Tickets
Shop
Kort door de bocht 06 mrt 2023

Xandra Velzeboer laat 1500 meter WK schieten, Transfers Van Ramshorst Renault

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Shapevisions - KNSB

Xandra Velzeboer laat 1500 meter op WK schieten
TeamNL Shorttrack maakt zich op voor het WK in Seoul (10-12 maart). Wegens een te druk programma en focus op de 500 meter laat Xandra Velzeboer de 1500 meter schieten. De wereldrecordhoudster op de kortste afstand (41.416) zet in op titelprolongatie op ‘haar’ sprintnummer. De twee jaar jongere zus Michelle Velzeboer vervangt haar op de 1500 meter.

Voor Nederland komen – naast de Velzeboer zussen - Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Selma Poutsma in actie. Bij de heren Sjinkie Knegt, Jens van ’t Wout, Itzhak de Laat, Friso Emons en Teun Boer. Vrijdag zullen de voorrondes verreden worden. De finaleraces worden afgewerkt op zaterdag (1500, 500 meter) en zondag (1000 meter, mixed-, mannen-, vrouwenrelay). Meer informatie over het ISU WK Shorttrack is te vinden op de kalenderpagina.

Sofia Schilder en Janne Berkhout naar Van Ramshorst Renault topdivisieteam
Marathonploeg Van Ramshorst Renault heeft een promotieverzoek ingediend bij de KNSB om Sofia Schilder en Janne Berkhout volgend seizoen uit te laten komen voor hun topdivisieteam. Gezien de prestaties van het tweetal uit Noord-Holland zal de schaatsbond dit verzoek honoreren. De 17-jarige Schilder won het Nederlands Kampioenschap bij de Junioren B, drie beloftenwedstrijden en staat bovenaan in de Marathon Cup. Berkhout (18) schreef één Cup-zege bij de beloften op haar naam en staat op plek vier in de competitie. Het tweetal vervangt bij Van Ramshorst Renault Sara van Vliet en Laura van Ramshorst. Femke Mossinkoff en Eline Jansen blijven bij de ploeg.

Kampioenen aan de start bij De Zilveren Bal
Op woensdagavond 8 maart heeft de zevende editie van De Zilveren Bal plaats in de Leeuwarder Elfstedenhal. Aan de wedstrijd over 100 meter met drie schaatsers tegelijk in de baan doen grote namen mee, zoals drievoudig wereldkampioen Jordan Stolz, olympisch kampioenen Erin Jackson en Miho Takagi. Ook wereldkampioene Femke Kok, Yuma Murakami, de snelste man op de 100 meter tijdens het wereldbekerseizoen, Dione Voskamp en Hein Otterspeer komen in actie tijdens 's werelds snelste schaatsshow. Lees hier het verhaal over De Zilveren Bal.

Woensdagavond zullen de sprintkanonnen in Leeuwarden te aanschouwen zijn. | Foto : De Zilveren Bal/ Vincent Riemersma

‘Samen Schaatsen Elfstedentoer’ op 10 maart in Amsterdam
Nederland is een schaatsland; zodra het kan, gaan we massaal het ijs op. Toch zijn er kinderen die nog nooit op de ijzers hebben gestaan. Ook zij moeten minstens één keer kunnen ervaren hoe leuk schaatsen is; dat is waar de Sven Kramer Academy zich voor inzet. En dat vindt ook Stichting het Gehandicapte Kind. Daarom organiseren zij de Samen Schaatsen Elfstedentoer. Op ijsbanen door heel Nederland kunnen kinderen van 5 tot 12 jaar een clinic volgen om het plezier van schaatsen te ervaren. Op 10 maart komt de toer naar de Jaap Eden IJsbaan. Voor kinderen met een fysieke beperking zijn schaatsframes (een frame met een zitje en drie ijzers) aanwezig. Dankzij deze nieuwe ontwikkeling kunnen kinderen die niet zelfstandig kunnen staan of bewegen, toch glijden over het ijs.

De Elfstedentoer is niet alleen voor veel kinderen hun eerste ervaring met ‘samen schaatsen’: voor de deelnemende ijsbanen en schaatsverenigingen is het de eerste kennismaking met schaatsframes. Voor een aantal verenigingen bevalt dat zo goed, dat zij het frameschaatsen al hebben omarmd. In Hoorn, Utrecht en Heerenveen worden schaatsframes geïntegreerd in het reguliere aanbod: kinderen met een handicap kunnen hier deelnemen aan de schaatslessen, of een frame huren om vrij te schaatsen. Algemene informatie, data en locaties zijn hier te vinden. 



Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan