Tickets
Shop
Inlineskaten 19 jun 2023

Teun de Wit en Bas Meijer likken wonden na valpartij

Het publiek hield even zijn adem in op de skeelerpiste van Heerde. Een valpartij in de halve finale van de 500 meter legde de wedstrijd stil omdat twee rijders bleven liggen. Teun de Wit en Bas Meijer waren betrokken bij de val en kunnen een streep zetten door deelname aan de Daikin NK's Inlineskaten in Rotterdam.

Foto : Neeke Smit

Bas Meijer probeerde in de halve finale van de 500 meter via de buitenkant de aanval in te zetten om bij het ingaan van de laatste ronde een paar plekken op te schuiven en zo plaatsing af te dwingen voor de finale van het Daikin NK Inlineskaten te Heerde. Een struikelpartij bracht hem ten val waardoor de weg van Teun de Wit geblokkeerd werd. Een buiteling en een doffe klap tegen de boarding volgden. Beide rijders bleven liggen en de wedstrijd werd gestaakt zodat de medische diensten in actie konden komen.

“Gisteren voelde het alsof er een intercity over me heen was gereden”, zegt De Wit twee dagen na het voorval, waarbij zijn schouder uit de kom ging. “Ik heb slecht geslapen, het voelt alsof je enkel verstuikt is. De spieren en pezen zijn opgerekt.” Zijn ploegmaten noemden hem na zijn vlucht gekscherend ‘Teun Airlines’. “Ik weet niet wat er precies gebeurde, Bas lag ineens als een boomstam voor me. Ik kon geen kant op.”

De Wit verliet het parcours per brancard en bezocht ter controle het ziekenhuis. Daar werden geen extra verwondingen geconstateerd. “Daar ben ik blij mee voor de rest van het seizoen, ik kan nu mijn arbeid hervatten op de hometrainer en bepaalde oefeningen van de krachttraining wel doen”, kijkt De Wit alweer vooruit. “De gewrichten en pezen hebben in ieder geval even rust nodig en dan mag ik weer rustig opbouwen. Ik denk dat elke dag 10 procent beter zal worden, maar Rotterdam komt te vroeg.”

Bas Meijer: 'Kan Rotterdam uit mijn hoofd zetten'
De Wit hoopt over een week zijn normale trainingsschema weer te kunnen volgen, Bas Meijer zit nog in de wachtkamer. Hij heeft een liesblessure overgehouden aan de val, maar wacht op uitsluitsel over de precieze ernst van de kwetsuur. “Waarschijnlijk zit er een scheurtje helemaal aan de bovenkant van m’n lies”, zegt Meijer, die zich dit jaar meer specialiseert op de langere afstanden. “Ik kan niet normaal lopen of fietsen. Ik ben even naar buiten geweest op de stadsfiets, maar dat was erg pijnlijk.”

Bas Meijer ligt als een 'boomstam' en krijgt Teun de Wit vol over zich heen | Foto : Neeke Smit

Dat Meijer door zijn valpartij de puntenkoers moest laten schieten, was een vreselijke tegenvaller: “Daar heb ik de afgelopen periode echt heel hard op getraind.” De Noord-Hollander stond op de startlijst voor zowel het Daikin NK Inline Marathon op zaterdag als de 100 meter een dag later. “Die kan ik allebei uit m’n hoofd zetten”, zegt Meijer, die rust moet houden tot hij bij de fysio terecht kan. “De 100 meter was al onzeker, omdat ik me vanaf dit jaar meer richt op de langere afstanden.” 

De Wit kende een goed raceweekend in Heerde. Op de 1000 meter pakte hij brons achter de broers Schipper. “Ik wilde een titel halen en ik had op dat onderdeel goede kansen, maar de Schippers waren me iets te slim af”, kijkt De Wit terug. “Het brons was een mooie prestatie, maar het is jammer dat het zo eindigt en dat ik het niet kon laten zien op de 500 meter.”

Selectie voor het EK Inlineskaten, volgende maand in het Franse Valence d’Agen, was de rode draad tijdens het Daikin NK Inline in Heerde. “Ik ben daar niet echt mee bezig, ik wilde gewoon winnen”, zegt De Wit. “Lastig om te zeggen hoe ik ervoor sta, ik weet niet waar de selectiecommissie naar kijkt. Als selecteert op kracht en wie het langst hard kan rijden op zo’n 1000 meter, dan sta ik misschien wel bovenaan het lijstje. Ik ben vooral blij met het niveau dat ik heb.”

De man uit Gouda kampte de afgelopen jaren met fysieke problemen en stond lang aan de kant. “Ik ben pas eind vorig jaar weer begonnen met trainen. Met de stappen die ik sindsdien gezet heb, ben ik heel blij. Tijdens het NK had ik graag meer laten zien, maar dat heb je met externe factoren niet in de hand.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan