Tickets
Shop
Langebaan 24 feb 2024

Volwassen Isabel Grevelt blijft kalm onder druk van favorietenrol

Voor het eerst in haar carrière staat Isabel Grevelt na een dag sprinten bovenaan het klassement. Dat brengt geen druk met zich mee voor de 21-jarige, ze geniet van haar sport en kijkt uit naar zondag.

Foto : Soenar Chamid

Met de bekende lach op haar gezicht staat Isabel Grevelt na de podiumceremonies de pers te woord met twee bossen tulpen in haar hand. De ene verdiende ze door als derde te finishen op de 500 meter, het andere bosje had ze te danken aan de winst op de 1000 meter. “Daar zal mijn moeder blij mee zijn”, glimlacht Grevelt.

Hoewel ze dit seizoen al sneller heeft gereden in Thialf dan de 38,04 en de 1.15,52, kijkt ze tevreden terug op haar races. “Er worden weinig persoonlijke records neergezet en over het algemeen zijn de tijden niet zo snel. Met mijn 500 meter kon ik verder. Ook de 1000 was niet de beste uit mijn carrière, maar dat hoeft ook niet op een NK sprint. Dan moet je je puur focussen op goede ritten schaatsen. Ik sta nu op één en dat is waar het uiteindelijk om draait.”

Waar de meeste deelnemers aan het WK Afstanden last hebben van een jetlag, is Grevelt daar totaal niet mee bezig. “Ik ben net terug van een maand in Noord-Amerika. Dat zal nog wel in mijn systeem zitten, maar ik heb het gevoel dat ik lekker in vorm ben. Ik heb geen last van een jetlag.”

Grevelt sluit zich af voor de druk die de eerste plaats met zich meebrengt en vindt haar werk het mooiste wat er is. “Ik probeer met mezelf bezig te zijn, vanuit mijn eigen kracht te rijden. Ik wil me graag plaatsen voor het WK, maar je weet nooit hoe hard de rest rijdt. Ik kan alleen van mezelf uitgaan. Vaak wordt er gezegd dat je moet genieten van een vol Thialf. Voor mij werkt dat genieten echt. Ik kan lekker ontspannen de races ingaan, waardoor ik met veel meer rust aan de start sta.”

'Genieten', het favoriete woord van Grevelt. Als de glimlach op haar gezicht verschijnt, kan ze hard rijden. | Foto : Soenar Chamid

Daarbij helpt het dat ze al een WK Afstanden achter de rug heeft, waarbij ze als zesde eindigde op de 1000 meter. “Daar heb ik ook echt heel erg van genoten, waardoor het me emotioneel gezien weinig energie kostte. Ik was blij dat ik daar goed geschaatst had. In Calgary ben ik heel erg bezig geweest met mijn start. Dat het zich meteen uitbetaalt is heel fijn. Deze week was ik aan het voelen en uitrusten. Dan merk je dat je ze weer iets minder lekker raakt bij de start, een aandachtspuntje voor de warming-up morgen.”

“Als ik morgen hetzelfde doe als vandaag, heb ik grote kans dat ik weer op één sta.” En die gedachtes brengen opmerkelijk genoeg geen onrust bij de schaatsster. “Ik vind het fijn om het zo makkelijk mogelijk voor mezelf te maken. Op dit moment heb ik het idee dat die spanning niet zoveel positiefs brengt. Dat houd ik mezelf voor. Natuurlijk klinkt dat als grootspraak, maar zo ervaar ik het echt.”

Zondag wordt het sprinttoernooi vervolgd met wederom een 500 en 1000 meter. Alle uitslagen van dag een zijn te vinden op schaatsen.nl/liveresults.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan