Tickets
Shop
Shorttrack 11 feb 2024

World Cup Shorttrack Dresden: Xandra Velzeboer goud op 500 meter, Schulting pakt zilver, Relay vrouwen grijpen opnieuw goud

Vandaag vind je hier meer informatie over hoe je de vijfde World Cup kunt volgen en wie de medailles pakken. De finalemiddag begint om 13.32 uur en er wordt gestreden om de medailles op de 500 meter, de tweede 1000 meter van het weekend en de mannen- en vrouwenrelay.

Foto : ISU

De gouddelvers van de vrouwenrelay grijpen opnieuw de macht
Ze leken het aan hun stand verplicht te zijn: het goud pakken in de vrouwenfinale van de relay. En zo geschiedde: zondagmiddag grepen de Nederlandse vrouwen, met in de finale Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer, het goud op hun afsluitende afstand. Michelle Velzeboer en Diede van Oorschot (beiden gereden tijdens de relay in de voorrondes van het toernooi) kregen bij de medailleceremonie ook een gouden plak omgehangen.

1000m zilver voor Suzanne Schulting
Na het brons van zaterdag volgde er voor Suzanne Schulting nu een zilveren medaille  op de 1000 meter. De finale werd gekenmerkt door een valpartij van Kristen Santos-Griswold, de leidster in de tussenstand van de zogenoemde Crystal Globe, die Hanne Desmet veroorzaakte. Schulting kon  nog net de wegglijdende Amerikaanse ontwijken en bleef daarna op koers voor een plak. Slechts Gilli Kim, de beste op de tweede 1000 meter in Montréal (eerste World Cup van het seizoen), kon de Friezin nog passeren. Corinne Stoddard (VS) kreeg het brons omgehangen.

Finale met Velzeboer-zusjes resulteert in wederom goud voor Xandra
Xandra Velzeboer voegde zondagmiddag het vierde individuele wereldbekergoud van dit seizoen toe aan haar snel groeiende prijzenverzameling. In de finale van de 500 meter liet ze wederom geen spaan heel van de concurrentie. Ze won de race afgetekend met meters voorsprong. Zus Michelle had de meest ondankbare startpositie (vijfde), maar wist in het slot van de race nog op te rukken tot de vierde plaats, nipt achter de winnares van het brons Kamila Stormowska. Ye Wang uit China won de zilveren plak.

Eerste ISU World Cup eindstrijd voor Daan Kos
Daan Kos kon zich opmaken voor zijn eerste World Cup A-finale, die door een vroege valpartij in een teleurstelling eindigde. Hij werd uiteindelijk vierde na een wedstrijd waarin het Koreaanse duo Jo Won Park (eerste) en Sungwoo Jang (tweede) de baas was. De Kazach Adil Galiakhmetov mocht brons ophalen. De debutant uit Breda reed eerst een keurige kwartfinale op de 1000 meter die hij winnend afsloot. En hoewel hij in de ronde erop met geduchte tegenstand kreeg te maken van onder anderen Steven Dubois, kopieerde hij zijn optreden bijna, met dezelfde uitkomst. Een prachtig resultaat voor de pas 21-jarige rijder van NTS die zaterdag al met gebalde vuisten en een juichkreet de winst vierde op de 1500 meter.....in de B-finale.

Twee keer Velzeboer (500m) en Schulting (1000m) in A-finales
Net als zaterdag, op de eerste finaledag van de World Cup in Dresden, staat Xandra Velzeboer weer in  de finale. Nu betreft het de 500 meter, haar beste afstand die haar dit seizoen al drie keer goud opleverde in dezelfde World Cup. Mooie bijkomstigheid in de eindstrijd van latere deze middag is de aanwezigheid van zus Michelle, die zich voor de tweede keer geplaatst voor de laatste fase van dit toernooi. Michelle eindigde in Beijing als vierde. In die finale won Xandra het goud, voor Selma Poutsma die zichzelf vandaag door een onnodige schuiver (in leidende positie) uitschakelde.

Suzanne Schulting kreeg deze middag op de 1000 meter twee keer te maken met de 'stabiele factor' uit België, Hanne Desmet. De vroegere trainingsmaat van Oranje zegevierde twee keer op weg naar de finale, maar Suzanne zat onmiddellijk in haar spoor en sloop dus ook mee naar de voor haar tweede kans op een medaille!

10 februari 2024 - Finale dag 1: Zilver voor Xandra Velzeboer en de Mixed Relay, Brons voor Schulting
Suzanne Schulting kon zaterdag haar rentree in het internationale wedstrijdcircuit meteen bekronen met een medaille. Dat heeft ze gedaan: het is brons geworden in een beklijvende finale die de Belgische Hanne Desmet naar haar hand zette. Kristen Santos-Griswold legde beslag op het zilver.

Ook Xandra Velzeboer viel in de prijzen: de Culemborgse won (net als Schulting) al haar ritten op weg naar de eindstrijd van de 1000 meter, maar moest in het hoofdnummer van haar afstand de meerdere erkennen in de Koreaanse Gilli Kim. De Poolse Kamila Stormowska kreeg het brons bij de huldiging.
In het mannenveld maakte Friso Emons veel indruk in de halve finale van de 1500 meter: hij werd eerste en kwalificeerde zich zo voor de finale. De beslissende wedstrijd: tot een halve ronde van de bevrijdende eindstreep lag hij op medaillekoers. In het gedrang verloor hij echter de balans en veranderde de derde plaats tot zijn grote frustratie in een vijfde positie.

De mixed relay is de competitie waarin de Nederlandse ploeg domineert. Bijna logisch dat het viertal Teun Boer, Friso Emons, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma (met assistentie van Suzanne Schulting en Kay Huisman in de kwartfinales) ook in Dresden de finale bereikte. Daarin trof het kwartet Frankrijk, de VS en de Koreaanse ploeg. De strijd om de belangrijkste medaille ging op het ijs deze keer tussen Oranje en de Amerikanen - die met Marcus Howard en Andrew Heo langzamerhand een team vormen om meer rekening mee te houden. De VS won het duel, het betekende de eerste keer dat die ploeg met de hoogste eer ging strijken.

Waar vind je de uitslagen? 
Alle uitslagen worden live bijgehouden op de website van de ISU. Daar worden ook alle ritindelingen bekendgemaakt. 

Hoe kun je het toernooi volgen? 
De NOS zendt op zaterdag en zondag vanaf 13:25 uur de races uit op NOS.nl en via de app. Zondag zijn de wedstrijden ook (gedeeltelijk) te volgen op NPO1. 

Welke Nederlanders rijden in Dresden?
Vrouwen: Xandra Velzeboer, Selma Poutsma, Yara van Kerkhof, Diede van Oorschot, Michelle Velzeboer, Suzanne Schulting. 
Mannen: Teun Boer, Friso Emons, Itzhak de Laat, Daan Kos, Kay Huisman en Hugo Bosma. 

Hoe ziet het programma eruit? 
Zaterdag 10 februari
13:30 1000m (1) kwartfinale
14:15 1500m halve finale
14:44 1000m (1) halve finale
15:30 1500m finale
16:05 1000m (1) finale
16:40 mixed relay finale
17:15 vrouwen relay halve finale
17:30 mannen relay halve finale

Zondag 11 februari
13:30 500m kwartfinale
13:55 1000m (2) kwartfinale
14:45 500m halve finale
15:00 1000m(2) halve finale
15:30 500m finale
16:00 1000m (2) finale
16:45 vrouwen relay finale
17:05 mannen relay final


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan