Tickets
Shop
Nieuws 09 mrt 2023

De grap van Sofia Schilder is bijna werkelijkheid

Sofia Schilder, nog geen twee maanden zeventien lentes jong, staat op het punt om de Marathon Cup te winnen bij de belofte-vrouwen. Ze zegt dat ze er geen rekening mee heeft gehouden dat ze zaterdag 11 maart in Leeuwarden wordt gehuldigd. Maar wat stond er op het zogenoemde doelenformulier dat haar trainer van het KNSB Talent Team Noordwest haar voor het begin van het seizoen liet invullen?

Foto : Glenn Wassenbergh

Het komt er weifelend uit bij de rijdster van Van Ramshorst Renault. “Tja, ik had aangegeven dat ik die cup best wilde winnen. Meer als grap bedoeld, een kan-niet-grap. Want ik dacht; die andere meiden zijn groter, sterker, hebben meer ervaring, dus dat kan dit jaar nog helemaal niet. Na de derde wedstrijd veranderde mijn idee. Oké, misschien wordt het toch wat.”

Ze grinnikt aan de telefoon. “Best raar allemaal. Ik kende de meeste belofte-meiden niet hoor. Van degenen die me wel bekend waren, zijn de meesten overgegaan naar de Topdivisie. Dat maakte het lastig in te schatten hoe de krachtsverhoudingen zouden liggen.” Een half jaar later is alles duidelijk. De nuchtere Noord-Hollandse, dochter van een campingeigenaar, schaatst al sinds de marathon van Hoorn (26 november 2022) in het oranje leiderspak, heeft drie wedstrijden gewonnen en weet wat haar zaterdag in de Elfstedenhal van Leeuwarden staat te doen in de Royal A-ware Marathon: de vijftien jaar oudere Yvonne Nauta van A6.nl de baas zien te blijven. De oud-langebaanschaatsster heeft zich als koningin van de regelmaat (vijf keer podium, twee zeges) opgewerkt tot de tweede stek in het klassement, vijf punten achter Schilder.

In Eindhoven, de voorlaatste race voor de finale van zaterdag, kreeg de middelbare scholiere uit Hoogwoud een uppercut te verwerken. Nauta pakte een ronde voorsprong en daarmee extra punten. “Ik kon er niets aan doen, ze was die avond beter. Ik heb de leiding nog. Om te winnen moet ik m’n best doen, de koers goed in de gaten houden en afwachten of het op een massasprint uitdraait. Daarin ben ik beter dan Nauta, want in bijna allemaal van deze competitie was ik sneller. Maar het is niet zo dat ik nu m’n hele koers op haar afstem. Er zijn meiden die dat wel doen, daar is geen reet aan. Ik hou ervan om er een zware wedstrijd van te maken. Yvonne mag een stuk ouder zijn, zoveel meer ervaring dan ik heeft ze ook niet.”

Schilder weet inmiddels ook dat haar wens volgende winter de B-categorie in te ruilen voor de Topdivisie wordt ingewilligd door teamchef Martin van de Pol. Dezelfde route bewandelt Nauta, na twee jaargangen, als is niet duidelijk wat er precies zal gebeuren met haar team. De dochter van de bekende (zee)zeiler Dirk Nauta (tweevoudig deelnemer aan de Whitbread Round the World Race) heeft alle lof voor de jonge Schilder en haar team.

“Respect voor de manier waarop Van Ramshorst de races heeft opgepakt. Sofia beheerst alle facetten, ze is slim en beschikt over veel snelheid. Ik zal goed voor de dag moeten komen, wil ik een kans maken”, erkent de Friezin die van Manon Kamminga het ‘marathonnen’ heeft geleerd. “Het is een ontzettend leuk spel. Ook de gezellige sfeer spreekt me aan, die is anders dan ik destijds in de langebaanwereld was gewend.”

In haar juniorentijd behoorde ze tot de wereldtop, maar eenmaal als senior verliep niet alles even soepel. Nauta vroeg veel van zichzelf, uiteindelijk te veel en werd geconfronteerd met een burn-out. Door vervolgens haar carrière in een iets lagere versnelling te hervatten bij het Friese gewest, kwamen de goede resultaten terug. Lotto-Jumbo bood haar een contract aan; een maand later (mei 2017) brak ze tijdens de training een been. “Die blessure heeft me echt stilgezet. Kennelijk gebeurde dat ongeluk niet voor niets, want er moest wat veranderen”, vertelt Nauta. Nóg een kwetsuur (een klapvoet, veroorzaakt door een zenuwprobleem) leidde het einde in van het langebaanhoofdstuk voor de sportinstructeur in een fysiopraktijk. Het marathonschaatsen (lees: het wat ongedwongener karakter) behoedde haar echter voor een definitief afscheid van de ijsbaan. “Bovendien, in coronatijd stoppen voelde niet goed.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan