Tickets
Shop
Inlineskaten 16 jun 2023

Lianne van Loon: Tweemaal goud én een grote fout

Lianne van Loon blijft maar winnen. Op de eerste dag van het Daikin NK Inline op de baan van Heerde pakte ze goud op de one lap én de puntenkoers. Maar het was niet alleen hosanna voor de veelvraat op wieltjes.

Foto : Neeke Smit

Er staat altijd net een beetje meer spanning op de nationale kampioenschappen. Lianne van Loon weet er alles van. “Je wilt het hier altijd doen, nervositeit is er elke keer. Hier voel je die druk”, zegt de rijdster, die donderdagavond met twee nationale truien terugkeerde naar woonplaats Heerenveen. Op de one lap was Van Loon uittredend kampioene Fleur Huls te snel af. “Die afstand is normaal gesproken te kort voor mij”, aldus Van Loon. Over de puntenkoers maakte ze zich nog meer zorgen. “We moesten gewoon overal bij zitten, je mag geen steken laten vallen.”

Naar eigen zeggen liet Van Loon die steek wel vallen. Teamgenote Fleur Veen ging vroeg in de race al in de aanval, maar werd teruggehaald toen outsider Berber Vonk op avontuur ging. Zij kaapte behoorlijk wat punten weg voor de vrouwen van Double FF. Veen herpakte zich en reed het gat zelf dicht terwijl Van Loon zich schuilhield in de groep. “Fleur heeft het voor mij gedaan”, constateerde Van Loon na afloop. Toen ging de andere grote concurrente, Bente Kerkhoff, in de aanval en had de Goudse geen keuze: achtervolgen.

“Ik kon Bente niet laten rijden. Fleur heeft het voor mij gedaan, dan moet ik het afmaken. Het is gewoon jammer dat ik er op een gegeven moment niet in slaagde om nog twee punten te pakken, dan was Fleur tweede geweest. Ik probeerde telkens op het bord te kijken, maar dat had niet mogen gebeuren. Ik had mee moeten zijn met Berber en daar zat ik niet. Uiteindelijk kwam het door Fleur weer goed.”

De vrouwen van Double FF hadden er na afloop vrede mee, Van Loon baalde van het feit dat ze haar ploeggenote net niet aan de laatste punten (en een tweede plek) kon helpen. "Frank (Fiers, red.) zei dat ik even door de verzuring heen moest, dan had ik er na honderd meter weer kunnen zijn na wat herstel. Het was een grote fout van mij waardoor Fleur derde werd en niet tweede.”

Het was een klein smetje op de feestvreugde bij het duo Van Loon-Veen. “Het was niet perfect, maar wel goud en dat is super. Morgen staan we er samen weer en gaan we opnieuw ons best doen.”

Schipper pakt driekleur én de microfoon
Rick Schipper liet donderdagavond de puntenkoers schieten om zich te sparen voor de rest van het toernooi. Hij had op dat moment net de nationale trui overhandigd gekregen voor een spectaculaire zege op de one lap. Hij versloeg Rémon Kwant, Glenn Nijenhuis en Kay Schipper in de eindstrijd. De West-Fries koos ervoor om de puntenkoers vanaf de zijlijn te bekijken en op een in allerijl geregelde livestream van commentaar te voorzien. “Als ik niet rijd, kan ik dat mooi doen. Zo kan ik de concurrentie nog een beetje in de gaten houden”, aldus Schipper.

Na het behalen van de nationale titel nam Rick Schipper de microfoon ter hand om de kijkers thuis van informatie te voorzien. | Foto : Glenn Wassenbergh

De stream van het Daikin NK Inline werd opgezet door de broers Schipper, die daarmee nogmaals hun onvoorwaardelijke liefde voor de skeelersport tonen. “Het is meer een project van Kay, maar ik support hem zeker”, vertelt Rick over de stream die te zien is via het kanaal van de Barre Beukers (naam van de podcast van een Staphorster groep van marathonschaatsers, red.). “Dat vond hij belangrijk om het nu te realiseren. Dan kunnen we het ook vaker doen bij wedstrijden, bijvoorbeeld het Radboud Internationaal Toernooi dat we over twee weken organiseren. Het is hier proefdraaien.”

Op de wielen timmert Schipper ook lekker door met een nationale titel. “Ik heb veel gewerkt aan de start en kon direct goed mee”, vertelt hij over de gouden race. “Op de tweede plek achter Rémon dacht ik dat de anderen zouden komen, maar dat gebeurde niet. Toen ben ik zo hard mogelijk uit de laatste bocht gekomen en zag ik een gaatje. Ik kan vertrouwen op mijn eindschot, dat verrast me een beetje. Ik heb echt veel snelheid.”

Skeelerliefhebber en senior Bas Noorloos deed donderdagavond (vanzelfsprekend) ook mee aan de puntenkoers op het Daikin NK Inline. Hij werd als 20e geklasseerd, speelde geen rol van betekenis in de wedstrijd maar beleefde wel een bijzondere avond. Met toestemming van de KNSB mocht hij deelnemen aan de race in het pak van een op 15 juni 2013 verongelukte vriend van hem, Gijs van Wijnen.

“Het is een emotionele dag”, vertelde de Brabander, wijzend op zijn beennummer 150, met daarboven de tekst ‘In de slag van’. “Dat is de naam van de stichting die we na het overlijden van Gijs hebben opgericht en waarmee we op ludieke manieren al skeelerend geld inzamelen voor goede doelen. Zo gaan we over twee weken met een groep een tocht van 400 kilometer maken, vanuit Gamaren via Amsterdam over de Afsluitdijk (als die open is) met het keerpunt in het Friese Sloten. Daar halen we symbolisch een sleutel op die past op ’t Slot, en dat is weer de naam van een verzorgingstehuis in Gameren waarvoor we in actie komen. We verzinnen steeds originele uitdagingen. Eerdere ritten die we hebben ondernomen, zijn van Trier (Dui) naar hier (Gameren), van Waardenburg in Duitsland naar het Nederlandse Waardenburg, en we hebben ook al eens geld opgehaald door vanuit Parijs naar huis te skaten. Mooie ondernemingen, waarmee we anderen helpen en Gijs gedenken.”

Foto : Léon de Kort

De puntenkoers bij de mannen werd een zegetocht voor de mannen van Reggeborgh. Crispijn Ariëns trok vroeg in de wedstrijd ten aanval en pakte de nationale titel met steun van teamgenoot Ronald Haasjes. Ploegmaat Bart Hoolwerf, vorig jaar winnaar op dit onderdeel, hield zich koest en spurtte naar de derde plek.

Vrijdag gaat het Daikin NK Inline verder op de piste met de 200 meter, de 1000 meter en de afvalkoers. De actie begint om 13.00 uur. Alle informatie is hier te vinden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan