Group 2
arrow copy Terug
Langebaan 05 mrt 2023

Antoinette Rijpma - de Jong vindt bevestiging in goud

Terwijl Antoinette Rijpma – de Jong naar het volkslied luisterde, sprongen de waterlanders in haar ogen. Ze deed een poging om mee te zingen, maar moest af en toe even slikken. Het seizoen was een emotionele rollercoaster geweest, eindigend in schitterend goud.

Foto : Soenar Chamid

Na een mislukte drie kilometer (zevende), het missen van de ploegenachtervolging en een verrassende zilveren medaille op de 1000 meter stond zondag voor Antoinette Rijpma – de Jong de druk volledig op de 1500 meter. “Ik was vet zenuwachtig, zo erg dat ik er misselijk van werd. Zo graag wilde ik het op dat moment goed doen. Ik had maar één kans. Zaterdag kon ik vanuit ontspanning schaatsen, nu was het een beetje geforceerd.” Ze doelde op de 1000 meter, die haar vleugels had gegeven voor de slotafstand.

“Maar ik weet dat ik die spanning kan overwinnen. Patrick Roest zegt altijd: ‘focus op jezelf. Met je eigen rit bezig zijn.’ Dat heb ik vandaag gedaan. Als je het startschot hoort, is er geen weg meer terug. Dan ga je.” De schaatsster van Jumbo-Visma gleed over het ijs, kende weinig verval in haar rit en beloonde haar seizoen met de wereldtitel op de 1500 meter. Na de gouden drie kilometer van twee jaar geleden haar tweede individuele hoofdprijs op het mondiale toneel.

Voor Rijpma – de Jong was het geen vlekkeloos jaar. Zowel technisch als fysiek vielen de puzzelstukjes niet altijd op z’n plaats. “In Polen (World Cup) stond ik bijvoorbeeld niet goed aan de start. Daar had ik veel last van mijn rug. Ik maakte me daardoor wel druk om het WK, want ik had nog maar anderhalve week de tijd. Toen werd ik streng en dwong ik mijzelf tot het uiterste.”

De 27-jarige rijdster, met zoveel ervaring, had het idee dat ze weer vanaf nul moest beginnen. “Ik moest alles opnieuw uitvinden qua timing. Een dag voor het WK kwam dat weer terug. De drie kilometer was nog niet zo goed. De juiste timing ontbrak. Met de 1000 meter gisteren was die er eindelijk weer.”

“Het was een periode met veel stress. Dat kroop in mijn lichaam. Mijn lichaam moest vervolgens eerst helemaal ontstressen en dat kostte tijd. Ik ging weer terug naar de basis en van daaruit kon ik verder bouwen. Ik kan nu veel beter tegen stress dan aan het begin van mijn carrière, alleen moet het dan nog wel allemaal op zijn plek vallen. Op het laatste moment was dat het geval. Deze zege gaf een heleboel ontlading”, aldus Rijpma – de Jong.

“Ik hoor er nu echt bij en heb laten zien dat ik één van de beste rijders op de 1500 meter ben”, vertelt de Heerenveense, die nog niet durft uit te spreken dat ze de allerbeste is. “Het moet allemaal nog een beetje landen. Maar dit is wel een mooie bevestiging.”   

Alle uitslagen en de lotingen van de laatste afstanden vind je hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan