Tickets
Shop
Langebaan 19 apr 2024

Kai Verbij weg bij Jumbo-Visma: ‘Ik neem nu de tijd’

Kai Verbij maakt niet langer deel uit van Schaatsteam Jumbo-Visma. Dat is besloten na goed overleg tussen de atleet en de ploeg. Verbij maakte de afgelopen seizoenen weinig indruk op het hoogste niveau en gaat zich beraden op zijn toekomst in de schaatssport.

Foto : Soenar Chamid

Verbij tekende voor de winter van 2020 bij de ploeg van Jac Orie. In de eerste seizoenen pakte hij onder meer een wereldtitel op de 1000 meter, werd hij Nederlands kampioen op de kortste afstanden en pakte hij zilver op het WK sprint van 2022. Daarna ging het echter bergafwaarts met de schaatser. Blessureleed hield hem in 2022/2023 lange tijd aan de zijlijn en hoewel hij in de zomer beterschap toonde, ging het afgelopen seizoen niet van harte voor Verbij.

Op het WCKT in Heerenveen ging hij onderuit waarbij zijn schouder uit de kom raakte. Desondanks mocht Verbij de World Cups in op de 500 meter, maar haalde in de internationale cyclus nooit zijn oude niveau. De Leiderdorper kon het tij in december tijdens het NK Afstanden niet keren waardoor hij plaatsing voor de grote titeltoernooien kon vergeten. Verbij erkende daar al niet te weten of zijn toekomst nog bij Jumbo-Visma zou liggen, maar dacht naar eigen zeggen niet aan stoppen.

Aan de vooravond van het eerste trainingskamp in aanloop naar het nieuwe seizoen heeft de ploeg laten weten niet langer door te gaan met Verbij. “Schaatsteam Jumbo-Visma en Kai Verbij gaan uit elkaar”, leest de verklaring van de ploeg. “Dat hebben beide partijen in goed overleg besloten.” In een korte reactie bedankt Verbij de ploeg waar hij de afgelopen jaren actief voor was. “Ik wil graag mijn speciale dank uitspreken aan Jumbo en alle andere sponsoren voor de support en het vertrouwen dat ik de laatste jaren heb ontvangen. Ik ga nu de tijd nemen om te kijken wat de juiste vervolgstappen zijn voor mijn carrière.”

Verbij is de volgende naam in een lange lijst schaatsers die Jumbo-Visma na de afgelopen winter heeft verlaten. Thomas Krol maakte eerder bekend te stoppen terwijl Antoinette Rijpma – de Jong, Jorrit Bergsma, Serge Yoro en Merel Conijn elders onderdak vonden. Dai Dai N’tab heeft Jumbo-Visma ook verlaten, maar het is nog niet bekend waar hij zijn carrière gaat vervolgen.

Elisa Dul langer bij de ploeg van Jillert Anema
Elisa Dul heeft zich intussen verzekerd van een langer verblijf bij Albert Heijn Zaanlander. Dul beleefde afgelopen seizoen haar doorbraak op het hoogste niveau in het langebaanschaatsen. Ze greep op de 3 kilometer een ticket voor de World Cups en mocht heel het seizoen meedraaien met het succesvolle tandem Marijke Groenewoud en Irene Schouten. Na het stoppen van die laatste is Dul de ideale opvolgers voor de ploegenachtervolging, zo is men overtuigd bij Albert Heijn Zaanlander. Dul blijft in ieder geval tot en met de Olympische Spelen van Milaan actief bij de ploeg van Jillert Anema.

Bekijk hier het transferoverzicht van het langebaanschaatsen.

Elisa Dul zit op haar plek bij Albert Heijn Zaanlander. | Foto : Soenar Chamid

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan