Tickets
Shop
Rubriek: Het moment van... 28 feb 2024

Het moment van: Harold Janssen

Rubriek over een speciaal moment van een sporter, coach, trainer of een ander personage uit de nationale schaats-, en skeelerwereld: een hilarische gebeurtenis, hoogte- of dieptepunt dat nog niet eerder is verteld.

‘OPEENS HOORDEN WE EEN KEIHARDE DOFFE KLAP’
"Terugdenkend aan het allereerste WK shorttrack in Ahoy in 2017 komen er herinneringen aan dat ene cruciale moment bovendrijven. Drie weken voor het evenement kreeg ik van de KNSB te horen dat ik mijn rol als scheidsrechter in de heatbox zou vervullen. Hoewel ik liever op het ijs had gestaan, zou het een unieke ervaring worden om het eerste WK shorttrack ooit in een uitverkocht Ahoy mee te maken. Als voormalig shorttracker weet ik als geen ander waar de sport vandaan komt.

Bij binnenkomst van de hal op donderdag, een dag voordat het spektakel zou losbarsten, was de indruk overweldigend. Ahoy kende ik van tv en concerten. Ik besefte welke transformatie de shorttracksport had doorgemaakt. Het eerste wat ik als schaatser altijd deed, was een blik werpen op het ijs. Dit is in mijn huidige rol onveranderd gebleven.

Met de collega’s volgde er een inspectie van het ijs, de kern van alles. Opvallend was de vlakheid van de ijsvloer. Een prestatie die mijn verwachtingen overtrof. Een tijdelijke ijsbaan brengt extra uitdagingen met zich mee. Het komt vaak voor dat er een soort golf in de baan zit, maar deze ijsvloer was echt strak. Het gesprek met de andere scheidsrechters was geruststellend; alles lag er perfect bij. Het shorttrackfeest kon beginnen.

Echter, op de zaterdag drie kwartier voordat het hoofdprogramma zou beginnen, hoorden wij vanuit de eetzaal van de officials tijdens de pauze opeens een keiharde doffe klap; als een omvallend object. Geschrokken liet ik mijn maaltijd staan en nam ik poolshoogte. Wat bleek? Aan de kant van het hoofdpodium was een enorme scheur in het ijs ontstaan over de gehele breedte van de baan ter hoogte van het ingaan van de bocht.

Dit was wel even een ‘zweet-op-je-rug-momentje’. Ik liep terug naar de collega’s die nog aan het eten waren. Ze keken me aan en vroegen: ‘wat is er gebeurd?’ Ik reageerde: Het valt wel mee, we moeten even een ‘break’  hebben, geloof ik. Na wat doorvragen realiseerden we ons: shit!  Vrij snel stond ons gehele team langs de baan om te kijken hoe groot de schade was.

De ijsmeesters werkten nauw samen om de scheur te dichten. Met behulp van ijs, sneeuw, water en brandblussers - zodat alles meteen weer aan vroor – hadden de mannen het binnen no-time weer verholpen. Daarna zijn ze extra gaan dweilen om er weer één geheel van te maken. Gelukkig was er geen hoogteverschil aan beide kanten van de barst. Als je wist waar die zat, dan zag je hem nog heel lichtjes. Maar voor het grote publiek was het niet meer zichtbaar. De eerste rit kon op de geplande tijd van start. Rijders hebben er geen hinder van ondervonden. Ik heb er niemand over horen klagen. Ondertussen was de organisatie ook nog van alles aan het testen; zowel muziek als lichten aan en uit. Volgens mij hebben ze er überhaupt niets van meegekregen.

Uiteraard schoot er door m’n hoofd: kan dit nog een keer gebeuren? Of wat als dit tijdens een race was ontstaan?  Dan moet je als scheidsrechters heel snel twee keuzes maken: Laten we de rit doorrijden? Kan dat qua veiligheid? Het is aan de scheidsrechters die op dat moment op het ijs staan. Mits de situatie het toelaat, wordt eerst de rit uitgereden. Daarna moet je zorgen dat het gefixt wordt. Natuurlijk wil je de zekerheid dat dit niet op meerdere plekken opnieuw zou gebeuren, maar die heb je nooit. Het was geen onkunde; meer een gevalletje shit happens. Het is het risico van een tijdelijke vloer. Er hoeft maar net een centimeter niet helemaal goed te liggen en… krak.

Bij het WK Shorttrack van komende maand is Beert Boomsma de ijsmeester. Hij weet wat hij doet en kent iedere centimeter van de ijsvloer. Volgens mij beginnen ze nu ook eerder met het neerleggen van de baan. Het draagt allemaal bij aan perfecte omstandigheden. Het WK Shorttrack blijft een dynamisch spektakel, waarbij het team van scheidsrechters voortdurend alert is op onvoorziene uitdagingen. Mijn rol in de heatbox gaf me een dieper inzicht in de complexiteit van zo’n groot sportevenement. Ik kijk met veel optimisme en vertrouwen uit naar weer een succesvol en uitverkocht WK Shorttrack in Ahoy.”

Meer informatie over de Nederlandse Loterij ISU WK Shorttrack presented by Odido vind je hier

Foto : Jildou Gemser

 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan