Tickets
Shop
Marathon 09 feb 2024

Kevin van der Horst krijgt mentorrol bij Royal A-ware, Ids Bouma terug naar Okay

Royal A-ware is volgend seizoen vertegenwoordigd in het beloftenpeloton. De ploeg van Jillert Anema heeft met Kevin van der Horst een ervaren rijder aangetrokken die overkomt van de beloftentak van Okay-Interfarms. Ids Bouma bewandelt de omgekeerde weg en zal voor de ploeg van Edward van Dijk uitkomen in de B-divisie.

Foto : Neeke Smit

Van der Horst trainde in het verleden een paar keer met de ploeg Anema, mede door zijn vriendschap met marathonschaatser Jordy Harink. Van beide kanten was er interesse in een samenwerking, maar dat kwam er nooit van. “Jillert en ik mogen elkaar wel”, zegt Van der Horst, regerend Nederlands kampioen marathon op skeelers. “Zo blijf je met elkaar in contact en afgelopen zomer heb ik een paar keer met de ploeg getraind. Dat contact bleef in stand, begin december belde Jillert met het verhaal dat hij zelf meer energie wil steken in het opleiden van talent.” 

Het halen van talent kost geld, in eigen huis opleiden is een aantrekkelijkere optie. Maar wat is daarin de rol van Van der Horst? “Naast het skeeleren, het natuurijs en de trainingen ziet hij voor mij een rol als koerskapitein voor jonge rijders”, legt de 27-jarige hardrijder uit. “Ik heb bewezen dat ik goed genoeg ben om zelf wedstrijden te winnen, maar ben ook de verbindende factor tussen de jongens waar ik nu mee rijd. Maar het zijn niet alleen wedstrijden, ook daarbuiten kan ik een rol spelen: in voorbesprekingen, ervoor zorgen dat de neuzen dezelfde kant op staan. Misschien ben ik wel de tussenpersoon voor de jongens die nieuw bij de ploeg zijn en niet alles durven zeggen.” 

Dit jaar bekleedt hij dezelfde rol met Wisse Slendebroek (die ook naar A-ware gaat) en Jorian ten Cate (promovendus binnen Okay-Interfarms). Het trio won dit seizoen met uitzondering van Heerenveen alle marathons bij de beloften. Zijn huidige team had hem graag gehouden, maar Van der Horst kon de kans om naar de ploeg Anema te gaan niet laten lopen. “Ze wilden me graag houden, merkte ik aan alles. Daar hoop je op, de prestaties zijn wel in orde.  Ik heb ook een andere situatie meegemaakt dat ik bij een B-ploeg zat die stopte, opging in een andere ploeg en ik in mei op straat stond. Dan is dit wel prettig. Het mooie is dat ik meer een man van natuurijs ben, maar daarvoor was de interesse al kenbaar gemaakt. Dat geeft een fijn gevoel. Ik heb lang mijn opties opengehouden, maar afgelopen weekend de knoop doorgehakt en de ploeg op de hoogte gebracht.”

Winst in Rotterdam: De oerkreet van Van der Horst was tot ver in de havenstad te horen | Foto : Neeke Smit

Tijdens de twee langste koersen tijdens de recente Weissensee-campagne was Van der Horst de beste van de rijders met een B-nummer: Twaalfde op het ONK, tiende tijdens de Alternatieve. Daarnaast maakte Van der Horst voornamelijk op wieltjes naam. Afgelopen zomer was de Staphorster tijdens het Daikin NK Marathon in Rotterdam de sterke blokken van Reggeborgh en Jumbo-Visma te sterk af. “Jillert vindt het mooi dat ik als eenling tegen een blok zoals Reggeborgh reed en lang de leiderstrui kon vasthouden, hij sprak daarvoor zijn waardering uit bij ons in de podcast. Mooi om te horen.” 

Niet slecht voor de Barre Beuker die nog altijd full-time werkt als teamleider bij Rollecate, een bedrijf dat aluminium en stalen geveldelen produceert. “Door de stap naar Royal A-ware doe ik een stapje terug naar 20 uur in de week en switch ik naar een functie als magazijnmedewerker”, aldus Van der Horst. “Daardoor kan ik gewoon mee op trainingskamp en ben ik zomers vrij om te skeeleren.” Dat laatste blijft belangrijk voor Van der Horst, die hoopt meer mensen in de ploeg enthousiast te krijgen voor de marathons. Samen met kameraad Harink vormt hij een aardig duo. “Jordy trok in Rotterdam voor mij de sprint aan, in Hallum kon ik hem laten rijden. We werkten al een beetje samen, mooi dat we dat nu in hetzelfde pak kunnen doen.” 

De onfortuinlijke Ids Bouma keert na dit seizoen terug bij Okay-Interfarms | Foto : Timsimaging

Ids Bouma bewandelt de omgekeerde weg, van Royal A-ware naar Okay-Interfarms. De pas 22-jarige Fries verruilt zijn A-nummer voor een B-nummer bij de ploeg van Ron Neymann onder wiens leiding hij drie seizoenen geleden ook schaatste. "Ik heb Ids voorgehouden dat het geen kwaad zou kunnen als hij een stap terug zou doen, om het plezier in de sport weer te hervinden en met minder druk te presteren. Op die manier kan hij wellicht op termijn terugkeren naar de Topdivisie", aldus Neymann. 

Bouma reed dit seizoen slechts een paar wedstrijden op kunstijs, zijn seizoen begon eigenlijk op de Weissensee. Hij is blij met zijn switch. “Ik hoop dat ik bij Ron weer snel op niveau ben, dan wordt het vanzelf leuk en hopelijk kan ik dan wedstrijden gaan winnen”, zegt de Heerenvener die aan het uitstapje naar de Weissensee waarschijnlijk een gebroken rib heeft overgehouden. “Daarom laat ik de reis naar Lulea voor de tweede serie natuurijswedstrijden aan me voorbijgaan. Schaatsen in Zweden is net weer een tikkeltje zwaarder. Ik denk dat ik er in deze staat niets heb te zoeken.” 

Het beloftenpeloton - inclusief Van der Horst - komt zaterdag weer in actie voor de Daikin Marathon Cup - Ruiter Dakkapellen Marathon. Hier staat meer informatie.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan