Tickets
Shop
Langebaan 04 nov 2023

Waarom langebaantoppers de eerste World Cup laten schieten

Met de bekendmaking van de langebaanselectie voor de eerste twee World Cups in Obihiro en Beijing is duidelijk dat niet alle Nederlandse topschaatsers aan de beide wedstrijden meedoen. Vooral de rijders van Albert Heijn-Zaanlander laten Japan links liggen. Dat heeft vooral een praktische oorzaak.

Foto : Soenar Chamid

Gert Wierda pakte vorige week vrijdag voor het eerst in zijn nog jonge carrière een World Cup-ticket op de 5 kilometer. De Burdaarder was erg blij met zijn race en het feit dat hij op tour mag. Toen het gesprek kwam op de reis naar Obihiro, wist Wierda niet zo zeker of hij daadwerkelijk zou gaan. “Dat moeten we nog bespreken”, zei Wierda. “Het gaat ten koste van de trainingen, reizen is heel zwaar. Als de trainers zeggen dat ik thuis moet blijven, doe ik dat.” In totaal pakte de ploeg negen tickets, maar geen van allen gaan ze naar Japan. Zekerheidjes voor eremetaal - Irene Schouten en Marijke Groenewoud - ontbreken. Ook Melissa Wijfje, Elisa Dul en Wierda maken de reis niet. Team FrySK heeft besloten de reis niet te maken met Marwin Talsma, hij had op de 5 kilometer mogen starten.

Wie zijn oor te luister legt bij de schaatsers, hoort dat de verre reizen vroeg in het seizoen allesbehalve ideaal zijn. Het laten schieten van de eerste World Cup heeft vooral een logistieke oorzaak, verklaarde Schouten in Heerenveen. Een vlucht van Amsterdam naar Sapporo (mét overstap in Tokyo of Osaka) neemt zo'n negentien uur in beslag. Vanaf daar is het nog bijna drie uur rijden om bij de Meiji Hokkaido-Tokachi Oval van Obihiro te komen. “Een lastige reis”, aldus de drievoudig olympisch kampioene, die twee wereldbekertickets pakte en voor bondscoach Rintje Ritsma een vaste waarde is op de ploegenachtervolging en mass start. Die tijd kan in Nederland beter benut worden met het rijden van marathons of trainen in de faciliteiten waar de ploeg in Heerenveen over beschikt.

Marijke Groenewoud (2 tickets), Elisa Dul (2 tickets) en Irene Schouten (2 tickets): allemaal laten ze Obihiro schieten. | Foto : Soenar Chamid

Schouten heeft inspraak welke World Cups ze wel of niet gaat rijden. “De trainers van de ploeg adviseren, maar deze zomer werd gezegd dat we misschien helemaal niet naar Azië zouden gaan. Toen heb ik ook gezegd: Ik train niet de hele zomer voor drie wedstrijden, ik wil een programma rijden. Ik heb nog nooit in mijn carrière een volledig World Cup-klassement gereden. Altijd heb ik World Cups overgeslagen, dus ik wil een keer een klassement rijden.” 

Maar wat is een World Cup-klassement waard voor een schaatsster met het statuur van Schouten? "Ik win liever WK-goud dan het World Cup-klassement", klonk de uitleg van Schouten. Die boodschap horen ze liever niet op het bondsbureau. Technisch directeur Remy de Wit van de KNSB deed vorige week via deze site een beroep op schaatsers en teams. Er moeten zoveel mogelijk punten verzameld worden in alle World Cups om aan de Olympische Spelen van Milaan met het maximaal aantal rijders te mogen meedoen. 

Patrick Roest heeft geen twijfels over zijn reis naar Japan en China. Hij besloot deze zomer niet meer mee te doen aan de ploegenachtervolging, maar pakte op het WCKT drie individuele tickets. “Ik vind het vooral leuk om te doen en tegen de wereldtop te strijden”, zegt Roest, die totaal niet opkijkt tegen de reis. Liever de World Cup in Japan dan in Polen, zegt de wereldkampioen allround zelfs. Een van de spaarzame minpunten die Roest zag was dat geen van de andere stayers van Reggeborgh een ticket pakte. Dat veranderde omdat Marcel Bosker opgeroepen is als vervanger voor Gert Wierda. "Vooral in trainingen is dat fijn, want duurblokken zijn een stuk leuker als je ze samen kunt doen", aldus Roest. 

Hij kan deels meetrainen met de middellangeafstandsrijders, maar alleen met hen optrekken zou ten koste gaan van de trainingen. “Onderweg heb je altijd wel vrienden en bekenden in het circuit, Peter Michael traint bijvoorbeeld eigenlijk altijd alleen. Die vindt het leuk om mee te trainen, het is alleen maar leuk om met wat meer jongens te trainen. Die trommelen we dan op.” De faciliteiten van Heerenveen achterlaten is wat dat betreft voor Roest geen bezwaar.

De tweede World Cup, een week later in Beijing, is meer in trek. Het grootste deel van TeamNL maakt de doorreis, Albert Heijn Zaanlander vliegt in. Ook Marwin Talsma is er dan gewoon bij. Het is makkelijker heen en weer vliegen en dat kost de atleet in theorie minder energie. Voor Schouten bovendien een plek waar ze graag terugkeert. “Daar heb ik heel leuk gereden”, doelt ze op de drie Olympische gouden medailles die ze daar in 2022 haalde. “Het lijkt mij ontzettend mooi daarheen te gaan, het is een speciale plek. Daar is het voor mij begonnen, een prachtige baan. Ik wil er ontzettend graag rijden.” 

Meer informatie over de World Cup in Obihiro staat hier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan