Tickets
Shop
Marathon 07 feb 2024

Provincie Noord-Holland steunt NK Jeugdmarathon en NK G-Marathon

De IJsbaan van Sportcentrum De Meent in Alkmaar staat zaterdag 10 februari de hele dag en avond in het teken van marathonschaatsen. Overdag strijden de junioren C, B en A om de nationale titels van de Ruiter Dakkapellen NK Jeugdmarathon en ook staan de landelijke finale voor de pupillen A en B en de NK G-Marathon op het programma. Al deze wedstrijden worden mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland.

Foto : Neeke Smit

Veel deelnemers aan de 13e wedstrijd van de Daikin Marathon Cup-competitie, de Ruiter Dakkapellen Marathon, die ’s avonds eveneens op De Meent wordt verreden, hebben ook ooit meegedaan aan een of meerdere edities van de NK Jeugdmarathon. Verschillende toppers op de marathon, de langebaan en in het inlineskaten gingen in het verleden al eens met NK-jeugdtitels aan de haal. Zo mochten onder meer Irene Schouten, Marijke Groenewoud, Manon Kamminga, Janneke Ensing en Annette Gerritsen evenals Gary Hekman, Bart Hoolwerf, Koen Verweij, Ted Jan Bloemen en Kai Verbij zich vroeger Nederlands kampioen jeugdmarathon noemen.

De landelijke finale bij de Pupillen A en B wordt verdeeld over twee halve finales en een finale, waarbij telkens 52 deelnemers aan de start verschijnen. De NK-finales bij de jeugd zullen worden verreden door de junioren A, B en C, zowel jongens als meisjes. Ook hier gaan telkens 52 rijders per finale van start. Omdat sommige A-junioren van de jongens ’s avonds ook nog in actie komen in de
Beloftendivisie bij de mannen, bijten zij bij de jeugd het spits af in Alkmaar.

De toegang overdag is gratis.

De Provincie Noord-Holland ondersteunde eerder de Staatsloterij Schaatsmarathon, in december op de Jaap Edenbaan in Amsterdam, en doet nu hetzelfde met het NK Jeugdmarathon en het NK Marathon voor G-schaatsers in Alkmaar. “Ik zie Noord-Holland als een echte schaatsprovincie. We dragen er als provincie graag een steentje aan bij dat ook diverse marathonwedstrijden een plek krijgen op de ijsbanen in Haarlem, Hoorn, Alkmaar en Amsterdam. Zo kunnen we tevens die rijke Noord-Hollandse schaatscultuur in ere houden. Bovendien willen we zoveel mogelijk kinderen en jongeren stimuleren om te gaan of te blijven sporten, óók kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Daarom dragen wij ook het NK G-Marathon en NK Jeugdmarathon een bijzonder warm hart toe”, aldus Jeroen Olthof, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland met onder meer sport in zijn portefeuille. Olthof zal zaterdag tevens het officiële startschot geven voor de wedstrijden voor B-junioren en de G-schaatsers.

Meer informatie over het Ruiter Dakkapellen NK Jeugdmarathon, het NK G-Marathonschaatsen en Daikin Marathon Cup 13 - Ruiter Dakkapellen Marathon

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan