Tickets
Shop
Langebaan 19 nov 2023

Zonder oefening winnen debutanten de teamsprint

Geen training, wel goud. Dat kan klaarblijkelijk op de teamsprint. Een gelegenheidstrio bestaande uit Helga Drost, Naomi Verkerk en Antoinette Rijpma – De Jong (hierboven op een archieffoto) streek zondag in Beijing met de eer. Op de mass start kwam Bart Hoolwerf deze keer niet los van de chaos, hij moest het doen met de vierde plek.

Foto : International Skating Union (ISU)

Door ziekte waren verschillende ‘vertrouwde’ gezichten absent en stonden er namens TeamNL drie debutanten op het ijs. Rijpma – de Jong, geen onbekende op de ploegenachtervolging, kwam zo voor het eerst op dit onderdeel in actie. Zij was de laatste in de rij met Drost en Verkerk in de 'lead-out'. Zonder enige oefening vooraf werd er gewonnen, het drietal was een ruime seconde rapper dan Canada en Polen.  

“Ik stond niet eens op de deelnemerslijst”, verklaarde Rijpma – de Jong na afloop bij de NOS. Op de 3 kilometer was ze reserve en hoefde ze niet in actie te komen. Door de ziekenboeg van Team Reggeborgh werd voor de teamsprint wel een beroep gedaan op de rijdster van Team Jumbo-Visma. “Een cadeautje”, noemde ze het. “We hadden dit nog nooit gedaan, maar kunnen het wel.” 

Het presentje werd uitgepakt door het drietal, mede dankzij de sterke slotronde van Rijpma - de Jong. Ze toonde dit weekend beterschap na een moeizame start van het seizoen. “Gisteren ging het al beter, nu vond ik het zelf ook weer beter gaan. Fijn dat we het zo afmaken.” Het is wat haar betreft niet de laatste keer dat ze deelnam aan dit onderdeel: “Ik vind het heel leuk, natuurlijk wil ik weer meedoen.” 

Drost en Verkerk behaalden voor het eerst eremetaal in de World Cups. “Dit had ik niet verwacht, ik stond reserve en wilde natuurlijk rijden”, verklaarde Drost, die tijdens het WCKT verrassend een ticket op de 1000 meter pakte. “We hebben allemaal onze taak uitgevoerd en dat resulteerde in een mooie tijd.” 

Verkerk vulde aan: “De start was een beetje chaotisch, de wissels kunnen beter. Het liep niet vlekkeloos.” En toch, goud is goud voor Ritsma. Vorige week bezorgden Wesly Dijs en Femke Kok TeamNL ook al goud op de mixed gender relay, met het goud van de teamsprintvrouwen tikt het lekker aan in het combiklassement. 

Bart Hoolwerf komt niet los uit de chaos: vierde
Op de mass start begon Bart Hoolwerf het seizoen vorige met winst, maar zondag kwam hij er niet aan te pas. Ploegmaat Marcel Bosker verrichtte controlerend werk voor Hoolwerf, maar eenmaal aangekomen in de slotfase was de sprinter uit de formatie van Reggeborgh kansloos. In het gedrang moest hij nog een tegenstander ontwijken die tegen de vlakte ging en slaagde er daarna niet in de weg naar voren nog te vinden. 

Giovanini viert de overwinning, Hoolwerf glijdt verslagen over de meet. | Foto : International Skating Union (ISU)

Hoolwerf kwam als vierde aan de finish en moest toezien hoe de Italiaan Andrea Giovannini aan de haal ging met de winst, voor landgenoot Daniele Di Stefano. Voor de tweede week op een rij werd de ongenaakbaar geachte Bart Swings afgetroefd. De Vlaming van Team IKO werd derde. Marcel Bosker pakte de nodige puntjes mee en kwam als elfde aan de meet. Nederland start daardoor weer met twee man op de volgende mass, dan in Stavanger.

Alle uitslagen van de ISU World Cup in Beijing staan hier. De volgende World Cup is over twee weken in Stavanger, informatie daarover staat hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan