Tickets
Shop
Kort door de bocht 11 mei 2023

Douwe Boonstra naar Team Vangnet, Rieks van Lubek neemt afscheid

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Hanneke Mennens

Douwe Boonstra sluit aan bij Team Vangnet en traint bij Port of Amsterdam
Marathonschaatser Douwe Boonstra zal volgend jaar onder de vlag van Team Vangnet rijden. Door het aantrekken van Willem Hoolwerf was er voor Boonstra geen plek meer bij Sportchalet Viehhofen en kon hij uitkijken naar een andere ploeg. “Alle teams zaten eigenlijk al vol. Omdat ik woon en studeer in Amsterdam, heb ik een berichtje gestuurd naar Casper Helling.” De ploegleider van Port of Amsterdam bood hem de mogelijkheid om trainingen te volgen bij het team. “De constructie is vergelijkbaar met die van Marthijn Mulder bij Reggeborgh. Je bent aangesloten, maar rijdt geen wedstrijden voor het team. Ik zit hier goed op mijn plek. Het ploegenbelang is afwezig, maar mijn persoonlijke doelen heb ik nog steeds. Ik wil alles eruit halen in de Topdivisie en denk dat ik zo op het juiste spoor zit.”

Rieks van Lubek neemt afscheid als sectiebestuurder
Rieks van Lubek (66) heeft woensdag afscheid genomen van zijn rol in het Sectiebestuur Langebaan & Kortebaan. Hij is dertig jaar in verschillende functies actief geweest in de schaatssport. Van Lubek hield anderhalf jaar geleden op als scheidsrechter op landelijk en internationaal niveau. Sinds 2014 zat hij in het Sectiebestuur: “Ik was budgetbewaker en hield me primair bezig met het opstellen van begrotingen en hield controle over wat we mochten uitgeven.”

De taken van de man uit Zuidwolde gingen echter verder dan dat. “Eén van de mooiste momenten is dat we in coronatijd in Deventer een wedstrijd organiseerden, maar dat we door coronamaatregelen ineens van de avond naar de middag moesten. Omdat het op sinterklaasavond was, konden veel juryleden niet. Dat het toen gelukt is om die wedstrijd door te laten gaan, vind ik nog altijd heel bijzonder.”

Van Lubek ging onlangs met pensioen en is voornemens om een beetje afstand te nemen van de sport. “Als toeschouwer zal ik zeker nog de grote wedstrijden bezoeken”, zegt Van Lubek. “Volgend jaar wil ik naar het WK in Inzell en ik hoop tickets te bemachtigen voor de Olympische Spelen in Milaan. In de komende winter wil ik zelf meer gaan schaatsen, dat kan ik nu wat makkelijker inpassen. Ik probeer toch wel twee keer in de week op het ijs te staan in Thialf.”

Rieks van Lubek (l) krijgt bloemen uit handen van sectievoorzitter Sieme Kok. | Foto : Freek van der Wart

Hongarije ziet af van organisatie EK Kunstrijden
Het EK Kunstrijden vindt komende winter niet plaats in Boedapest, zoals eerder gecommuniceerd door de ISU. De organisatie van het evenement heeft besloten om een stap terug te doen als gevolg van de oorlog in buurland Oekraïne. Door de grote impact op de economie en de energieprijzen in het land vindt de organisatie het niet verantwoord om een groot sporttoernooi te huisvesten.
Het is nog niet bekend waar de titels nu verdeeld zullen worden. Landen die de organisatie op zich willen nemen, kunnen zich melden bij de ISU. Het Europese Kampioenschap Kunstrijden vindt plaats van 22 tot en met 28 januari. Eerder is al besloten dat het EK Langebaanschaatsen niet in Rusland, maar in Heerenveen wordt verreden.

Sintelbaan verleden tijd in Veenoord na renovatie ijsbaan
Veenoord hoopt in de toekomst weer aanspraak te maken op de organisatie van de eerste marathon op natuurijs. De baan van ijsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord is flink vernieuwd. Tot voor kort lag het ijs op een sintelbaan, maar nu is het onverharde vervangen door een gloednieuwe asfaltlaag. Het was een project van de lange adem, maar voorzitter Margriet Sieben is trots op het eindresultaat. “Ruim twintig jaar geleden hebben we voor de eerste keer een balletje opgegooid bij de gemeente om de baan aan te passen”, zegt Sieben in Dagblad van het Noorden. “Om die geschikter te maken voor het schaatsen. Het heeft even geduurd, maar het resultaat is top. We hebben een strakke asfaltlaag waar water snel op bevriest. En in andere periodes van het jaar kunnen anderen er mooi gebruik van maken, denk aan mensen die graag skeeleren of trimmen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan