Tickets
Shop
Kunstrijden 24 mrt 2023

Op WK van Kaori Sakamoto wordt Lindsay van Zundert 22e

Tijdens het WK Kunstrijden heeft de Japanse wereldkampioene, Kaori Sakamoto, op imponerende wijze haar titel geprolongeerd in de Saitama Super Arena. Lindsay van Zundert kon haar negentiende plaats, behaald tijdens het korte nummer op woensdag, niet behouden. Met haar optreden tijdens de vrije kür daalde de 18-jarige vrijdag drie plekken in het eindklassement.

Foto : BSR Agency

Lindsay van Zundert kwam vrijdag op de muziek van de Pirates of the Caribbean niet verder dan een score van 101,99 punten. Een aantal sprongen maakte ze niet goed af en na de drievoudige lutz raakt zij kort met haar hand het ijs. Dit kwam haar duur te staan bij de beoordeling van de jury. Tijdens het Nederlands Kampioenschap eind februari in Tilburg reed ze met een totaalscore van 176,84 punten nog haar oude persoonlijk record uit de boeken, gereden tijdens de Olympische Spelen in Beijing (175.81). In de Saitama Super Arena zat ze daar ruim zeventien punten onder (159,55).

Desondanks bleef de 18-jarige vlak na haar vrije kür positief: “Het was niet perfect, maar ik heb vooral genoten. Dat is voor mij het belangrijkst. Ik heb er veel van geleerd en een nieuwe ervaring opgedaan. Vanuit hier kunnen we verder bouwen”, klinkt het vanuit de skaters lounge door de telefoon.

Nooit eerder reed de Etten-Leurse in een uitverkocht stadion vol uitzinnige Japanners. “Om hier te zijn, daar ben ik al heel blij mee en dankbaar voor. Dit gaf zo’n enorme kick. Tijdens de passenserie van mijn lange kür ging iedereen meeklappen. Daar genoot ik van en dat was heel speciaal. Het is moeilijk uit te leggen hoe dat voelt.”

In november klonk er een noodkreet wegens geldzorgen bij de Nederlands kampioene. Een topnotering op het WK had haar een A-status van NOC*NSF kunnen opleveren. Toch probeerde de kunstrijdster zich daar zo weinig mogelijk mee bezig te houden. “Natuurlijk wil ik dat en ga ik ervoor, maar als ik me daar ook nog druk om moet maken... Op zo'n wedstrijd probeer ik me goed te focussen en mijn ding te doen.” De geldzorgen zijn gebleven. “We zijn een crowdfundingsactie gestart. Dat is voor één zomer leuk, maar daar komen we niet drie volledige seizoenen mee door. We zijn nog steeds op zoek naar sponsoren en hulp voor de komende jaren, maar we komen er wel uit”, besluit de olympisch kunstrijdster optimistisch.

Van Zundert kijkt met bewondering naar haar Japanse collega, die vlak na het interview de wereldtitel wist te prolongeren. “Ik vind dat ze het enorm verdient en ik gun het haar van harte. Ze is een prachtige schaatsster en ook nog eens een heel lief persoon. Haar snelheid op het ijs en de sprongen die zij maakt zijn erg indrukwekkend. Zij motiveert mij enorm.”

Kaori Sakamoto prolongeert wereldtitel
De topfavoriete Kaori Sakamoto hield zich knap staande onder alle druk van het thuispubliek.
De Japanse prolongeerde haar wereldtitel met een totaalscore van 224,61. De jury beoordeelde haar lange kür met 145,37 punten; een kleine twee punten achter de Koreaanse Haein Lee. Met de hoogste score op vrij (147,32) won zij zilver in het eindklassement (220,94). De Belgische Loena Hendrickx werd op het lange onderdeel vierde (138,48). Na een vijfde plaats op woensdag, wist ze knap de stap te zetten naar het mondiale podium. Zij kreeg het brons omgehangen (210,42).


De Japanse kunstrijdkoningin, Kaori Sakamoto, maakte vier jaar geleden tijdens het WK in Saitama een fout tijdens de drievoudige flip, waardoor ze het podium misliep. Geëmotioneerd sprak ze vlak na haar lange kür het publiek toe via de stadionmicrofoon. “Ik wilde revanche nemen voor wat er toen misging. Nu maakte ik weer dezelfde fout. Ik was zo teleurgesteld. Waarom heb ik dan zoveel getraind? Toch was ik in staat mezelf te herpakken, zodat ik alsnog goud heb kunnen pakken.

De kunstrijdster uit Kobe, die bekend staat om haar explosieve sprongen, indrukwekkende snelheid en expressie op het ijs, kon de zenuwen in bedwang houden. “Het is lang geleden dat we zo’n groot evenement in Japan hadden. Eerst was ik bang voor de spanning die ik zou voelen, maar gelukkig heb ik dit om kunnen zetten in kracht. Alle aanmoedigingen hebben me zo’n enorme boost gegeven.” Met het bedanken van het publiek voor de geweldige support die ze heeft gevoeld, sprak ze nog één wens uit voor komend seizoen: “Ik wil keihard blijven trainen en ervoor zorgen dat ik vanaf nu alleen nog maar perfecte wedstrijden rijd.”

Van Zundert werd tijdens de vorige twee edities van het WK zestiende en zeventiende. Op de Olympische Spelen in Beijing eindigde ze als achttiende. Ondanks een plek buiten de top-20 in Saitama spreekt Thomas Kennes, één van de twee coaches van Lindsay van Zundert, met bewondering over zijn pupil. “Je zag dat ze het tijdens haar vrije kür redelijk moeilijk had. Het is hier behoorlijk warm op de baan. En al die mensen op de tribunes is natuurlijk geweldig, maar dat voel je wel als rijdster. Zij heeft zich daarin knap staande gehouden. Er waren een paar lastige landingen in haar kür. Desondanks heeft ze niet opgegeven en is zij door blijven vechten. Daar ben ik heel trots op.”

Lindsay van Zundert met haar coach, Thomas Kennes, vlak na haar korte kür op woensdag. | Foto : BSR Agency

Het rijden van een WK is volgens de coach een leerproces. “Schaatsen met zoveel publiek heeft Lindsay nog niet eerder ervaren, mede door de pandemie. Dat is toch wel wat anders en moet je leren. In het begin van dit seizoen had Lindsay het zwaar. Ze presteerde minder dan we gewend waren. Richting het einde van het seizoen heeft ze dat toch weten recht te trekken. Hier hebben we met z'n allen heel hard voor gewerkt. Coach Carine Herrygers mogen we hierin zeker niet vergeten.”

“En ondanks alle aandacht die erbij is gekomen, blijft zij puur zichzelf”, gaat Kennes verder. “Lindsay is Lindsay, die bezig is met wat ze moet doen. De randzaken interesseren haar niet zoveel. Zij focust zich op zichzelf. Dat vind ik heel knap. Het is zaak dat we gas blijven geven. Komende zomer zullen we weer keihard doorwerken, zodat we er volgend seizoen weer een stapje bij kunnen doen.”

Nederlandse ijsdansers niet door naar vrije dans
De ijsdansers kwamen vrijdag in actie op de
ritmische dans. Het Nederlandse duo Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen liet eerder via social media weten dat deelname aan het WK al een doel op zich was geweest. “Bij het ijsdansen zullen drieëndertig koppels meedoen en het niveau ligt hoog. Wij hopen voor het laatst deze winter een mooi programma te rijden, ongeacht het resultaat of de punten. Al lange tijd fantaseerden wij over het WK."

Om in actie te mogen komen op de vrije dans, moesten Verhaegh en Van Geffen vrijdag bij de eerste twintig eindigen. Het paar kreeg op de ritmische dans van de jury een score van 50,94. Het leverde hen een 31ste plaats op. Het Amerikaanse paar Madison Chock en Evan Bates staan met 91,94 punten bovenaan in het tussenklassement na het verplichte nummer. De vrije dans voor de ijsdansers staat zaterdag op het programma.  

Het wedstrijdprogramma, uitslagen en meer informatie over het ISU WK Kunstrijden zijn te vinden op de kalenderpagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan