Tickets
Shop
Langebaan 12 nov 2023

Brons na spectaculaire knokpartij: 'We gingen beiden kapot'

Als een stel ontketende boksers bevochten Antoinette Rijpma – De Jong en Joy Beune elkaar zondag op de 3 kilometer van de eerste World Cup in Obihiro. Ze stelden alles in het werk om elkaar én de tijd van Ragne Wiklund uit de boeken te rijden. Het leverde een prachtig duel op tussen de Nederlandse schaatssters, maar goud (en zilver) bleef buiten bereik.

Foto : International Skating Union (ISU)

De wereldkampioene uit Noorwegen reed ijzersterk tijdens het eerste internationale treffen van dit seizoen. Het hoeft allemaal nog niet voor Wiklund, maar de brede glimlach na haar race was wel het teken dat de Noorse er in deze fase van het seizoen goed op staat. Zonder de afwezige topvrouwen uit Nederland ging ze ruim naar de winst in een baanrecord: 4.01,88. 

Of de tijd nu binnen of buiten bereik was, Antoinette Rijpma – De Jong en Joy Beune trokken in een rechtstreeks duel vol in de aanval. Het leverde een schitterende race op waar Rijpma – De Jong haar kwaliteiten op de 1000 en 1500 meter gebruikte door snel te starten. Beune liet zich op haar beurt niet van de wijs brengen, reed haar eigen race maar verloor de Friezin geen moment uit het oog.

Joy Beune kon haar tegenstandster net niet voorblijven op de 3 kilometer. | Foto : International Skating Union (ISU)

Toen Beune het initiatief in de tweede helft van de rit leek over te nemen, werd het een worsteling voor beiden. De bliksemstart eiste zijn tol en de voorsprong op het schema van Wiklund verdween in rap tempo. Compleet gesloopt bereikten beide vrouwen de finish. Het leverde Rijpma – De Jong (4.03,89) brons op omdat de Japanse rijdster Momoka Horikawa verraste met zilver. Beune finishte een fractie langzamer in 4,03,89 en werd vierde in een aantrekkelijk schouwspel.

Brons dus voor de dame van Team Jumbo-Visma, die twee weken terug op het WCKT nog buiten de boot viel op de 3 kilometer en als reserve mocht aantreden. “Maar ik heb eerder wel laten zien dat ik het kan”, vertelde ze bij de NOS. “Ik reed best een goede race. Wel met wat schoonheidsfoutjes, maar ik ben er blij mee. Je moet hard starten en het proberen. Ik ben nog wat zoekende, maar het was een mooie race.” 

Beune maakte de vechter in Rijpma – De Jong los. “We gingen allebei kapot, maar ik wilde onderdoor in de laatste bocht. Niet opgeven. Mooi dat ik het zo kan afmaken.” 

Sanne in ‘t Hof en Esther Kiel speelden een bijrol op de 3 kilometer. In ‘t Hof eindigde met 4.07,72 op de achtste plek, Kiel werd elfde met 4.11,43. Reina Anema won eerder op de dag de B-groep met 4.09,78. 

Bekijk hier alle informatie over de ISU World Cup in Obihiro. 

Janno Botman beste Nederlander op 500 meter 
Vrijdag kwam hij uit in de B-divisie van de World Cups, maar zondag mocht Janno Botman aantreden tegen de beste rijders van de wereld op de 500 meter. Hij deed het niet onverdienstelijk. In de openingsrit van de middag reed Botman 35,08, flink sneller dan wat hij vrijdag liet zien. De sprinter van Team Reggeborgh kon vervolgens rustig afwachten wat zijn tijd waard zou zijn.

Van de B-groep naar beste Nederlander: Janno Botman | Foto : International Skating Union (ISU)

Zes mannen, onder wie vier Japanners, doken onder de tijd van Botman. Wataru Morishige was de snelste met 34,64 voor Tatsuya Shinhama (34,69) en Jordan Stolz (34,94). Yudai Yamamoto kwam vrijdag eveneens uit in de B-groep en was ook behoorlijk wat sneller. Hij klokte de vierde tijd voor Yuma Murakami en Laurent Dubreuil. Botmans 35,08 was goed voor de zevende plek in de eindrangschikking. 

Hein Otterspeer was vrijdag nog de beste, maar kon zich niet verbeteren ten opzichte van die race. Hij reed net als Botman 35,08 en werd achtste. Merijn Scheperkamp reed een matige laatste binnenbocht. Het sprinttalent van Jumbo-Visma kwam tot 35,22 en dat was voldoende voor de elfde plek. 

Sebas Diniz (35,61) en Kai Verbij (35,68) blijven voorlopig actief in de B-divisie. Zij werden zondagmorgen zevende en achtste en kunnen zich opmaken voor de reis naar Beijing.  


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan