Tickets
Shop
Kunstschaatsen 25 feb 2024

Een NK vol symboliek: ‘Oma Joan zal van boven hebben gezien dat het goed was’

Drie SKN-meiden op het podium van het NK voor junioren. ,,Heel symbolisch”, klonk het zacht uit de mond van Emilia Soloukhin, nadat ze in Tilburg van het ijs was gestapt als nieuwe kampioene. ,,Ook al omdat ze tijdens ‘haar’ Challenge Cup is overleden.’’ De vijftienjarige rijdster met Russische roots droeg haar zege ‘uiteraard’ op aan de vrijdag overleden Joan Haanappel.

Foto : Pietures.nl

,,Zonder haar had ik hier niet gestaan”, sprak de tiener zonder aarzelen. ,,Ze praatte me uit de put toen ik het even niet meer zag zitten en met kunstschaatsen wilde stoppen. Joan was anders dan een coach. Het waren vooral de gesprekjes met haar die me enorm geholpen hebben.”

Soloukhin, was niet de enige die in Tilburg voor wie Joan Haanappel kennelijk vooral een grootmoeder en vriendin is geweest. Bij nummer twee Jolanda Vos welden de tranen op toen haar gevraagd hoe belangrijk Haanappel is geweest voor haar carrière. ,,Voor mij is ze altijd een steun geweest. We belden vaak met elkaar. Vooral mentaal heeft ze me al die jaren overeind gehouden.”

Emilia Soloukhin: "Zonder Joan had ik hier niet gestaan." | Foto : Pietures.nl


Nummer drie Naomi Wessels hoorde net als de meeste anderen vrijdag na de korte kür van het overlijden van haar grote inspirator. ,,Je bent heel verdrietig, maar ik dacht ook: ik ga morgen (vrije kür, red.) schaatsen voor Joan. Voor mij was ze een soort oma. En bij elk SKN-kamp van haar ging ik altijd heel hard vooruit.”

‘Oma’, dat koosnaampje viel zaterdag en zondag vaak in het Tilburg IJssportcentrum. Joan had zelf geen kinderen, en zei ooit in een interview dat ze haar pupillen bij SKN zag als kleinkinderen. ‘Je voelde je veilig bij haar’, zo zeiden de junioren haar meer te zien als een echte oma, dan de baas van SKN.

Lindsay van Zundert, die vanwege privé-omstandigheden binnen haar familie, het NK en de Challenge Cup liet schieten, reed samen met moeder Chantal zaterdag alsnog naar Tilburg om daar één te zijn in het verdriet rond het overlijden van wie ze haar ‘bonus-oma’ noemde. ,,Ik vind het zo erg dat ik geen afscheid meer van haar heb kunnen nemen. Dat ik haar heb kunnen vertellen wat ze voor mij betekend heeft”, zei de tiener, voor wie Haanappel vooral een hartsvriendin is geworden.

Naomi Wessels | Foto : Pietures.nl


Zonder Joan Haanappel moeten al haar pupillen nu verder hun weg zien te vinden. ,,Ze blijft in ieder geval in ons hart zitten”, zegt Emilia Soloukhin. ,,Ik weet zeker dat Joan vandaag van boven heeft gezien dat het goed was.” De vijftienjarige tiener, die in de korte kür een ruime voorsprong nam op haar concurrenten, is gedreven om ‘door te gaan tot mijn 20ste.’

Na haar vorige titel, bij de Basic Novice, zei ze alles even te licht te hebben opgenomen. ,,Daarna besefte ik dat er toch wel voor moest gaan werken om nog een keer kampioen te worden.” Soloukhin is geboren in Veldhoven. Haar ouders verhuisden in 2000 van Rusland naar de regio Eindhoven vanwege het werk van pa. Inmiddels wonen ze in de buurt van het Belgische Mechelen. ,,Maar Emilia denkt er niet aan om van nationaliteit te veranderen. Net als wij wil de Nederlander zijn”, zegt moeder Elena, die vrijdagavond nog een speciale rood-wit-blauwe vlag maakte met de naam van Joan Haanappel er groot op. Die driekleur toonde Emilia trots in afwachting van haar score.

Eén ding wil Soloukhin vooral nog bereiken de komende vijf jaar: ,,Mee doen op de Olympische Spelen. De sfeer van dat soort evenementen, ook het EK en WK, vind ik geweldig. Dat soort wedstrijden zorgen bij mij niet voor extra druk. Integendeel. Ik ga er beter van schaatsen.”
,,Iedere beginnende kunstschaatsster wil naar de Spelen”, weet haar coach Daria Papova. ,,Maar in het geval van Emilia is het een realistisch doel.” Emilia hoort het instemmend knikkend aan. ,,Lindsay (van Zundert) heeft voor ons alles veranderd. Sinds zij op de Spelen heeft gestaan, weten we als Nederlandse junioren dat het een haalbaar doel is.”

Voor zilveren Jolanda Vos was het inleveren van haar vorig jaar veroverde titel, nog het minste drama van het weekend en eigenlijk het hele seizoen. ,,Het halen van het junioren-WK was het doel”, verzuchtte de achttienjarige Brabantse. Door blessures liep alles anders. ,,Ik heb de hele zomer amper kunnen trainen. Met zilver ben ik na zo’n seizoen dan ook heel tevreden.”

Jolanda Vos was na een moeilijk seizoen met zilver heel tevreden. | Foto : Pietures.nl


Naomi Wessels stond met eenzelfde gevoel op het podium. Ook deze 15-jarige Bossche Brabantse heeft een jaar van afzien en blessureleed achter de rug. ,,Dat was vooral mentaal heel zwaar. Dit is pas mijn tweede wedstrijd. Een paar weken geleden ging ik weer door mijn enkel. Ik had niet verwacht het NK nog te halen.” Een injectie bracht uitkomst. ,,Eentje die het herstel bevordert. Anders had ik het denk ik niet gedaan. Dus nu ben ik vooral blij met deze (bronzen) plak.”

Een eerbetoon van de prijswinnende SKN'ers aan Joan Haanappel. Foto Pietures.nl | Foto : Pietures.nl

De strijd om de nationale titel bij de junioren, kon gezien worden als hét NK van het weekend. Bij de senioren vielen er bij gebrek aan vaderlandse deelnemers immers geen medailles te verdelen in de solo-klassen. Alleen bij het ijsdansen mocht een duo zich tot kampioen laten kronen. Bij de ene gouden plak voor Chelsea Verhaagh en Sherim van Geffen bleef het dan ook. Het andere Nederlandse paar, Hanna Jakucs en Alessio Galli, werd na de huldiging uit de uitslag van het NK gehaald.
De reden: om mee te dingen naar de vaderlandse titel moet volgens het reglement minstens één van de twee rijders een Nederlands paspoort hebben. Hongaarse Hanna en Italiaanse Alessio hebben die niet in hun bezit. Voor alle duidelijkheid: ze mogen als koppel wel voor Nederland uitkomen op het WK en EK, mits gekwalificeerd of aangewezen door de KNSB. In de einduitslag van de Challenge Cup eindigden Jakucs/Galli als zesde. Verhaegh/Van Geffen gleden naar de negende plaats.

In de jongeren categorieën werden verder gouden plakken uitgedeeld aan Lucca Dijkhuizen, de winnares bij de Advanced Novice (voor Floor van der Pas en Kahlan Gooijer) en vijfde algemeen; Donna de Laat, de winnares bij Basic Novice (voor Lilia Zang en Star Hoen) en tweede algemeen; en Leon Lo, de winnaar bij de Advanced Novice en tweede algemeen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan