Tickets
Shop
Langebaan 27 okt 2023

Esther Kiel naar de World Cups: 'Ik moet vrij vragen van mijn werk’

Esther Kiel wist wel dat ze op de 1500 meter harder kon dan ze ooit had laten zien, maar vrijdagavond overtrof ze haar eigen verwachtingen. Met 1.54,41 reed ze maar liefst drie seconden onder haar oude persoonlijk record, goed voor de tweede plek. Daarmee is plaatsing voor de World Cups een feit, maar er is nog een struikelblok: Kiel moet vrij zien te krijgen van haar werk om naar Azië af te reizen.

Foto : Neeke Smit

De 1500 meter van het World Cup Kwalificatietoernooi werd vrijdagavond gedomineerd door de snelle vrouwen van de marathon. Esther Kiel, doorgaans kopvrouw van BDM-BTZ, moest Marijke Groenewoud (1.54,24) nipt voor zich dulden. “Ik was al zó blij met mijn tijd, na een blik op het bord dacht ik echt: wat is dit? Toen had ik wel door dat het een tijd zou worden waar anderen het lastig mee zouden hebben. Dit rijdt niemand zomaar.” 

Dat bleek wel. Kiel hield een rij gevestigde rijdsters achter zich: Antoinette Rijpma – De Jong klokte de derde tijd voor Joy Beune, Melissa Wijfje en Elisa Dul. De 16-jarige Angel Daleman reed een dijk van een race (met 1.56,70 dook ze twee seconden onder haar persoonlijk record) en eindigde zevende voor Irene Schouten. "Dat zoveel mensen zich stukbijten op die tijd is prachtig. En niet de minsten hè?"

Een bijzonder sterke Esther Kiel verraste vriend en vijand op de 1500 meter: "Dit had ik nooit verwacht!" | Foto : Neeke Smit

Het betekent dat Kiel zich mag opmaken voor de reis naar Obihiro (Japan) en Beijing (China) om mee te doen aan de World Cups. “Ik moet eerst vrij vragen voor werk”, lacht de IT-consultant, die de internationale trips nooit helemaal vergeten was. “Bij mijn sollicitatie heb ik gezegd dat ik graag World Cups wil rijden als die mogelijkheid zich voordoet, dus dat komt goed. Het bedrijf leeft echt mee, ze vinden het prachtig wat ik doe. Als het moet kan ik zelfs vanuit Japan werken, maar dit is een hele verandering. Normaal werk ik in de ochtend en ga ik daarna trainen, nu gaat het schema overhoop.” 

Melissa Wijfje: ‘Je mag me nooit afschrijven’ 
“Blij en opgelucht”, zo omschreef Melissa Wijfje haar gevoel na haar vijfde plaats. Door een mysterieuze blessure in het linkeronderbeen kwam ze er vorig seizoen totaal niet aan te pas. De oude Wijfje is weliswaar nog niet helemaal terug, maar de rit van vrijdagavond bleek goed genoeg voor plaatsing voor de World Cups. 

“Ik ben er nog niet, maar hier kan ik wel mee verder”, vertelt ze. “Ik merk dat ik heel langzaam weer naar m’n oude niveau groei. Toch had ik niet verwacht dat ik me vandaag al zou plaatsen voor de wereldbekers. Ik ging m’n race in zonder druk, niks moest. Ik mócht vandaag van start en ik mócht vandaag laten zien wat ik kan.” 

Met plaatsing hoopt Wijfje een moeilijk hoofdstuk in haar loopbaan af te sluiten. “Ik hoop het negatieve gevoel van die blessure achter me te houden. In de zomer tijdens de trainingen lukte dat al goed, maar zo’n rit als vandaag helpt daar ook bij. Het is fijn dat de ploeg altijd in mij is blijven geloven, dat heeft je wel een goed gevoel.” 

Met een tijd van 1.56,01 bleef Wijfje schaatssters als Irene Schouten, Merel Conijn, Robin Groot en Reina Anema voor. “Heel mooi natuurlijk. Aan de andere kant ben ik ooit al eens Nederlands kampioen geworden op de 1500 meter (in 2019, red.). Het klinkt misschien een beertje arrogant, maar ik weet dus wat ik kan als ik helemaal fit ben. Je mag me nooit afschrijven op deze afstand. Vorig seizoen kon dat wel, maar nu ben ik blij dat ik er weer tussen sta.” 

Kiel besloot een paar jaar geleden het langebaanschaatsen te verruilen voor de marathons nadat de Worldstream-ploeg ophield te bestaan. Ze kreeg weer plezier in de sport en werd minder streng voor zichzelf. “Dat heeft enorm bijgedragen aan het plezier dat ik beleef aan de sport”, zegt Kiel, die haar dolblije ploeggenote Elsemieke van Maaren even daarvoor in de armen viel. “Dat vind ik het belangrijkste. Elke dag sta ik met plezier op het ijs, ik zit in een geweldige ploeg. Door het marathonschaatsen ben ik niet alleen met mezelf bezig, maar met de ploeg, met andere rijdsters. Er komt zoveel meer bij kijken, daardoor kan ik het schaatsen zelf beter loslaten. Dat heeft mij enorm geholpen.” 

De mass start was voor Kiel ook nog een belangrijke afspraak tijdens het WCKT, maar dat is door de geslaagde 1500 meter al minder belangrijk: “Mijn weekend is nu al geslaagd!”

Alle informatie over het World Cup Kwalificatietoernooi staat hier.

Bente Kerkhoff pakt de bloemen voor Albert Heijn-Zaanlander
De vierde ronde van de mass start-competitie voor vrouwen werd vrijdagavond ook nog afgewerkt in Thialf. Voor het oog van bondscoach Rintje Ritsma reed Bente Kerkhoff een bijzonder sterke wedstrijd. Ze glipte meteen na de start mee in een kopgroep met Elsemieke van Maaren, Paulien Verhaar en Yael Prenger. Met de sterke ploeggenotes achter haar hoefde Kerkhoff niets te doen. Toen het tempo drie ronden voor het eind zakte en het peloton dichter bij kwam sprong de nieuweling uit de ploeg van Anema weg. En ze bleef weg.

Op de streep eindigden Irene Schouten en Elisa Dul achter haar op het podium. Missie geslaagd, Kerkhoff pakte voor het eerst de eerste bloemen in dienst van Albert Heijn_Zaanlander. "Ik zat in de ideale positie om mee te gaan en kon in spaarmodus door de race", zei het 21-jarige talent. "De anderen vielen stil en ik koos met drie ronden te gaan mijn moment. In die positie kon ik er optimaal gebruik van maken."

Uitslagen van de eerste dag WCKT staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan