Tickets
Shop
Kort door de bocht 14 mrt 2023

Kim Boutin neemt een break

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : International Skating Union

Kim Boutin neemt een break
Shorttrackschaatsster Kim Boutin kondigde dinsdagochtend op haar sociale media aan dat ze een pauze zal inlassen. Boutin kwam afgelopen weekend in het Zuid-Koreaanse Seoul tijdens het WK in actie, waar ze brons won op de 1.500 meter en ook brons op de relay bij de vrouwen. De inwoonster van Sherbrooke zal aan het begin van het volgende seizoen niet meedoen aan de wereldbekerwedstrijden. Ze zei dat zij in plaats daarvan haar professionele carrière zal voortzetten, binnen een organisatie die kinderen en jonge moeders in kwetsbare situaties helpt. 

De 28-jarige atleet nam deel aan de Olympische Spelen van Pyeongchang in 2018 en Peking in 2022, waarbij zij in totaal één zilveren medaille en drie bronzen medailles verzamelde. Ze nam eveneens een pauze van het schaatsen in 2021 voordat ze begon aan het laatste deel van de olympische cyclus richting de Spelen van 2022.

Bente Kerkhoff en Nikki Noordergraaf teamgenoten bij Atom Skates
Na een aantal jaren solo zal Bente Kerkhoff komend inlineskateseizoen een duo vormen met Nikki Noordergraaf  bij Team Atom Skates. Kerkhoff: “De jaren in mijn eentje waren zeker leerzaam. Je bent dan volledig op jezelf aangewezen; je moet de race zelf in de hand houden.” Toch was het tijd voor iets extra’s. “Ik kijk ernaar uit om met Nikki te rijden. Het is een dame met lef. Dat kan ik wel waarderen. Door als team te rijden, kunnen we ook meer en andere manieren van koersen toepassen.” Ondanks dat het voor Kerkhoff een inlineskatejaar was met weinig wedstrijden op niveau (herstellend van een hersenschudding), wist ze op het NK toch drie nationale titels te veroveren.

Nikki Noordergraaf kijkt ook uit naar de vernieuwde samenwerking. Vorig jaar heeft ze haar shorttrackcarrière beëindigd om zich volledig te focussen op de sport op wielen. Noordergraaf: “Ik ben onwijs gemotiveerd om alles uit het inlineskaten te halen. Team Atom Skates is daarin de perfecte vervolgstap. Van Bente als teamgenoot kan ik nog een hoop leren, zeker op het gebied van tactiek en wedstrijdinzicht. Tot nu toe vormen we al een mooi team en vullen onze persoonlijkheden elkaar goed aan.” Vanaf april start het inlineseizoen weer. De zwart-witte pakken zullen in duo-vorm verschijnen op verscheidene Europacups, te beginnen met EC Geisingen.

Bente Kerkhoff zal komend inlineskateseizoen een duo vormen met Nikki Noordergraaf bij Team Atom Skates. | Foto : Eigen foto

Donderdag Finale NK Scholen Ploegenachtervolging
Na drie jaar weggeweest heeft donderdag de finale van het NK Scholen Ploegenachtervolging (SPA) plaats in Den Haag. Om 10.15 uur zal het startschot van de eerste omloop klinken op IJsbaan De Uithof. Het NK SPA geldt als het grootste schaatstoernooi van Nederland. Deelnemers zijn leerlingen van het voortgezet onderwijs, onderverdeeld in categorieën op basis van geslacht, leeftijd en wel of geen schaatslicentie. Dat laatste maakt het toernooi uniek, want het is daarmee de enige nationale schaatswedstrijd die open staat voor mensen zonder wedstrijdlicentie. Iedereen kan meedoen, op alle soorten materiaal, van ijshockeyschaatsen tot de klapschaatsen waar de toppers op rijden. Aan het NK SPA deden ooit grote namen mee als Jutta Leerdam, Femke Kok en Kai Verbij. Annamarie Thomas en Gianni Romme zijn de ambassadeurs en voorronde-organisatoren van het toernooi.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan