Tickets
Shop
Marathon 23 feb 2024

De verloren zoon van de marathons is na vijf jaar terug: Jorrit Bergsma

Terug van weggeweest in de ‘hel van Luleå’, maar gemotiveerd tot op het bot om wat moois te laten zien: Jorrit Bergsma. Amper hersteld van de trip naar Calgary waar hij op het WK Afstanden naar de vijfde plaats schaatste op de tien kilometer, drie seconden van het brons, meldt de Fries zich vrijdag op het sneeuwijs in Zweden. Even wennen kan geen kwaad, vijf jaar na zijn laatste échte natuurijsoptreden.

Foto : Timsimaging

“Goed om hier opnieuw te zijn”, vertelt de Boarnster die zich voor je gevoel al een eeuwigheid ophoudt in de marathonsport. Immers, ruim veertien jaar geleden baarde deze op en top-liefhebber van mensonterende uitputtingsslagen al opzien door op 23-jarige leeftijd naar de zege in de Alternatieve Elfstedentocht te rijden. Nu staat hij met net zoveel ambitie op de startlijst voor Grand Prix 5 van de natuurijscyclus 2023-’24. 38 jaar jong.

Hoewel de ijsvloer behoorlijk heeft te lijden gehad van de regenval, is Bergsma te spreken over de baan. “Over het algemeen is er prima op te rijden”, constateert hij na een kort trainingsritje. “Er zit een paar stukken in met sneeuw dat slecht is, maar dat weet je met natuurijs. De wind zal er meer voor zorgen dat het een zware wedstrijd kan worden. Om eerlijk te zijn heb ik er de jongste jaren niet veel ervaring meer mee, want de laatste races dateren van vijf jaar geleden, toevallig ook hier.”

Gevloerd op de meet door Gary Hekman, in de GP 4. Vijf jaar geleden. eens kijken of Jorrit zaterdag of zondag weer kort kan eindigen. | Foto : Timsimaging

Destijds is Bergsma als 2e in de GP 4 (achter Gary Hekman), als 32e in GP 5 en op de 13e plek gefinisht in de Sea Ice Classic over 144 kilometer. “Ik heb door de jaren veel ervaring opgedaan in dit soort competities. Op de Weissensee zijn de omstandigheden doorgaan wat makkelijker. Als er wind staat, heb je die tegen of in de rug omdat je tussen de bergkammen schaatst. Hier is het meer vergelijkbaar met de Nederlandse natuurijswedstrijden. Door de wind kan het op deze vlakte ook op de kant gaan in het peloton en dan kunnen er veel slachtoffers vallen. Zo wordt het zwaar voor iedereen en krijg je meestal een mooie, selectieve koers”, meent de specialist van Jumbo-Visma.

De 50 kilometer van zaterdag is een leuke opwarmer. “Ik ben normaal gesproken wat beter zodra het langer is. De race van 2019 ging me ook niet zo goed af, herinner ik me. Laat het dan maar zo zwaar mogelijk worden.” Zondag zal-ie op zijn wenken bediend worden. Dan staat er een veldslag op het programma van 150 kilometer en schijnt Jan de wind iedereen van de planeet te willen blazen....

Alle informatie over de GP 5 in Zweden staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan