Tickets
Shop
Nieuws 29 mei 2023

Port of Amsterdam wordt nóg duurzamer

Een jaar of vijftien, zestien of zeventien. Casper Helling (51) houdt liever een slag om de arm, als het gaat om het aantal seizoenen dat de schaatsers van studentenclub SKITS al meedraaien in de verschillende marathonpelotons. Maar wat de trainer-coach wél zeker weet is dat de vereniging komende winter met de meeste rijders op het ijs verschijnt, én dat er niemand in de 'marathonfamilie' zó duurzaam topsport probeert te bedrijven als het Amsterdamse bolwerk. De interesse is gewekt…

Foto : Vincent Riemersma

“We zijn de oudste, de grootste en duurzaamste ploeg in het marathonschaatsen”. Met die pakkende oneliner sloot oud-marathontopper Helling een dag eerder het antwoord af op de vraag of hij even de selectie van SKITS kon mailen. Er volgde een waslijst aan namen (25), onderverdeeld in diverse categorieën (Topdivisie, Beloftedivisie, mannen, vrouwen, studentenvereniging), waarmee hij onmiddellijk bevestigde dat er in oktober geen team zich zo omvangrijk presenteert. Er zullen straks clubmensen rondrijden in SKITS-outfit, maar de toppers (bij de mannen in de Topdivisie en bij de vrouwen in de Beloftecompetitie) glijden over het ijs in pakken waar Port of Amsterdam op staat, vernoemd naar Amsterdamse havenbedrijf dat de jongste jaren als sponsor heeft gefungeerd.

Onder aanvoering van Christoffel Hendriks en Roel Boek vermaakt de ploeg van Port of Amsterdam zich in de Ardennen. | Foto : POA

De nadruk ligt op het woord heeft. Helling legt uit: Port of Amsterdam doet vanaf dit jaar wat minder duiten in de zak. “Gelukkig zijn we zuinig geweest de voorbije jaren, zodat we door kunnen op dezelfde manier. Maar we zoeken nu heel actief naar nieuwe partners. Er lopen gesprekken, is me verteld, want ik houd me daar niet mee bezig. Dat kunnen anderen veel beter. We vissen in vijvers, het is wachten tot we beet hebben”, klinkt het optimistisch.

Daarnaast is er een nieuw initiatief gelanceerd: op de website van SKITS kunnen geïnteresseerden zich aanmelden als (financieel) betrokken fan. De donatie, variërend van 100 euro tot 1000 euro, bepaalt of een supporter ‘Vriend’, ‘Kompaan’, ‘Adviseur’ of ‘Ambassadeur’ wordt, uiteraard met bijbehorende privileges als mogen meepraten, meedoen aan een clinic, een schaatspak krijgen of een persoonlijk trainingsplan ter voorbereiding op deelname aan de Alternatieve Elfsteden-toertocht op de Weissensee.

De realist in Casper Helling gebiedt hem te zeggen dat de marathonteams komende winter echt niet in staat zullen zijn de gevestigde orde omver te schaatsen. De cijfers en statistieken van de competitie 2022-'23 ('tegenvallend, al ben ik tevreden over de drie rijders die debuteerden in de Topdivisie') hebben hem ertoe verleid de sportieve doelstelling voor het vlaggenschip aan te scherpen. "Ik wil dat we komend seizoen in elke wedstrijd deel uitmaken van de kopgroep en zo de finale kunnen rijden. En dan heb ik het niet over een vluchtgezelschap van vier toppers uit de grootste teams die een ronde voorsprong pakken op het peloton, maar wel wanneer er een groep ontstaat van tien man. In dat geval moeten wij erbij zitten", geeft de coach aan.

Kilometers wegtrappen: vaste prik voor schaatsers in de 'rustige maanden'. | Foto : POA

"Zo is het met elkaar besproken. Als iedereen in de voorbereiding een stapje extra doet en straks nog wat gretiger aan de start verschijnt, moet dit te doen zijn. Ik ben me ervan bewust dat de jongens het moeten opnemen tegen (semi-)profs. Toch is het het proberen waard om ook echt een aandeel in de wedstrijden te hebben. Wanneer je de koers kunt lezen en daardoor de finale haalt, wordt dit spelletje pas echt leuk. Het gaat er bij ons om dat we allemaal met positieve ambities het ijs opstappen."

Van de teams die bij de beloften uitkomen, verwacht Helling dat de rijders en rijdsters het seizoen benutten om te leren, te verbeteren en zo stapsgewijs de aansluiting kunnen vinden bij het hoogste niveau. "Als dat zichtbaar is, is het doel bereikt", aldus Helling.

Helling moet lachen, terwijl hij concludeert dat de ploeg meer rijders dan ooit heeft binnengehaald. “Precies in de periode dat we het met wat minder sponsorinkomsten moeten stellen. Bijkomend probleem: de regels laten niet toe dat ze allemaal in ons Topdivisieteam kunnen rijden.”
Hij doelt op Douwe Boonstra (ex-Viehhofen Sport) en werelduurrecordhouder Bart Vreugdenhil.

Eerstgenoemde reed afgelopen winter mee in de Topdivisie, Vreugdenhil deed het in als belofte goed genoeg om door te stromen naar de hoogste afdeling. Helling houdt echter vast aan het vijftal dat vorige winter in de Topdivisie actief is geweest. Omdat een nieuwkomer doorgaans wat tijd nodig heeft om te wennen, is het duo aangemeld voor het zogenoemde Talentteam of Team Vangnet. Dat zijn twee ploegen die de KNSB in het leven heeft geroepen om ‘buiten-de-boot-vallers’ toch startgelegenheid te bieden. “Douwe en Bart trainen wel met ons mee, alleen ’s zaterdags rijden ze in een ander team. Het is volgens mij een ideale leerschool.”

Tot zover de sportieve perikelen van de duurzaamste formatie, zoals Helling zijn gezelschap introduceerde. “Ja, daar willen we erg op inzetten, omdat iedereen dit belangrijk vindt.” Maatschappelijk grote thema’s als de opwarming van de aarde (Helling: “Waardoor schaatsen op natuurijs, waar we allemaal zo van houden, steeds wat verder van ons weg gaat”) houden de studenten zeker bezig.

“De combinatie met topsport is moeilijk, omdat die normaal gesproken grenzeloos wordt beoefend. In onze beleving ligt dat net wat anders: we proberen meer te letten op het milieu. Minder ver van huis trainingskampen beleggen, niet per auto maar met de trein naar de Weissensee, en ook op het gebied van voeding zijn we doelbewuster omdat de hele voedselindustrie ontzettende belastend is voor het milieu. Alle schaatsers van onze ploeg eten al vegetarisch, en het plan is dat er komend seizoen een of twee rijders volledig op de veganistische (geen dierlijke producten meer) toer gaan. Kijken hoe dat uitpakt. Het zou mooi zijn als het bedrijfsleven dat signaal dan oppikt en we op een of andere manier tot een samenwerking zouden kunnen komen.” De voorzet is er, nu afwachten wie ’m inkopt….

Alle marathonners van SKITS
De samenstelling van de verschillende marathonploegen waarmee SKITS de winter van 2023-2024 zal ingaan:

Topdivisie mannen
Christoffel Hendriks, Jan-Willem Broos, Roel Boek, Luuk Loohuis en Koen de Best

Talentteam, of Team Vangnet, mannen
Bart Vreugdenhil
Douwe Boonstra

Belofteteam mannen
Simon de Smit
Jesse Vollaard
Pijke Steenhuis
Jurian Koolhaas

Belofteteam vrouwen
Floor Besteman
Iza Stekelenburg
Madelief de Jong
Eline Cox

Team SKITS, belofte-mannen
Jonas van Diepen
Morris Witkam
Nick Luijten
Ruben den Hartog
Matthé Pronk

Regiorijders Port of Amsterdam
Pieter Ullersma
Jorrit Wynia

Belofte-vrouwen
Femke de Boer
Jitte Schuitemaker
Emma Fransen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan