Tickets
Shop
Nieuws 18 sep 2023

Teun Boer is veel meer mans zonder amandelen

Na een seizoen van ‘halen en brengen’ door ziekte, nog wel voorzien van een prachtig begin en een gouden slot, is Teun Boer van TeamNL Shorttrack ervan overtuigd dat hij zich nadrukkelijker kan manifesteren dan in zijn debuutjaar. Dat heeft voornamelijk te maken met…zijn amandelen. Of beter, met het laten verwijderen van die dingen. “Die dingen kostten me heel veel energie.”

Foto : Soenar Chamid

Ze beschermen het lichaam tegen bacteriën en virussen. Tenminste, als amandelen functioneren zoals ze zouden moeten doen. Teun Boer heeft er echter wat te stellen mee gehad, terwijl hij vorig jaar net was begonnen aan zijn eerste internationale campagne met de beste shorttrackers van Nederland. “Ik ben wat ziek geweest hoor. Maar gelukkig heb ik me tussendoor ook kunnen laten zien tijdens trainingen. Bewezen dat er genoeg snelheid in de benen zat”, zegt de Nijmegenaar over een winter waarin gedroomd succes (brons in de eerste World Cup op de 1000 meter, goud op de mixed relay op het WK in maart) werd afgewisseld door periodes van pijn, vermoeidheid en onophoudelijk kwakkelen. Om van de late coronamelding maar te zwijgen die hem buitenspel zette voor World Cup 2 in Salt Lake City.

Nee, de grootste ellende ging schuil in die vaak opgezette keelklieren. Ze dwongen hem wereldbeker 4 te laten schieten, de slotdag van het NK, en die afwezigheid kostte hem deelname aan het Europees kampioenschap én een startbewijs voor World Cup 5. “Ik mocht gelukkig invallen bij de laatste wereldbeker in Dordrecht.” Of de resultaten daar (9e op de 1000, 17e op de 500 meter) echt de aanleiding vormden voor bondscoach Niels Kerstholt om hem te selecteren voor het WK, ligt niet voor de hand. Het had meer te maken met de sprinterskwaliteit van de lange Boer waaraan behoefte was voor de teamonderdelen.

Vorig seizoen, zijn debuut in de World Cup, begon prima in Montréal waar Teun een bronzen plak bemachtigde op de 1000 meter. | Foto : KNSB - Shapevisions

Het feestgedruis om het goud van Seoul, behaald met Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer en Jens van ’t Wout (en met hulp van Selma Poutsma en Itzhak de Laat) op de gemengde aflossing, sudderde nog na toen Teun een week later op de operatietafel lag voor 'De Grote Bevrijding' van de amandelen. De pijn én de tweede ingreep omdat de bloedende wond achterin zijn keel moest worden dichtgebrand, nam hij op de koop toe. "Sindsdien weet ik dat het een heel verstandige keuze is geweest ze eruit te laten halen. Het gehele seizoen waren ze non-stop semi-ontstoken. Daardoor werd mijn weerstand lager en bleek ik voor alles vatbaar. Vanwege de tweede operatie duurde het herstel wat langer dan normaal. Maakte me niet uit, ik had het er graag voor over. Toen alles achter de rug was, merkte ik vrijwel direct dat ik veel meer energie had. Echt fijn.”

Herboren is een groot woord; Boer stortte zich in het voorseizoen wél met nog meer overgave op de trainingsarbeid om zo meteen snoeihard te kunnen schaatsen. De ervaring van een eerste, enigszins gemankeerd World Cup-seizoen kan van pas komen, mocht hij zich via het NK 23-24 september in Leeuwarden) plaatsen voor de nieuwe serie van zes wereldbekers. Grappig detail: het circuit begint in de Maurice-Richard Arena van Montréal, waar hij na de nodige hordes (herkansingsronden) te hebben overwonnen naar brons schaatste.

Teun Boer moest in Montréal van ver komen (via de herkansingen), maar reikte wel tot het podium. | Foto : KNSB - Shapevisions

“Mijn grootste doel is echter aan het WK mee te doen in Ahoy. Daar te staan om weer te proberen medailles te winnen. Of dat dan individueel is of met de relays, maakt me niet zo veel uit. Ik hoop individueel op mijn best te zijn. Daar heb je als rijder in principe niet alle wereldbekers voor nodig. Ik moet fit zijn in de tweede helft van het seizoen. Wanneer ik me kwalificeer voor de eerste twee World Cups, kun je daarna makkelijker doorschuiven. Mits je genoeg presteert natuurlijk. Het grote voordeel is dat je zoveel meer ervaring opdoet waar je beter door wordt.”

Overleg tussen Teun Boer (l), Daan Kos (m) en Niels Kingma (r). | Foto : Soenar Chamid

Het klinkt allemaal mooi, Boer beseft het en zegt: “Laten we ons eerst maar kwalificeren. Het Daikin NK Shorttrack is meer dan een krachtmetinkje tussen de beste Nederlandse shorttrackers. Je kunt titels winnen, maar veel belangrijker zijn die plaatsbewijzen voor de World Cup. Kijk, afgelopen winter was het duidelijk dat Jens van ’t Wout boven iedereen uitstak. Dat bewees hij met prestaties en prijzen. Jens staat nog steeds bovenaan. De groep erachter is een stuk competitiever geworden. Ik kan nu al zeggen dat het ongelooflijk spannend zal worden. Iedereen moet vol aan de bak. Niemand is zeker van de World Cup, of kan op voorhand roepen: ‘Die haal ik wel’. Achteroverleunen is er niet bij. Niet voor Sjinkie, niet voor Itzhak. En voor mij al helemaal niet. Het wordt d’r op of d’r onder.”

Informatie over het Daikin NK Shorttrack en het WK in Ahoy is hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan