Tickets
Shop
Kort door de bocht 27 nov 2023

Meike Veen pakt World Cup-goud, twee shorttrackmedailles in Leeuwarden

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : International Skating Union (ISU)

Meike Veen bezorgt Nederland World Cup-goud in Baselga 
Meike Veen heeft een succesvol eerste World Cup Junioren beleefd in Baselga de Pinè. De 19-jarige schaatsster van TalentNED won de 1500 meter en was bovendien onderdeel van het gouden drietal op de ploegenachtervolging. Die reed ze met Patricia Koot en Rosalie van Vliet. Jillian Knook sprintte op de 500 meter naar zilver. Daarmee was het volgens bondscoach Peter Kolder een goed weekend voor de jonge, onervaren ploeg. 

“Ze hebben het gezien de omstandigheden best goed gedaan”, zegt Kolder. “Meike reed een puike 1500 meter, dat is haar beste afstand. Ik was blij verrast door het goud van de meiden op de ploegenachtervolging. Toen ze omhoogkwamen vond ik 3.14 een heel knappe tijd, zeker met zo’n jong team. We trainen wel samen, maar dat in de wedstrijd laten zien is toch weer iets anders.” 

Op de buitenbaan in Italië waren de omstandigheden niet gemakkelijk. “De Italianen kregen in de week voor de wedstrijd nieuwe Zamboni’s waar de ijsmeesters mee moesten leren omgaan. De wind en het harde ijs hadden invloed, met name de vrouwen hadden moeite grip te vinden en druk te houden. Dat maakte het lastig.” 

Bij de mannen waren er eveneens drie medailles. Freek van der Ham werd derde op de 3000 meter, terwijl Niklas Reinders in de finale van de mass start als tweede over de streep kwam. Reinders en Van der Ham reden met Mika Kolder ook nog de ploegenachtervolging. Daar klokten ze de derde tijd. 

Foto : International Skating Union (ISU)

“Ik had Niklas niet eerder zo’n eindsprint zien rijden op de mass start”, gaat Kolder verder. “Hij reed een goede 1000 meter met een persoonlijk record, net als Ties (van Seumeren, red.). Op de ploegenachtervolging zat er meer in dan brons, we zijn te voorzichtig begonnen. De verschillen waren klein, na vier ronden zaten we op drie seconden van de Duitsers en aan de meet was het verschil een seconde. Maar dat is ook een kwestie van onervarenheid en het feit dat we met Niklas een ‘gelegenheidsrijder’ hadden.”

De selectie blijft deze week in Italië, waar komend weekend in Collalbo de tweede Junior World Cup op het programma staat. "We zitten straks een week op hoogte, hebben kunnen wennen aan het ijs. Het eerste weekend hebben we gereden naar de mogelijkheden, het tweede weekend moet altijd beter gaan", aldus Kolder.

Meer informatie over de World Cup in Collalbo staat hier. 

Twee medailles voor Nederland in eerste Junior World Cup Shorttrack 
Stan Rijksen en Bas van der Valk hebben Nederland op de tweede dag van de Junior World Cup in Leeuwarden medailles bezorgd. Beide mannen schopten het op de 1000 meter tot de finale en haalden daar het zilver en brons op. De overwinning moesten ze laten aan de Koreaan Jongun Rim.

De eerste Junior World Cup-medailles voor Stan Rijksen (links) en Bas van der Valk (rechts). | Foto : Hanneke Mennens

Op de Mixed Gender Relay haalde Nederland eveneens de finale. Daar greep het viertal met Angel Daleman, Lotte Donderwinkel, Stan Rijksen en Leon Visser naast de medailles. Eerder op de dag was Daleman de beste Europese op de 1000 meter, ze werd vierde. 

Aankomend weekend treft de internationale juniorentop elkaar weer in de Elfstedenhal. Meer informatie daarover staat hier.  

Danilova/Tsiba sluit NHK Trophy als vijfde af
Michel Tsiba en Daria Danilova zijn na de vrije kür een plek gestegen naar de vijfde plaats op de ranglijst van de Grand Prix in Osaka. Het kunstrijdpaar liet een sterk optreden zien, het enige smetje was een val van Tsiba. De puntentotalen van 118,93 (vrije kür) en 177,45 (gecombineerd) waren zelfs een persoonlijk record voor de Nederlanders.

Na afloop was het duo zeer tevreden: "Op de val van de salchow na hebben we een goede vrije kür gereden", liet Tsiba weten. "Voor het eerste dit seizoen konden we laten zien wat we ook in de trainingen doen. Een mooie stap. De concurrentie was enorm sterk, daarom is het goed om te zien dat we zelfs met fouten niet zo ver meer van de top af staan. Er is genoeg werk aan de winkel, maar met veel positieve momenten kijken wij goed terug op deze Grand Prix!"

De Duitse Minerva Hase en Nikita Volodin waren net als in de korte kür de besten, voor de Italianen Beccari/Guarise en Ghilardi/Ambrosini. 

Een persoonlijk record voor Danilova en Tsiba in Japan. | Foto : ISU

Lindsay van Zundert is het niet gelukt om haar moeizame begin van de NHK Trophy goed te maken. De 18-jarige kunstschaatsster viel twee keer tijdens haar vrije kür en miste door haar tweede buiteling bij de drievoudige salchow ook een combinatie. Ze werd beoordeeld met 82,36 punten, wat haar op de twaalfde plaats bracht.

De 17-jarige Ava Ziegler pakte knap de overwinning in Osaka met een score van 200,50. Na het korte programma stond ze nog vijfde. Door een prachtige vrije kür klom ze vier plaatsen en verwees ze haar landgenote Lindsay Thorngren naar de tweede plaats (198,73). De Belgische Nina Pinzarrone kreeg het brons omgehangen (194,66).

Alle resultaten zijn hier te vinden. 

Voor Lindsay van Zundert verliep de GP moeizaam. | Foto : ISU

Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan