Harm Visser is voor langere tijd verbonden aan de ploeg, dat geldt ook voor meesterknechten Mats Stoltenborg en Robert Post. Eerder werd duidelijk dat Remco Stam, die dit seizoen voor het eerst aansloot bij de marathonploeg van Jumbo, de overstap gaat maken naar de langebaanploeg. Aan ploegleider De Vries de taak om een waardige vervanger te vinden. Naar zijn mening is dat met De Groot zeker gelukt. 

“Homme Jan is een talentvolle rijder die de aanval niet schuwt. Persoonlijk spreekt mij dat heel erg aan. We hebben het gevoel dat hij goed in ons team past”, aldus De Vries, die De Groot al langere tijd volgt. “Hij viel mij vorig jaar al op en heeft ook dit seizoen mooie dingen laten zien. Met zijn mentaliteit en capaciteit denken we dat hij een goede aanwinst is voor het team.”

Bij Bouwselect/De Haan Westerhoff is het transferseizoen al in volle gang. Naast het vertrek van De Groot is ook duidelijk dat Mart Bruggink aan het eind van dit seizoen stopt en ploegleider Anton Ketellapper vertrekt. Daarnaast is Kevin Hoekstra te kennen gegeven dat hij moet uitkijken naar een ander team. De manager bij een fysiopraktijk is actief voor de ploeg van Piet Hijlkema en Ketellapper sinds het seizoen 2016-2017. Christian Haasjes heeft reeds zijn ja-woord gegeven aan de ploeg.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan