Tickets
Shop
Shorttrack 25 sep 2023

Stoelendans om tickets voor de World Cup Shorttrack in volle gang

Na de time trials en het Daikin NK Shorttrack is er nog niemand zeker van een startbewijs voor de eerste World Cup van het seizoen in Montréal, maar er komt wel tekening in de strijd. En niet onverwacht: de toppers van TeamNL staan er goed voor.

Foto : Hanneke Mennens

Xandra Velzeboer heeft van de vrouwen de meeste punten vergaard op twee afstanden, te weten de 1000 en 1500 meter, ook de nummers waarop ze kampioene is geworden in Leeuwarden. Omdat ze bovendien in de tijdritten over zes en negen ronden de snelste was, heeft ze de volle buit te pakken op de twee langste nummers. Selma Poutsma voert de ranglijst aan op de 500 meter, dankzij haar behaalde titel en de tweede plaats in de chronorace over drie ronden.

Bij de mannen is Teun Boer tot nog toe de meest succesvolle rijder. Hij won tijdens het NK twee afstanden (500 en 1500 meter) en voert de tussentijdse ranking aan op die onderdelen. Jens van ’t Wout moet momenteel genoegen nemen met de leidende positie op de 1000 meter.

Komend weekend zijn de laatste punten te verdienen tijdens de Dutch Open Shorttrack (DOS) in Thialf, waar behalve Nederland teams uit Engeland en Hongarije deelnemen. De beloning per afstand is hetzelfde als op het NK, dus 34 punten voor de winnaar, dan 21 voor de nummer 2, 13 voor de derde, en verder aflopend tot 1 punt voor de achtste in de uitslag (8, 5, 3, 2 en 1 punt). Degene die een combinatieklassement wint (het puntentotaal van een afstand tijdens de trials, het NK en de DOS), is zeker van de World Cup.

De nummers 1 bij de mannen en de vrouwen na twee onderdelen:
500 meter: Teun Boer 44,2 punten, Selma Poutsma 40,5 punten
1000 meter: Jens van ’t Wout 44,2 punten, Xandra Velzeboer 44,2 punten
1500 meter: Teun Boer 35,7 punten, Xandra Velzeboer 44,2 punten


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan