Tickets
Shop
Shorttrack 14 mei 2023

Shorttrackers Desmet naar Verenigde Staten en Canada

Aan het eind van de winter kregen Stijn en Hanne Desmet te horen dat er na komend seizoen geen plek meer voor hen is bij TeamNL Shorttrack in Heerenveen. De Belgische shorttrackers hebben besloten om gelijk uit te wijken naar de Verenigde Staten en Canada, zodat ze kunnen kijken of ze daar voor langere tijd willen blijven.

Foto : Shapevisions - KNSB

Hanne en Stijn Desmet zullen met vier andere Belgische shorttrackers in juni en juli trainen in het Amerikaanse Salt Lake City, meldt Sporza. Vanaf augustus zijn de rijders in Canada te vinden, waar ook de eerste twee wereldbekers gehouden worden. Vervolgens zal er gekeken worden of een samenwerking van vier jaar met de Canadezen een optie is. 

Hanne Desmet is tevreden met de oplossing: "Het zag er al een tijd naar uit dat we op lange termijn niet in Nederland konden blijven, dus ben ik blij dat dit het plan B is. Bovendien is het positief dat we de VS én Canada gaan uitproberen. Zo zien we waar we ons goed voelen en kunnen we het jaar nadien met consistentie focussen op de Spelen."

Hoewel Hanne Desmet uitkijkt naar het trainen met meerdere landgenoten in Canada - 'nu hebben we dus echt een Team België' - zal het een grote verandering zijn, vertelt ze bij Sporza. "Ik woon al vijf jaar in Nederland en beschouw het echt wel als mijn thuis. Ik heb daar vriendschappen opgebouwd en het voelde aan als een team. Enkel de bonden kwamen er niet uit."

Desmet en Schulting: rivales tijdens de wedstrijd, maar ook trainingspartners die elkaar naar een hoger niveau hebben gebracht. | Foto : Vincent Riemersma

Desmet kijkt desondanks met vertrouwen naar de toekomst. "Salt Lake City in de VS ken ik gelukkig al goed. Bovendien helpt het ook dat mijn vriend (Amerikaanse schaatser Joey Mantia, red.) daar traint. De faciliteiten zijn geweldig."

Na het verblijf in de Verenigde Staten en Canada wordt er geëvalueerd. Ook Nederland blijft nog een optie. "De coaches daar willen ons niet kwijt. We zullen wel zien wat er uit de bus komt. Ik zal blij zijn als ik in de VS ben en daar gewoon kan schaatsen. Dan zal de rust hopelijk terugkeren."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan