Tickets
Shop
Nieuws 10 mrt 2023

Knegt, Boer en Emons moeten vroeg op voor WK

TeamNL Shorttrack is de kwalificatiereeks van het WK in Seoul tamelijk probleemloos doorgekomen. De grootste kanshebbers op een individuele medaille plaatsten zich allemaal eenvoudig voor het hoofdtoernooi dat zaterdag- en zondagmiddag wordt afgewerkt. Sjinkie Knegt (1000 meter), Friso Emons (1500 meter) en Teun Boer (500 meter, foto) werden verwezen naar de herkansingen van zaterdag- en zondagmorgen. En Itzhak de Laat kon na een penalty een streep door de 1000 meter zetten.

Foto : BSR AGENCY

Met onhandigheid in het kwadraat bezorgden Friso Emons en Teun Boer zichzelf extra werk. Waar het in shorttrack niet zelden tegenstanders zijn die je balans verstoren waardoor je ten val komt, kon geen van beide Nederlanders na hun schuiver met een vingertje wijzen naar een andere rijder. Emons duikelde in achtste en laatste manche van de kwartfinales op de 1500 meter voorover op het ijs, nadat hij het mes van een voor hem rijdende Tsjech raakte. Hij liep een scheurtje in zijn lip op. 

Friso's schuiver eindigt in de kussens, waarna hij bemerkt dat er wat aan of rond zijn mond stuk is. | Foto : BSR AGENCY

"Ik wilde buitenom maar zag dat ik het niet meer haalde. In een normale situatie 'kruis' ik terug en ga ik binnendoor, alleen die jongen brak weg waardoor ik met mijn schaats tegen hem aanreed. Mijn mes was in een klap weg, ik viel en belandde vol met m'n tanden op zijn schaats", vertelde de Tilburger. "Ik had het idee dat iedereen op mij reageerde. Dit soort ritten hoeft helemaal geen probleem te zijn, want ik heb ze het hele jaar gereden. Ik had wat harder moeten doorzetten. Morgen de repechage, niet het meest ideale tijdens een groot kampioenschap, maar we gaan er het beste van maken."

WK-debutant Boer dacht ook met afgrijzen terug aan de merkwaardige manoeuvre bij het uitkomen van de bocht die zijn evenwicht zodanig verstoorde dat hij plat ging en de kussens invloog. Zijn optreden (individueel) duurde nog geen 500 meter. Hopelijk kan hij via de herkansing alsnog de beslissende fase van de sprint bereiken, iets dat hem bij zijn World Cup-debuut lukte. Eind oktober 2022 miste hij als de nummer drie van zijn voorronde de kwalificatie voor de kwartfinales van de 1000 meter. 

Ietwat versuft door de knal neemt Teun Boer de tijd om te realiseren wat er is gebeurd. | Foto : Shapevisions - KNSB

Dat teleurstellende resultaat had toen geen slecht effect op de 21-jarige Nijmegenaar. Hij vocht zich door de twee schiftingen met meer afvallers, ging door naar de kwartfinales en liet zich niet meer van de wijs brengen tot in de eindstrijd. Roberts Kruzbergs uit Letland en de Koreaan Yong Yin Lim zetten hem de voet dwars bij de poging direct in zijn eerste World Cup goud op te halen, maar het brons was eigenlijk al een bonus.

"Teun zat net te dicht op zijn voorganger (de Belg Stijn Desmet, red.). Als hij wat meer afstand zou hebben gehouden - zeker met dit moeilijke ijs waarop veel mensen tegen het einde stilvielen - was er gelegenheid geweest erlangs te knallen. Maar dat weet-ie wel", sprak bondscoach Niels Kerstholt, terwijl de 'boosdoener' kwam aanlopen en de laatste woorden opving. "Ik was eigenlijk een beetje verrast dat ik zo snel bij Stijn was, en toen kon ik geen kant meer op. Ik probeerde naar binnen te draaien. Door die beweging 'overdraaide' ik mezelf en viel achterover", verklaarde Boer.

De penalty voor Itzhak de Laat in wording. Hij komt van buitenuit naar binnen en 'checkt' een tegenstander waarna vrijwel iedereen tegen het ijs gaat en de race opnieuw wordt verreden. Zonder onze Nederlander die na afloop verontwaardigd reageert op de 'call'. | Foto : BSR AGENCY

In de kleedkamer werd hij reeds herinnerd aan de eerste wereldbeker van het seizoen die hem brons opleverde na een omweg. "Ik hoop er echter geen traditie van te maken. Wanneer het zo eindigt als in Montréal,  ben ik ook blij. Dan wordt het maar een lange dag", besloot hij, doelend op het vroege tijdstip van de herkansingen. Die beginnen om 9.50 uur; het medailleprogramma gaat pas na 14 uur van start.

In schril contrast met de tegenvallers stonden de optredens van Oranjes supertrio Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer en Jens van 't Wout. Met name de laatste twee lieten geen gelegenheid onbenut om in directe duelletjes met Aziatische favorieten de concurrenten af te bluffen. Van 't Wout deed dat ten opzichte van de Chinees Xiaojun Lin (heats 1000 meter), Velzeboer troefde de Koreaanse Gilli Kim op pure snelheid en behendigheid af, eveneens op de 1000 meter.

De uitslagen van de eerste racedag op het WK staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan