Tickets
Shop
Familieverhalen 18 mei 2023

Schaatsende boeren gaan ‘oerend hard’

De schaats- en skeelersport wordt door vele families beoefend. Broers en zussen die samen voor het hoogst haalbare gaan of bekende schaatsouders, die de juiste genen doorgeven. Hoe is dit en hoe helpen ze elkaar? Dat zoeken wij uit in deze familierubriek. Vandaag: Tjerk de Boer (24) en zijn ruim vier jaar jongere broer Hylke.

Foto : Eigen foto

Tjerk (rechts op bovenstaande foto) en Hylke de Boer (links) komen uit een gezin van vijf kinderen. Tjerk is de middelste en schaatst bij Team Albert Heijn Zaanlander. Hylke is de een-na-jongste van de familie en rijdt in dienst van marathonteam Bouwselect-Bouwpartners. Beide jongens wonen met hun jongste zusje nog thuis, op de boerderij in het Friese Weidum. Het schaatsen en fanatiek sporten werd in huize De Boer met de paplepel ingegoten. Hun vader heeft altijd op de ijzers gestaan en hun oom was een goede wielrenner.

Hylke steekt meteen met een lachend gezicht van wal. “Vroeger bakte ik er eigenlijk geen biet van. Ik viel altijd en ik had helemaal geen talent voor het schaatsen. Tjerk had dat wel. Ik keek erg tegen hem op.”

Beiden hebben een lange tijd verschillende schaatsdisciplines gecombineerd, waarbij in de beginjaren de meeste focus lag op het shorttracken bij Trias in Leeuwarden. In 2017 plaatste de oudste van de twee zich voor de wereldbekers shorttrack in Calgary en Salt Lake City, maar kwam tijdens één van de eerste trainingen ten val. “Ondanks de pijn heb ik beide World Cups gereden. Ik heb in Salt Lake City zelfs nog een Nederlands record op de 1500 meter gereden. Eenmaal thuis bleek ik een dubbele hernia in mijn onderrug opgelopen te hebben.” 

Tjerk de Boer in 2016 in actie op de shorttrackijzers. | Foto : Soenar Chamid

Na een voorspoedige revalidatie kreeg Tjerk na dat seizoen de ziekte van Pfeiffer. Hij lag er wederom een tijd uit. Het was een pittige periode. “Ik verloor het plezier in de sport. Ik begon ook steeds meer moeite te krijgen met de jurybeslissingen in het shorttrack. De langebaan begon te lonken.”

In 2018 kreeg Tjerk een aanbieding om bij de schaatsploeg van Anema aan te sluiten. Twee jaar later maakte hij de overstap naar Schaatsteam IKO. “Ik heb het ontzettend naar m’n zin gehad, maar na een jaar bleef het schaatsresultaat een beetje uit. Ik werd benaderd door Bouwselect-Bouwpartners, maar ik wilde weer naar Jillert. Gelukkig mocht ik terugkomen”, klinkt het lachend.

Doordat Tjerk voor team Albert Heijn Zaanlander koos, ontstond er een prachtige kans voor Hylke, die ondertussen het shorttrack ook wat had losgelaten. “Ik begon steeds meer te langebanen. Daarnaast houd ik meer van beuken tijdens trainingen, dus wilde ik me meer op de marathon focussen. Toen Tjerk benaderd werd door Bouwselect, zei hij: ‘Ik heb nog wel een leuk broertje dat op me lijkt.’ Vervolgens is het allemaal heel snel gegaan.”

Doordat Tjerk (links, in tweede positie) voor het team van Jillert Anema koos, ontstond er een prachtige kans voor Hylke (rechts, in oranje Bouwselect-pak). | Foto : Martin de Jong

Het was behoorlijk wennen om van een KNSB Talent Team met leeftijdsgenoten over te stappen naar een marathonploeg met jongens van in de dertig. Hylke: “Zij hadden al heel wat trainingsjaren in de benen en zijn gespecialiseerd in de 200 kilometer. Dat was flink aanpoten. Al snel bleek het de juiste stap; het plezier was er weer”, aldus de 19-jarige.

Ondanks een mooi contract bij Albert Heijn Zaanlander, was de gifbeker voor Tjerk nog niet leeg. Aan het begin van het afgelopen seizoen scheurde hij zijn lies tijdens een starttraining. Daarna is er een zeldzame blessure ingeslopen. In het linkerbovenbeen is een botweefselvorming over zijn spier gegroeid, waar hij nog steeds herstellende van is. De Boer wist de afgelopen Grunobokaal nog wel op zijn naam te schrijven, maar door de aanhoudende pijn moest hij de tweede helft van het seizoen verstek laten gaan. “Sinds de twee blessures ben ik heel wisselvallig gebleken. Het is enorm frustrerend. Tegelijkertijd ben ik Albert Heijn Zaanlander enorm dankbaar voor het aanhoudende vertrouwen.”

Tjerk de Boer: "Sinds de twee blessures ben ik vooral heel wisselvallig gebleken." | Foto : Soenar Chamid

Hylke prijst de focus en veerkrachtigheid van zijn broer. “Het is vrij zeldzaam hoe mijn broer telkens weer weet op te krabbelen. Hij leert mij veel. Als het bij mezelf tegenzit, denk ik: Tjerk gaat altijd door.  Daarnaast analyseert hij mij en geeft tips. Andersom geldt dat ook.” Tjerk: “Ik heb in 2021 de Trachitol Trophy gewonnen. Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar stiekem is het toch wel een beetje met hulp van Hylke geweest. We rijden natuurlijk vanuit verschillende teams. Ik ben trots dat ik dit met hem kan delen.”

In alle ups-and-downs vinden beide broers veel steun bij elkaar en doen ze bijna alles samen. Van het trainen met elkaar, mits de trainingsschema’s het toelaten, tot helpen op de boerderij. Tjerk: “Ik zie mijn broertje als mijn vriend. Het is een hartstikke leuke jongen, een ras optimist. Als hij lacht, begin je automatisch mee te lachen. Hij ziet eigenlijk nooit problemen. Wat dat betreft liggen onze karakters heel ver uit elkaar. Ik ben wat meer in mezelf gekeerd en wat sneller negatief.” Hylke vult enthousiast aan: “Lachen is het beste medicijn!”

Hylke: “En we delen nóg een passie: Muziek maken, we spelen beiden gitaar en Tjerk zingt erbij.” Ze zijn zelfs een bandje begonnen als afleiding omdat het schaatsen bij beiden het afgelopen seizoen niet zo lekker ging. “We zijn nog wel beginnend, maar we mogen al spelen op de kermis in Weidum op 20 juli”, klinkt het lachend. Tjerk vult knipogend aan: “Iedereen is welkom om naar het dorpsfeest te komen.”

De naam van hun band luidt: Yme & The Farm Breakers.  Yme Kramer is de drummer. Tjerk: “We zijn vooral op de rock-’n-roll en de boerenrock gericht. Pro-boer, dat moge duidelijk zijn. Een beetje à la de band Normaal van het nummer ‘Oerend hard’ en vooral niet te serieus.” Overige bandleden zijn nichtje en zangeres Ilse de Boer en gitarist Jilles Kleefstra. En stiekem dromen over een optreden op de Zwarte Cross is toch geweldig? Je zou bijna vergeten dat het schaatsers zijn.

De band 'Yme & The Farm Breakers' in actie. | Foto : Eigen foto

Als beide mannen niet trainen, helpen ze zoveel mogelijk op de boerderij. Ieder heeft zijn eigen klusje. Tjerks taak is vooral het laden van voerwagens en zorgen dat de koeien genoeg te eten hebben. Hylke verzorgt de kalfjes. In de middag - als ze samen zijn - helpen ze mee met melken. “We vinden het machtig mooi om te doen. Het is dan natuurlijk best pijnlijk om te zien hoe mensen daarmee omgaan die eigenlijk geen verstand van zaken hebben. Het is denk ik het best om ons van onze goede kant te laten zien en gewoon door te gaan. Meer kunnen we niet doen. We zijn afhankelijk van anderen. Het zou geweldig zijn als we het familiebedrijf intact kunnen houden en het met elkaar voortzetten”, vertelt Hylke.

Terwijl het einde van het gesprek nadert, komt Tjerk nog met een nieuwtje. “Komend seizoen zal ik de overstap maken van de langebaan naar de marathon. In het langebaanschaatsen heb je eigenlijk maar drie belangrijke momenten in het jaar. Bij de marathon heb je elk weekend een wedstrijd. Op deze manier hoop ik wat nieuwe prikkels te vinden. Jillert zocht nog een man voor de marathon. Toen ik mezelf aanbood, zei hij gelijk: ‘Dan zit je vanaf nu in het marathonteam.’ De langebaanwedstrijden zal ik blijven doen, maar die zie ik meer voor erbij.”

Hylke zal komend seizoen zijn marathonloopbaan combineren met de opleiding docent geschiedenis in Leeuwarden. Op het ijs hoopt hij meer vooraan mee te doen bij de beloften. En op de lange termijn? “Een 200 kilometer winnen en als écht alles mogelijk zou zijn een wereldrecord op de 5 of 10 kilometer.” Tjerk droomt van een Nederlandse titel op kunstijs. “En dan stiekem met weer een beetje hulp van Hylke.”

Met dit spandoek probeerde familie De Boer op te komen voor de boeren. Sinds de BBB het bij de verkiezingen zo goed heeft gedaan, hebben Tjerk (rechts) en Hylke (links) het spandoek weggehaald en vervangen door: ‘Burgers bedankt voor het stemmen!’ | Foto : Eigen foto

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan