Tickets
Shop
Kort door de bocht 22 sep 2023

Topduo NTS heerst in tijdritten, Lindsay van Zundert vierde in Duitsland

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Neeke Smit

 NTS-toppers aan kop in time trials
Zoals verwacht hebben Jens van 't Wout en Xandra Velzeboer de time trials, voorafgaand aan het Daikin NK Shorttrack van zaterdag 23 en zondag  24 september in Leeuwarden, gedomineerd. Van 't Wout was net als een jaar geleden op alle drie afstanden in Thialf de snelste, al moest hij op de tijdrit over drie ronden Teun Boer en Kay Huisman naast zich dulden. Die laatste zat hem ook het meest op de hielen in de chronorace over zes ronden (0,14), terwijl Itzhak de Laat daarin bijna een halve seconde toegaf. De Laat liet Huisman vervolgens weer achter zich op de laatste en langste wedstrijd (negen ronden) om als tweede te finishen achter Van 't Wout.

Sjinkie Knegt, van wie bekend is dat hij zich moeilijk kan opladen voor dit soort confrontaties, onderstreepte dat met allesbehalve goede tijden. Hij wist zich niet een keer tussen de beste tien rijders te schaatsen (respectievelijk 14e, 13e en 14e op de drie, zes en negen ronden).

Xandra Velzeboer won eveneens de drie onderdelen, waar ze vorig seizoen op de negen ronden tijdrit nog genoegen moest nemen met de tweede stek achter (de nu ontbrekende) Suzanne Schulting. Selma Poutsma eindigde twee keer als tweede, zus Michelle Velzeboer schaarde zich drie keer in de top-3. Meest opzienbarende klassering: de 16-jarige Angel Daleman, die derde werd op de negen ronden.

De tijdritjes zijn mede bepalend voor de samenstelling van de selectie voor de eerste World Cup van het seizoen, van 20-22 oktober in Montréal. Het Daikin NK en de Dutch Open Shorttrack (29 sep-1 okt) vormen het hoofdbestanddeel van het duel om de startbewijzen.

Team FrySK voor 2022/2023 in Leeuwarden gepresenteerd
In Leeuwarden is vrijdag de veertigkoppige ploeg van Team FrySK gepresenteerd. Met het topteam, het talententeam en maar liefst drie marathonteams is de ploeg komend seizoen nog sterker vertegenwoordigd op de Nederlandse ijsbanen. Volgens voorzitter Sake Saakstra is Team FrySK nog altijd dé ploeg die het gat tussen de clubs en de commerciële teams kan vullen. “Als je afvalt bij een commercieel team, moet je terug naar de club. Dat gat is te groot en wij hebben verantwoordelijkheid om sporters te helpen”, zegt Saakstra.

Een nieuwe impuls: Esmee Visser voelt zich thuis bij Team FrySK. | Foto : Neeke Smit

Esmee Visser is de meest in het oog springende toevoeging aan de ploeg onder leiding van Siep Hoekstra. “Ik was toe fysiek en mentaal toe aan een nieuwe prikkel”, zegt de voormalig olympisch kampioene. “Toen ik bij de commerciële teams reed, keek ik altijd al met bewondering naar Team FrySK. De harde hand van Siep past goed bij mij, maar hij weet elke sporter ook persoonlijk te omarmen. Bij dit team kan ik veilig mijn sport bedrijven, bovendien kan ik mijn ervaring overbrengen op de jonge honden van de ploeg.”

Bij het topteam is ook Marwin Talsma voor dit seizoen teruggekeerd. Na een mislukt jaar bij de ploeg van Jillert Anema krijgt de stayer uit Grou weer een nieuwe impuls. Met deze uithangborden wil de ploeg een volgende stap zetten, maar momenteel is er geen ambitie dicht in de buurt te komen van de commerciële teams. "We hebben een trouwe groep sponsoren en hebben er ook wat nieuwe namen bijgekregen, maar het is een lastige tijd om met grote geldschieters te vinden. Momenteel is het dus geen doel een groot commercieel team te worden", aldus Saakstra.

Marwin Talsma hoopt na een 'mislukt' seizoen weer aan te sluiten bij de nationale top. | Foto : Neeke Smit

Lindsay van Zundert vierde op korte kür van Nebelhorn Trophy
Lindsay van Zundert is bij de Nebelhorn Trophy in het Duitse Oberstdorf vierde geworden op de korte kür. De 18-jarige kunstschaatsster sloot haar kür af met een keurige score van 59.96. Ze moest het drietal Isabeau Levito (met 69.30 de beste), Minchae Kim en Kimmy Repond voor zich dulden.

Nika Osipova en Dmitry Epstein zouden als paar ook deelnemen aan de Nebelhorn Trophy, maar hebben zich vanwege financiële problemen teruggetrokken.

Uitslagen van de Nebelhorn Trophy zijn hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan