Tickets
Shop
Langebaan 19 nov 2023

Ook de 1000 meter een prooi voor ontketende Kjeld Nuis

Kjeld Nuis sprak in aanloop naar dit seizoen over het feit dat de 1000 meter steeds moeilijker wordt en dat de 1500 meter meer zijn specialiteit is. Zondag was daar op de olympische oval van Beijing helemaal niets van te merken. Nuis verpulverde de tegenstand met 1.08,11 en pakte zijn tweede goud van het weekend.

Foto : International Skating Union (ISU)

Toegegeven, er ontbraken op de 1000 meter wel wat grote namen (bijvoorbeeld wereldkampioen Jordan Stolz en olympisch kampioen Thomas Krol), maar Kjeld Nuis laat al het hele seizoen zien dat hij bij de besten hoort. Van zijn deelname op de kilometer maakte de man uit Leiderdorp een statement. Hij reed de 1.08.99 van Havard Lorentzen uit de boeken met een reusachtige marge. Na een ijzersterke race stopte Nuis de klok op 1.08,11. 

Waar komt het vandaan? “Doen alsof dit twee jaar geleden was”, zegt Nuis in gesprek met de NOS. Hij dacht terug aan het Olympisch Kwalificatietoernooi van twee jaar geleden. Toen werd hij vierde op de 1000 meter en greep naast een startbewijs. Daardoor kon Nuis zijn olympische titel niet verdedigen in China. “Toen mocht ik niet starten, nu wel. En dan zit ik er zover voor, een gat van ruim acht tienden. Superlekker.” 

In het decor waar hij op de 1500 meter wel olympisch kampioen werd, deed Nuis het opnieuw. Het behoefde weinig uitleg. “Dit wilde ik graag, het voelde supergoed. Meer hoef je er niet over te zeggen.” 

De tijd van Lorentzen bracht hem zilver, Zhongyan Ning mocht de beide Europeanen vergezellen op het podium. Jenning de Boo reed opnieuw een aardige race, hij werd zesde met 1.09,32. Tim Prins eindigde eveneens bij de eerste tien: hij finishte als achtste met 1.09,53.

Eerder op de ochtend won Tijmen Snel de 1000 meter in de B-divisie. Hij mag zich in Stavanger weer melden in het hoofdprogramma.

Erin Jackson fladdert naar goud, Femke Kok terug op het ijs 
Erin Jackson schreef zondag ook de tweede 500 meter van het World Cup-weekend in Beijing op haar naam. De kleine Amerikaanse stak er met kop en schouders bovenuit. Ze was drie tienden sneller dan Min-Sun Kim. Jutta Leerdam legde het af tegen haar directe tegenstandster Kim, maar reed met 37,88 wederom een prima race. Net als zaterdag pakte ze brons in een race waar Leerdam 'goede dingen’ in zag. 

Erin Jackson kwam, zag en overwon op het ijs waar ze vorig jaar de olympische 500 meter won. | Foto : International Skating Union (ISU)

Marrit Fledderus werd zesde (38,27) terwijl Naomi Verkerk (38,43) haar snelste tijd van de eerste wereldbekers evenaarde. Het was goed voor de achtste plek. Femke Kok keerde na haar afmelding van vrijdag terug op het ijs, maar de wereldkampioene op de 500 meter deed dat puur om punten te sprokkelen. Ze eindigde met 38,57 nog keurig in de top-tien, maar het was niet de Kok die begin dit seizoen sterk reed. 

Dione Voskamp begon haar race met een enorme misslag en kwam dat niet meer te boven. Met 38,62 eindigde ze op de veertiende plek.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan