Tickets
Shop
Langebaan 10 nov 2023

Femke Kok pakt brons op 500 meter, Japanse mannen heersen

Femke Kok is het wereldbekerseizoen vrijdag begonnen met een podiumplek op de 500 meter. De Friezin van Team Reggeborgh werd derde. Bij de mannen greep teamgenoot Hein Otterspeer net naast de medailles. De Japanse mannen en Amerikaanse vrouwen domineerden het openingsnummer.

Foto : ISU

Otterspeer klokte zijn beste tijd van dit seizoen op het sprintnummer (34,89) en had lange tijd uitzicht op de podiumplekken. Heel wat rappe mannen – Laurent Dubreuil, Merijn Scheperkamp én wereldkampioen Jordan Stolz – beten zich stuk op de tijd die de ervaren man uit Gouda had genoteerd. Dat beeld veranderde toen de Japanners op het toneel verschenen.

Wataru Morishige dook met 34,69 als eerste onder de tijd van Otterspeer. In de voorlaatste rit was Tatsuya Shinhama vervolgens ruim sneller met 34,52. Hij versloeg Yuma Murakami die met 34,82 genoeg deed voor de derde plek. Het Japanse drietal verwees Otterspeer, die zich op de 1000 meter niet plaatste voor de wereldbekers, zodoende naar de vierde plek voor Takuya Morimoto en Stolz. 

De andere Nederlanders stelden teleur in de A-divisie. Scheperkamp kwam niet verder dan de vijftiende plek in 35,44. Kai Verbij ging voor het eerst sinds zijn val tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi in Heerenveen – nu een kleine twee weken geleden – weer voluit. Daarbij ging zijn schouder uit de kom, maar hij werd fit genoeg geacht om te starten in de Japanse World Cup. In een onwennige race klokte hij 35,63. 

Na afloop verklaarde Verbij meer last te hebben van zijn heup dan zijn schouder. “Ik kan schaatsen, maar ideaal is het niet”, zei Verbij bij de NOS. “Het was ook wel heel optimistisch om hier hard te rijden. De trainingen ging wel oké, maar het lichaam heeft een klap gehad en dat heeft invloed. Ik heb geen last van mijn schouder, de heup is een groter probleem. Ik heb aan die val in Thialf een scheurtje in m’n bilspier overgehouden. Daar mag ik van de artsen mee rijden, maar ik kan niet het volledige vermogen leveren. Ik was best blij dat ik überhaupt hier kon rijden. Het is wel goed voor me, ook al moet ik nu naar de B-groep.” 

World Cup-debutant Sebas Diniz mocht het in de laatste rit opnemen tegen Jordan Stolz en was aardig onderweg tot hij in de laatste bocht onderuitging. De jongeling van Team IKO kwam er zonder kleerscheuren af. Geluk bij een ongeluk voor Diniz: Zondag krijgt hij een herkansing. Dan wordt de tweede 500 meter in wereldbekerverband gereden, al moet de man uit Borne dan net als Verbij starten in de B-divisie.

Janno Botman werd eerder op de dag derde in de B-divisie en start zondag in het hoofdprogramma. 

Femke Kok derde achter de Amerikaanse vrouwen 
Bij de vrouwen deelden de Amerikaanse vrouwen de lakens uit. Kimi Goetz perste er in de slotrit een 37,53 uit. Zij was daarmee zes honderdsten sneller dan Olympisch kampioene Erin Jackson. Femke Kok hield als enige Nederlandse stand in de top, zij sloot de eerste 500 meter af met 37,93. Yukina Yoshida was de Japanse revelatie op het eerste onderdeel, zij klokte als enige een persoonlijk record (37,96). Dat was goed voor de vierde plek, voor de eindwinnares van de wereldbeker van vorig jaar: Minsun Kim (37,99). 

Afgezien van Kok konden de Nederlandse vrouwen geen potten breken op het openingsnummer: Marrit Fledderus werd achtste (38,24), Naomi Verkerk sloot haar race af als negende (38,34). Jutta Leerdam maakte een flinke misser bij het uitkomen van de eerste bocht en verloor daardoor flink wat snelheid. Zij bleef steken op de tiende plek met 38,43. Dione Voskamp eindigde op de vijftiende plek (38,65).

Alle informatie over de eerste ISU World Cup in Obihiro staat hier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan