Tickets
Shop
Langebaan 30 sep 2023

Op het NK Clubs draait alles om… clubliefde

Sjaaltjes, spandoeken en luide aanmoedigingen vanaf de tribunes aan de lange zijdes van Thialf. Dat waren de ingrediënten voor de vele clubrijders die zaterdag tijdens het NK Clubs begonnen aan het nieuwe seizoen. Voor de jonge schaatsers een mooie kans om zich op een groter toneel te tonen. De seizoensouverture is ook voor topschaatsers meer dan een testwedstrijd.

Foto : Neeke Smit

Als de junioren hun afstanden afgehaspeld hebben, verschijnt Dione Voskamp op het ijs van de schaatstempel. De sprintster van Team Novus zit midden in een zwaar trainingsblok, maar haar club Hardrijvereniging Den Haag-Westland kon ze niet in de steek laten. “Ik vind het leuk mijn club te supporteren”, zegt Voskamp. “Mijn moeder traint de junioren. Als ze vragen iets te doen, dan is de keuze snel gemaakt. En al helemaal omdat ik mijn afstand mocht kiezen, de 500 meter.”

De impact van het evenement is best groot, vindt Voskamp. En vooral als ze aangesproken wordt door jeugdige rijders van de vereniging. “Eigenlijk denk je er niet over na tot iemand naast je zit die met vol bewondering kijkt naar de schaatsers van Jumbo en Reggeborgh”, gaat ze verder. “Het is leuk om met clubgenoten te praten en ze vertellen heel enthousiast over hun eerste wedstrijd van het seizoen.” Voskamp probeert haar clubgenoten gedurende het seizoen zo goed mogelijk te volgen. “Ik sta nog best dichtbij, ik ken veel namen en probeer het altijd te volgen.”

Ook is ze nog altijd in het bezit van clubrecords bij de neo’s en senioren bij HVHW. “Dat vond ik toen heel belangrijk, het is nog steeds leuk dat ik die records heb”, aldus Voskamp, die haar club zaterdag hielp met 38.64 op de 500 meter. “Niet alle druk rust op mijn schouders bij deze wedstrijd, we doen het samen. Echt een leuke ervaring voor mij en de rijders van de club.”

Dat het geen WK of World Cup is, betekent niet dat de schaatsers minder diepgaan. Wesly Dijs moet even zitten nadat hij kort daarvoor een 1.46,08 produceerde op de 1500 meter. “Dat doet altijd zeer”, zegt Dijs, die zijn schaatsen voor het eerst onderbond bij Utrecht. Tegenwoordig is hij lid van Hardrijders Club Heerenveen. “Het hele jaar doen we vrijwel niets voor de club, dit is een mooi moment om wat terug te doen.”

Wesly Dijs begon met schaatsen in Utrecht, maar is inmiddels een gewaardeerd lid bij HCH. | Foto : Neeke Smit

Met het clubgevoel zit het in Heerenveen wel goed, weet Dijs. "Toen we hier het WK Afstanden reden was er een groepje van HCH aanwezig om leden te supporteren, dat was prachtig." Datzelfde voelde hij ook zaterdag weer toen hij aan het vertrek stond van de 1500 meter. "Zeker op een dag als deze merk je hoe hecht de club is.”

Dat is hard nodig. De wedstrijdsport heeft het moeilijk in Nederland, het schaatsen is daarin geen uitzondering. De jeugd kijkt op zo'n dag met ontzag naar de toprijders. “Ik hoop dat de jeugd er iets van opsteekt. Het is belangrijk om dicht bij de nieuwe generatie te staan. Dat motiveert ze in nog een stapje extra te doen. Meedoen aan deze wedstrijd is daarvoor belangrijk.”

HCH Heerenveen prolongeert titel op NK Clubs
Hardrijders Club Heerenveen zegevierde zaterdag voor de derde keer op rij tijdens het NK Clubs. Met overwinningen van Dijs, Antoinette Rijpma – De Jong, Romée Ebbinge en Esmé Stollenga voerden de ‘Feansters’ opnieuw het eindklassement aan. De senioren van HCH pakten in totaal vier afstandsoverwinningen. Dat was ruim genoeg voor de overwinning met een puntentotaal van 564.396. Het podium werd volmaakt door de Deventer IJsclub (571.320) en STG Koggenland (579.525).

Na winst in 2021 en 2022 was het dit jaar weer goud voor HCH. | Foto : Neeke Smit

Op de 3 kilometer bij de mannen waren alle ogen gericht op Patrick Roest. Door zware omstandigheden bleven de echt spectaculaire tijden uit tijdens het NK Clubs. Met 3.38.41 was Roest ruim de snelste, maar evenaarde niet zijn toernooirecord van een jaar geleden. Roest eindigde met zijn club STV Lekstreek op de vijfde plaats in het algemeen klassement.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan