Tickets
Shop
Langebaan 29 okt 2023

Opluchting bij Jorrit Bergsma, Patrick Roest spreekt van geslaagd weekend

Jorrit Bergsma kneep ‘m vrijdag wel even na zijn slechte rit op de 5 kilometer, maar de 10 kilometer gaf het broodnodige vertrouwen. Het moet allemaal veel beter en daar is nog voldoende tijd voor, maar het ticket voor de 10 kilometer in Stavanger kan geboekt worden.

Foto : Soenar Chamid

De stayer van Team Jumbo-Visma kwam er vrijdag niet aan te pas op de 5 kilometer, maar op de 10 kilometer haalde hij dat felbegeerde ticket wel binnen na een stabiele race. Aan het eind perste Bergsma er een reeks snelle rondjes uit, dat bracht hem op 12.59.67. “Ik ben hier heel blij mee”, zei de 37-jarige Fries na afloop. “Het was nog geen toprit, maar ik ben blij dat dit gelukt is. Technisch loopt het niet zo lekker, maar op deze afstand ligt het tempo iets lager en dan kom ik beter in mijn slag. Voor nu is het prima, maar het kan en moet nog veel beter.” 

Bergsma kende door een schouderbladbreuk een lastige zomer en het duurde lang voordat hij weer op volle kracht kon trainen. De 10 kilometer van zondag was voor hem de eerste stap. “Je moet strijdbaar zijn en je niet gek laten maken. Focussen op de taken en proberen in het seizoen te groeien. Ik heb wel voor hetere vuren gestaan, maar je wilt altijd een goede rit rijden en daar heb je de wereldbekers voor nodig.” 

Voor Bergsma wordt het één wereldbeker, alleen in Stavanger staat de 10 kilometer op het programma. Het feit dat hij niet naar Azië hoeft te reizen heeft zo zijn voordelen. “Nu blijf ik in Nederland en kan ik marathons rijden, blijven werken om beter te worden en later in het seizoen presteren.” 

Niet alleen Bergsma, ook Beau Snellink spoelde de kater van een slechte 5 kilometer weg. In de laatste rit kon hij een tijd mee met Patrick Roest en haalde zo alsnog de wereldbekers met 13.01,30. Roest had op zijn beurt geen kind aan de rest van het veld. De boerenzoon uit Lekkerkerk stond ook op deze afstand met kop en schouders boven de rest, hij noteerde 12.49,89. “Het doet zeker pijn, maar ik probeer aan de veilige kant van de streep te blijven”, vertelde Roest. “Ik had vertrouwen dat ik in de laatste minuten kon versnellen en het is goed te weten dat het lukt.” 

Het duimpje van Patrick Roest: het seizoen begint nu écht voor hem. | Foto : Soenar Chamid

Roest pakte dit weekend al tickets op de 1500 meter, de 5 én 10 kilometer. “Het is altijd spannend, je hele voorseizoen hangt af van deze races. Je moet bij de beste vijf rijden, geen gekke dingen doen. Het blijft lastig, er valt niets te winnen. Maar dan is het extra goed dat het in deze fase al zo goed gaat, zeker met de wetenschap dat het nog harder kan.” 

In het spoor van Roest, Bergsma en Snellink pakten ook Kars Jansman én Marwin Talsma tickets voor de World Cup.

Alle informatie over het World Cup Kwalificatietoernooi staat hier.




Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan